Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В.

08. 02. 2023. 11:05   >>  11:00 1

LEGENDARNE IZJAVE TRENERA SVIH TRENERA

Tako je govorio Ćiro: O Batistuti, Murinju, nacionalizu...

Legendarni hrvatski fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je jutros u 88. godini nakon duge i teške bolesti.

Prvi put mu je dijanostifikovana 2011. godine, uspio je dva puta da je pobjedi, ali treći put nažalost nije uspio.

Osim nevjerovatnog fudbalskog poznavanja, pratila ga je i harizma, pa je sigurno jedan od najupečatljivijih trenera u istoriji fudbala sa naših prostora.

Neke od njegovih izjava su i dan danas kultne.

Tako je jednom za sebe rekao da je najbolji trener na svijetu.

"Ja kažem da sam bolji trener od Kapela. Onda me pitaju: "Kako to?" Pa da su Kapelo ili Murinjo rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta. Nek oni odu iz Travnika do vrha fudbala, ma daj".

Ostala je dobro upamćena i izjava na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. gdje je Hrvatsku vodio do trećeg mjesta.

Novinar ga je pitao o Gabrijelu Batistitu, a Ćiro je kao iz topa odgovorio.

"Ni Zvone (Boban) ni ja ne bi dali Šukera za deset Batistuta. J*bo te Batistuta", kazao je uz smijeh svih prisutnih.

Čuvena je njegova doktrina da za uspjeh postoji sedam faktora.

"Postoji jedna formula sastavljena od sedam faktora: talenat, motivacija, karakter, sportska inteligencija, sredina, trening i, na kraju, sreća. Svi su ti faktori važni. U mojem se slučaju socijalna motivacija pokazuje kao najveća. Prije je, možda, taj element bio dovoljan, ali se nije uočavalo koliko je i sredina važna".

Interesantno je i da su njegovi roditelji planirali da on postane sveštenik.

"Moja me majka spremala za sveštenika. Otišao sam u sjemenište, ali kada me časna oblačila, shvatio sam da to nije za mene. Otišao sam kući i rekao majci da sam se zaljubio u časnu sestru i tu je bio kraj mog svešteničkog puta. Želim reći da moraš biti talent za neke stvari i da se to ne može nametnuti".

Legendarna je njegova definicija života kao skupa malih satisfakcija i velikih razočarenja.

"Ja sam bio šampion i kup osvajao. Bio sam selektor pet reprezentacija. I to su sve velike satisfakcije. A još veće razočarenje je kada si na ulici. Kada te đubrad istjeraju i onda ti hodaš trotoarom i pitaš se: "Bože, hoće li me još neko angažovati?" E, to su ta razočarenja koja totalno zakamufliraju onu radost koju si imao kad si bio šampion".

I možda jedna od najvećih izjava o nacionalizmu, budući da dolazi iz našeg područja, koje je uvijek bilo plodno tlo za isti.

"Ja volim sve ljude. Mrzim ove primitivce koji odlaze u ekstreme pa mrze nekoga zato što nije... To je grozno. Ja sam takav, evo ti sve, respektiram tvoje, ali nemoj dirati moje. To je u mojoj doktrini i mom odgoju. Odrastao sam s muslimanima i Srbima. Nikad nismo znali ko je ko. Nadam se da će to jednom prevagnuti kod nas jer čovjek se ne smije pozivati na primitivce koji su smatrali da mogu ubiti, a da im se ništa ne dogodi. To je strašno".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније