Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

09. 02. 2023. 11:23 >> 12:25
Čitaj mi:

TREJD KOJI JE PROMJENIO ODNOS MOĆI

Kraj još jedne bezuspješne ere: Kevin Durent napustio Bruklin i prešao u Finiks

Nakon samo dva dana od odlaska Kajrija Irvinga u Dalas, i Kevin Durent nije više košarkaš Bruklin Netsa.

U sinoć odrađenom trejdu Durent i Ti Džej Voren su se uputili put Finiksa, dok u suprotnom smjeru su otišli Mikal Bridžis, Kem Džonson, Džae Krauder, četiri pika prve runde i zamjena pika.

Ovim je i definitivno završena još jedna era "velikih zvijezda" u Bruklinu koja bi mogla da se nazove fijaskom.

Prva je bila sa dovođenjem, tada već vremašnih Kevina Garneta i Pol Pirsa, kada su se Netsi bezmalo odrekli svoje budućnosti budući da su Bostonu dali prve pikove za tri godine, koje su Kelti manje više pretvorili u ekipu koju imaju sada.

Gledajući ove trejdove, Bruklin je ipak bolje prošao sada, budući da su ovog puta barem dobili pikove, i set košarkaša koji i imaju vrijednost na tržištu, i imaju upotrebljivost u daljem rosteru.

Ali kada se pogleda kompetna ekipa, vidi se prije svega skup veterana koji je napravaljen da okruži Irvinga i Durenta, kao i "slon u sobi" - ugovor od 80 miliona za naredne dvije sezone na račun Ben Simonsa, koji se odavno traži sa svojim talentom..

Imali su Netsi u jednom trenutku Džejms Hardena, Kevin Durenta i Kajri Irvinga u svojim redovima, ali bez ikakvih uspjeha u doigravanju, budući da sa tako zvezdanim rosterom nisu uspjeli da se izbore ni za finale Istočne konferencije, iako su mnogi predivđali šampionski prsten za tim iz "srca Njujorka".

Povrede, nedostatak hemije, problemi Kajrija Irvinga van terena, tri trenera od Kenija Etkinsona, preko Stiv Neša do Žaka Vona koji je dva puta imao ulogu prelaznog rješenja na klupi, sve dok u novembru nije dobio "ugovor za stalno", samo su neki od razloga zašto ovaj skupi eksperiment nije uspio.

Šta tek reći za GM-a Šona Marksa koji je uspio da ekipu bez pikova, bez budućnosti, pretvori u zvjezdani roster koji se sada vratio ponovo "na fabrička podešavanja" (uz napomenu da ipak ima pikove ovog puta).

Nije prošlo ni mjesec dana od kada je Bruklin u decembru bio na omjeru od 12 pobjeda i svega jednog poraza, kada su brojni analitičari rekli "to jo to - pretedenti za titulu"...sada će gledati da se uguraju u draft lutriju.

Ostaje da se vidi da li će Simonsa da pretvore takođe u pikove, ili će da ga ostave sa posljednjim tračkom nade da će moći da se povrati barem na prethodni nivo svoje karijere.

Netsi bi mogli ostatak sezone da se prebace na ful tank nivo, pogotovo uzimajući u obzir da ove godine imaju zamjenu pikova sa Hjustonom, koji već idu ka lutrji.

To bi im garantovalo uzimanje nekog mladog i perspektivnog igrača na draftu oko kojeg bi mogli da naprave rebuild ekipe.

Koji je krajnji rezultat trejda?

Durent nije igrao košarku od 9. januara kada je imao povredu. Iako su dva doktorska nalaza skoro bila da je spreman da zaigra ponovo, Von je kazao da ga ne očekuje prije kraja All star vikenda.

Iako ima 34 godine, kada je zdrav igra na nivou igrača koji je legitiman kandidat za MVP titulu.

I dalje je to "čudo prirode" sa visinom centra i setom talenta vrhunskog skorera, kojeg je dosta teško zaustaviti na terenu.

U kombinaciji sa Devinom Bukerom i Kris Polom, napad Finiksa izgleda kao nezaustavljiv.

Buker se već pokazao sjajnim u tandemu sa Polom, od kojeg je dosta naučio  i sam u međuvremenu postao igrač nivoa MVP-a.

Zamislite protivničke odbrane kada takav napad krene na vas.

Ipak Kris Pol je ušao debelo u veteranske godine, i postoji bojazan koliko je ostalo kvalitetne košarke u njegovim rukama.

Nezvanično je bio i ponuđen Bruklinu u setu za Kajrija Irvinga, ali su Netsi to navodno odbili.

Plej koji će za par mjeseci da napuni 38 godina je već dovoljno uradio u igračkom doprinosu, ali i u mentorstvu nad Bukerom.

Sada bi sa doziranom minutažom trebao da se čuva za plej of gdje bi odigrao odbranu u ključnim trenucima i pogodio otvorene šuteve kad zatreba.

Finiks se će da dočeka ponovo i Ti Džej Vorena koji je pet prvih sezona u NBA ligi igrao upravo u timu iz Arizone, ali koji se i dalje polako vraća od povrijede koja ga je udaljila skoro dvije sezone van terena.

Ne treba zaboraviti ni Deandre Ajtona, sjajnog mladog centra, koji je nakon svih peripetija produžio ugovor sa Sansima, i koji će upravo kao četvrti igrač u ovom novom zvedanom rosteru Sansa da samo stvori dodatnu dimenziju u oba smjera.

Mada ne bi nikoga začudilo da Sansi probaju do kraja prelaznog roka (21 čas po našem vremenu danas), da Ajtona pretvore u "dubinu rostera".

Netsi čekaju poteze jednog čovjeka - Šona Marksa.

Ako dobije povjerenje vlasnika, čovjek koji je od ničega napravio, barem na papiru, super tim, sada kada ima pikove iz trejdova Irvigna i Durenta, mogao bi ponovo da proba da napravi čudo na tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније