Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

С.В. [ Beta ]

03. 11. 2022. 11:37   >>  15:01

ŽENSKA PRAVA U FOKUSU

Iran se priprema za Svjetsko prvenstvo uz nemire kod kuće

Ženska prava su ponovo u fokusu dok se iranska fudbalska reprezentacija priprema za Svjetsko prvenstvo. Antivladini protesti zahvatili su zemlju nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je bila privedena zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja žena u Iranu. Igrači reprezentacije Irana koji će se suočiti sa Engleskom, Velsom i Sjedinjenim Američkim Državama sljedećeg mjeseca u Kataru izrazili su podršku pravima iranskih žena, uprkos izvjesnom početnom oklijevanju.

Iran je još u januaru dospio na naslovne strane, ne samo time što je pobijedio Irak sa 1:0 da bi se kvalifikovao za treće uzastopno Svjetsko prvenstvo, već i zato što je 2.000 žena dobilo dozvolu da prisustvuje utakmici na stadionu Azadi u Teheranu. Dva mjeseca kasnije, međutim, ženama je bilo onemogućeno da prisustvuju još jednom meču i navodno su bile poprskane biber sprejom.

Ženama je obično zabranjeno da prisustvuju muškim utakmicama i drugim sportskim događajima u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Grupe za ljudska prava pozvale su Fifu da izbaci Iran sa turnira u Kataru.

Bezbjednosne snage su nasilno ugušile nedavne proteste. Mehdi Terami, napadač koji je postigao gol u pobjedi nad Irakom, napisao je na Instagramu da se "stidi" kada vidi snimke iz Irana o nasilju nad ženama na ulicama.

Na terenu

Iranci otvaraju turnir teškom utakmicom protiv Engleske 21. novembra. Četiri dana kasnije igraju sa Velsom, prije duela sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ta posljednja utakmica u grupi, osim što je politički obojena, mogla bi da bude ključna za prolaz oba tima.

Iran je primijetio neke naslove u Britaniji nakon žrijeba. Jedan tabloid je objavio da je Engleska dobila "žrijeb iz snova za Svjetsko prvenstvo".

"Potpuno isti osjećaj imam, hvala Bogu što igramo protiv Engleske", rekao je selektor Irana Karlos Keiroš nakon što je ponovo angažovan početkom septembra.

"Volimo da igramo protiv najboljih timova na svijetu. Engleska je jedan od najboljih timova u Evropi, Iran jedan od najboljih timova u Aziji, pa smo zato ovdje da igramo sjajne utakmice", dodao je on.

Iran nikada nije prošao grupu na Svjetskom prvenstvu. Igrao je na pet prethodnih turnira, a debitovao je 1978. godine.

Iran protiv SAD

Iran je pobijedio SAD sa 2:1 na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine u jednoj od najupečatljivijih utakmica u istoriji turnira, uglavnom zbog političke pozadine.

SAD nisu imale formalne diplomatske odnose sa Iranom od 1980. godine nakon što su iranski studenti zauzeli ambasadu SAD u Teheranu u kojoj su 444 dana držali taoce.

Dan uoči utakmice u Lionu, iranski tim je dobio instrukcije da se ne rukuje sa američkim igračima. Umjesto toga, u pokazivanju sportskog duha sa obje strane, timovi su se okupili prije početka utakmice za grupnu fotografiju.

Hamid Estili i Mehdi Mahdavikija su postigli golove za Iran, prije nego što je Brajan Mekbrajd bio strijelac za SAD, u prvoj pobjedi Irana na Svjetskom prvenstvu u istoriji. Ni SAD ni Iran nisu prošli grupu. Timovi su igrali prijateljski meč dvije godine kasnije u Kaliforniji.

Koga pratiti

Tridesetogodišnji Terami dostiže vrhunac u pravo vrijeme. Postigao je dva gola za Porto u pobjedi od 3:0 nad Bajer Leverkuzenom, nedjelju dana nakon što je postigao oba gola u pobjedi nad njemačkim timom od 2:0 u Ligi šampiona.

Keiroš će vjerovatno ostati bez napadača Sardara Azmuna koji se povrijedio početkom oktobra, a njegov klub Bajer Leverkuzen je saopštio da će ovaj 27-gododišnji fudbaler biti van terena šest do osam nedjelja. Azmun je postigao 41 gol na 65 utakmica za Iran.

Alireza Bejranvand je odbranio penal Kristijanu Ronaldu u remiju 1:1 sa Portugalom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.

U nedavnim prijateljskim utakmicama, Iran je pobijedio Urugvaj sa 1:0 i remizirao je sa Senegalom 1:1.

Ključni faktor

Keiroš je početkom septembra ponovo angažovan na mjestu selektora Irana da zamijeni Dragana Skočića. Njemu će ovo biti četvrto Svjetsko prvenstvo. Vodio je Iran 2014. i 2018. godine, kao i rodni Portugal 2010. Postao je dostupan nakon što nije uspio da odvede Egipat na ovogodišnji turnir.

Keiroš je koristio razne formacije i okrenut je odbrani.

"Igraćemo protiv nekih od najboljih igrača na svijetu, ali bićemo spremni za njih", rekao je Keiroš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније