Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

С.В./Р.Б.

03. 01. 2023. 19:03 >> 19:49

SAHRANjEN LEGENDARNI FUDBALER

Brazil se oprostio od Pelea

Sahranjen je Kralj fudbala - legendarni Pele. Tri puta je sa reprezentacijom Brazila osvajao Svjetsko prvenstvo. Fudbaler je sa najviše titula na Svjetskom kupu i rekorder po broju postignutih golova. Proglašen je za sportistu i fudbalera 20. vijeka, a njegova posljednja želja bila je da bude sahranjen u rodnom Santosu.

Za sunarodnike, Pele je zvanično bio nacionalno blago. Hiljade navijača, ljubitelja fudbala, ali i onih koji to nijesu, oprostili su se od velikog Pelea tokom 24 sata koliko su njegovi posmrtni ostaci bili izloženi na stadionu Santosa, u Sao Paulu.

Klub u kojem je igrao čak 18 godina među prvima je odao počast svojoj i svjetskoj ikoni.

Pelea su pozdravili i brojni sadašnji i bivši fudbaleri drugih klubova.

Za mjesto vječnog počinka, Pele je odabrao deveti sprat, odakle se pruža pogled na stadion Santosa, kluba u kome je proveo veći dio karijere.

Na putu do groblja, pogrebna povorka prošla je ulicama grada, pored kuće u kojoj živi Peleova stogodišnja majka.

Sahrana je obavljena u krugu porodice, dok su u zvaničnom dijelu ceremonije učestvovali i brojni zvaničnici.

"I u trenucima najveće slave, ili kada se družio sa engleskom kraljicom, kada je osvajao nagrade, Pele je bio isti čovjek kakav je bio kada bi se družio s djecom. Niko se ne može porediti s Peleom, niti kao s igračem niti kao s čovjekom", kazao je Luiz Inacio Lula da Silva, predsjednik Brazila.

FIFA je zastave spustila na pola koplja, a predsjednik Đani Infantino lično je stao pored odra.

"Pele ostavlja izvanredno fudbalsko nasljeđe svijetu. Imao je poseban, rijedak dar. 99 odsto fudbalera može samo da sanja da savlada tehniku koju je on imao. Preostalih jedan odsto možda može da odradi jednu od njegovih fudbalskih bravura", istakao je Infantino.

Brazilci će ga, međutim, osim po fudbalskim vještinama, pamtiti i po humanosti. Prijatelji kažu da je bio čovjek izuzetnog dostojanstva, koji je uprkos tome što je rođen u siromašnoj, crnačkoj porodici, u zemlji punoj predrasuda, uspio da ostane svoj - najbolji, a skroman.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније