Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.К. [ Beta ]

23. 05. 2023. 15:03 >> 15:13

POZVAO NADLEŽNE DA REAGUJU

Anćeloti: Vrijeme je za drastične mjere u borbi protiv rasizma

Trener fudbalera Real Madrida, Karlo Anćeloti pozvao je danas nadležne vlasti u Španiji da preduzmu mjere u borbi protiv rasizma na fudbalskim stadionima, dva dana nakon uvreda koje su u Valensiji upućene napadaču njegovog tima Vinisijusu Žunioru.

"To se događa Vinisijusu, ali i drugima. Govori im se pederu, da ti umre otac, majka... Ali to nije rat, to je sport! I tu imamo sjajnu priliku da stanemo na kraj svemu ovome", rekao je Anćeloti, uoči Realove utakmice protiv Rajo Valjekana u srijedu.

Tokom utakmice 22-godišnji Brazilac pokušao je da ukaže sudiji na navijača Valensije koji ga je vrijeđao, pa je utakmica bila na kratko prekinuta. Vinisijus je u sedmom minutu nadoknade dobio crveni karton, zbog čega će propustiti naredni meč.

Brazilski napadač je od 2018. godine i dolaska u Španiju meta rasističkih uvreda. Ranije danas u Španiji su uhapšene četiri osobe, koje se sumnjiče da su u januaru na mostu u Madridu objesile lutku sa njegovim likom.

Italijanski trener istakao je da je sada pravo vrijeme za preduzimanje novih sankcija.

"Sada je pravo vrijeme za preduzimanje drastičnih mjera. Institucije sada imaju priliku da preduzmu drastične mjere u vezi sa ovom važnom temom. Ovo može biti odlična prilika da se stvari brzo promjene. Vidjećemo šta će se dogoditi. Ovdje apelujem na Savez i na Primeru, na inteligenciju fudbalskih navijača i obrazovanje, prije svega", rekao je 63-godišnji trener.

Prema njegovim riječima više nije dovoljno samo osuđivati incidente.

"Davno smo to počeli da radimo i ništa se nije promijenilo. Nakon osuda moramo da reagujemo. A do sada niko nije reagovao", ocijenio je on.

Trener španskog kluba posebno je kritikovao "zastarjeli" antirasistički protokol Primere.

"Protokol je trebalo primjeniti dva sata prije početka (utakmice sa Valensijom) kad smo došli na stadion, jer su tu počele uvrede. Ako ga primjenite u 70. minutu (kao sudija u nedjelju) pogriješili ste", rekao je Anćeloti.

Anćeloti je naveo da "Španija nije rasistička zemlja, ali da u njoj postoji rasizam kao i na drugim mjestima, što mora prestati".

Italijanski trener dodao je da Vinisijus nije danas trenirao sa ekipom, zbog bolova u koljenu.

"Ako bude dobio dvije utakmice suspenzije, daćemo mu nedjelju dana odmora. Ako je u pitanju samo jedna utakmica, počeće sa treninzima sjutra kako bi bio u Sevilji u subotu", istakao je Anćeloti.

Madridski tim posle poraza od Valensije (1:0) zauzima treće mjesto sa bodom manje u odnosu na drugoplasiranog gradskog rivala (Atletiko). Do kraja Primere ostala su još tri kola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније