Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ M.V ]

11. 05. 2022. 07:17 >> 07:15
7

BEZ PRIJAVE

Klubovi u teškoj situaciji, FSCG morao da aplicira za novac

Dio fudbalskih klubova u Crnoj Gori kritikovao je odluku Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da ne aplicira za sredstva kod Uprave za sport i Vlade, ističući da se taj novac mogao iskoristiti u opremanje svlačionica, službenih prostorija, izgradnju tribina, ili terena sa vještačkom podlogom. Kako ističu, klubovi su u nezavidnom položaju.

Fudbalski savez Crne Gore, kako su nam ranije kazali, posljednje dvije godine nije podnosio prijavu za učešće na javnom konkursu sufinansiranja sportskih organzacija koji raspisuje Vlada Crne Gore. Neučestvovanjem na konkursu Fudbalski savez, kao nacionalni sportski savez koji ima zaokružen budžet i čije finansijsko poslovanje nije ugroženo neučestvovanjem na konkursu, kako su kazali, otvara prostor da ostali nacionalni savezi i sportske organizacije dobiju veći iznos finansijske pomoći od strane Vlade Crne Gore koji će im biti od pomoći u nastojanjima da ostvare sportske ciljeve.

Sportski direktor OFK "Petrovac" Mladen Kažanegra rekao je da je taj klub neprijatno iznenađen što FSCG nije aplicirao za novac na konkursu Uprave za sport i mlade. On je rekao da su očekivali da će FSCG aplicirati za ta sredstva, jer su jedini nadležni za donošenje pravilnika za organizovanje takmičenja, između ostalog.

"Trebalo je da dobijena sredstva budu raspoređena klubovima shodno nivou liga koja u kojoj se takmiče. Kao klub neprijatno smo iznenađeni, i to iz mnogo razloga. Svjedoci smo kako je naša liga rangirana na FIFA tabeli", naglasio je Kažanegra. 

Klubovi se, kako kaže, finasiraju od opština uglavnom, te preko sponozora i donacija prijatelja. 

"Na mnogim stadionima se ne mogu kvalitetno odigrati utakmice. Taj novac se mogao iskoristiti u opremanje svlačionica, službenih prostorija, izgradnju tribina, ili terena sa vještačkom podlogom. Bez takvih terena nema ni kvalitetnog rada. Naš klub je prinuđen da svakodnevno trenira van opštne jer Budva nema odgovarajući teren sa vještačkom podlogom. Mislimo da ukoliko savez radi u interesu klubova morao je da aplicira i dobije sredstva koja je potom morao da podijeli klubovima kojima je pomoć zaista potrebna", rekao je Kažanegra, 

Iz FK Rudar Pljevlja navode da je odluka Saveza bila da se ne prihvate ta sredstva, mada je sigurno da bi svakom klubu u Crnoj Gori svaka finansijska pomoć dobro došla. 

"Naime, troškovi tokom čitave godine nisu mali iako svaki prvoligaš ima pomoć od Saveza 80.000 eura tokom godine. To samo pokriva organizacije utakmica koje se igraju kao domaćini. U to se uključuju organizacije utakmica prvog tima, omladinaca i kadeta", naveli su iz FK Rudar Pljevlja. 

Kako je rekao Zoran Vuković iz FK Breznica, svaka pomoć u periodu kada je harao virus korona, bila bi značajna za klub.

"Međutim, i da je dobio Fudbalski savez ta sredstva naš klub ne bi ništa sigurno dobio kao ni do sad. Mi smo jedina zemlja regiona  u kojoh fudbalski savez sredstva od UEFA I FIFA koja su dobili nisu dali pomoć (kovid pomoć) ženskim klubovima. Takođe, projekat FIFA "Forward" koji svakom savezu daje 500.000 dolara za pomoć ženskom fudbalu, nijedan klub ženskog fudbala nista nije dobio. Naš savez je posljednji od svih saveza povukao ta sredstva 25. januara 2022.godine od FIFA (direktno od FIFA smo dobili tu informaciju) ništa niko nije dobio", rekao je Vuković. 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније