Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Marko Terzić, TVCG ]

05. 01. 2023. 19:57 >> 19:53

SAIGRAČI O LEGENDI

"Pele je bio narodni čovjek, a u fudbalu nedostižan"

Odlazak fudbalskog velikana Pelea i dalje je povod za prisjećanje na legendarnog Brazilca... Za Televiziju Crne Gore govore oni koji su s Peleom dijelili teren.

Legendarni Pele. Dok je bio živ, za mnoge je bio najbolji fudbaler svih vremena. Nakon njegove smrti, takve ocjene se još jače čuju. A, da se u Peleovo fudbalsko umijeće uvjere na terenu imali su priliku i naši sagovornici, među kojima je i nekadašnji fudbaler Zoran Filipović. Prisjeća se jula 1971. godine i oproštajnog meča koji je u dresu Brazila, Pele odigrao u Rio de Žaneiru, protiv Jugoslavije. Tima koji su tada mnogi nazivali "Evropski Brazil".

 "Za mene lično bio je jedan pravi doživljaj gdje sam imao tu čast da igram na toj utakmici i pred punim stadionom. Igrali smo 2:2, on je imao taj peh da nije dao gol", kaže Zoran Filipović.

Tada se fudbalska nacija, u sportskom smislu, oprostila od legendarnog reprezentativca.

"Na poluvrmenu, gdje je trčao počasni krug, gdje je plakao ko malo dijete i mašući svojim dresom, okružen reporterima koji su trčali zajedno s njime, to je nezaboravno, i tad je Holcer, koji je bio ovako najinteligentiji od svih nas, tražio mu dres, taj 33, s kojim je igrao i on mu je na kraju utakmice i dao 35", prisjeća se Filipović.

Pored Filipovića, čast da igra protiv Pelea, u meču starog i novog kosmosa, imao je i nekadašnji fudbaler Dragan Vujović. Tada su nastale i fotografije na kojima je Vujović u društvu fudbalskog kralja.

"Mogu odmah da potvrdim da je najveći svih vremena. To se sve dešavalo u Njujorku negdje 1984/85. godine, to je davno prošlo vrijeme ali imperesije su sjajne bile tih dana jer smo proveli jedno 3,4 dana koja su za mene ostala nezaboravna", kaže Vujović.

A, o kakvoj se fudbalskoj veličini radi, govore i riječi naših nekadašnjih fudbalera. Za Vujovića, Pele je najveći svih vremena, dok Filipović ističe i njegovu ljudsku dimenziju.

"Radi se o jednom čovjeku koji je narodni čovjek, da tako kažem, dobrodušan, Brazilci po mentalitetu su slični nama i završio je kako je završio, ali radi se o jednoj legendi nezaboravnoj i mislim da je i u ovo vrijeme savremeni fudbal, da je po meni i dan danas najbolji fudbaler svih vremena", kaže Filipović.

"Kralj fudbala, ja mislim da je on nedostižan, jednom se daje ta titula i ona ostaje zauvijek i moje veliki žal, što je on otišao iako je on izjavio da se naživio i da je napunio dosta godina, ali Pele je Pele i ostaće uvijek Pele", dodaje Vujović.

Za mlađe ljubitelje fudbala, interesantan je podatak da je Pele igrao i na prostorima bivše Jugoslavije. I to sa svojim klubom, tada trostrukim klupskim šampionom svijeta.

"Ovdje je i dolazio sa Santosom u Beograd, na našoj Marakani gdje je sa Crvenom zvezdom igrao. Tad sam ja imao 15 godina, igrao sam za podmladak Zvezde, igrali smo ovdje 3:3, na Marakani punoj takođe, i uživo sam ga i tada i gledao", kaže Filipović za TVCG.

Santos je te 1969. godine neriješeno igrao i sa Radničkim iz kragujevca, međutim, ostao je upamćen i jedan trenutak van terena. Pele i njegovi saigrači posjetili su tada simbol Kragujevca - spomenik u Šumaricama, podignut na mjestu gdje su 21. oktobra 1941. strijeljani đaci i profesori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније