Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

23. 07. 2022. 18:42 >> 18:39

POVRATAK U BUDUĆNOST

N. Šofranac: Koliko vrijedi 50.68?

Sidni Mek Laflin je apsolutna kraljica Judžina. Njeno zlato na 400 prepone okupano fantastičnim svjetskim rekordom potpuno je obilježilo šampionat.

Bilo je u vazduhu nešto veliko, miris svjetskog rekorda, ali već ga je dva puta nedavno obarala, teško se bilo usuditi pomisliti na nešto bolje od 51.20, a kamoli toliko ispod 51 sekunde. Napravila je revoluciju, deklasirala sve najbolje, i dovela ovu disciplinu ne toliko daleko od 400 metara bez prepona! Ako je Soni Miler jutros slavila sa 49.11, lako je zamisliti šta bi Sidni uradila bez svih tih prepreka.

Mnogi stručnjaci misle da se u njoj krije svjetski rekorder i na 400 ravno, da bi jedina mogla da sruši drevni rekord Marite Koh iz 1985. Toliko je elegantna a ujedno razorna, Amerika je u transu za njom, nadvisila je slavu Mikaele Šifrin i Keti Ledecki, vječnih primadona skijanja i plivanja.

Ali koliko ovo zaista vrijedi u kompletnoj istoriji atletike brojeći sve discipline? Postoje čuvene tablice koje to otkrivaju. Ovaj njen jutrošnji podvig vrijedi 1312 tabelarnih poena, nešto slično nije viđeno čak 34 godine!

Nalazi se na šestom mjestu vječne liste, ali svih pet najboljih ostvarenja desila su se 1987. i 1988.godine, magičnim za žensku atletiku.

Na prvom mjestu vječnosti je bacačica diska Rejnbah sa 76.84 metara, odnosno 1382 tabelarna poena. Na drugom je sovjetska bacačica kugle Lisovskaja sa 22.63 metara iz 1987, a na trećem njena zemljakinja Galina Cistjakova koja je skočila u dalj čak 7.52! Iako je bila treća u toj epohi, iza dvije mega zvijezde Džeki Džojner Kersi i Hajke Dreksler, tog junskog dana u Lenjingradu 1988.godine napravila je rekord kome još niko ne može da se primakne. Na četvrtom je pomenuta Džeki Džojner sa monstruoznim rekordom u sedmoboju, a na petom famozna Florens Grifit Džojner sa rekordom 10.49 na 100 metara, koji vrijedi 1314 poena, samo dva više od Mek Laflin!

U prevodu jutrošnji rekord Mek Laflin je ekvivalentan razultatu 10.495 na 100 metara, u pitanju su hiljadinke.

Isto tako ovaj jutrošnji rekord vrijedi kao 21.30 na 200 metara, što je četiri stotinke bolje od rekorda te iste Flo-Džo, čiji su rekordi svi iz 1988. A vrednuje se kao 47.41 na 400 ravno što je čak 19 stotinki bolje od tog opjevanog rekorda Marite Koh iz 1985. Mek Laflin je na vječnoj listi i ispred Bugarke Stefke Kostadinove čiji rekord u skoku u vis 2.09 takođe odolijeva od 1987.

Sve ovo jasno pokazuje da ovako nešto nije viđeno u ovom vijeku, štaviše od 1988, od tog najsumnjivijeg doba u istoriji atletike kad doping kontrole nisu mogle mnogo. Sidni je totalni generacijski fenomen, fenomen 21.vijeka.

Nakon takvog adrenalina SP donosi jos jednu burnu noć. Noćas čekamo finale na 800 za muškarce sa trojicom Kenijaca i puno intriga, zatim 5000 žene sa novim obračunom Hasan-Gidi, ali i vrlo mogućim miješanjem zvijezde sa 1500 Etiopljanke Cegaj. Tu je i muško koplje sa velikim duelom svjetskog prvaka Pitersa i olimpijskog sampiona Copre, ali i obje kratke štafete gdje se ocekuje eksplozija Amerikanaca odnosno Jamajcanki. Kreće i famozni desetoboj, ali i iščekivani ženski skok u dalj, dok će se za medalje troskoka boriti Picardo i Zango. A kakav će tek biti posljednji dan, totalni vrhunac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније