Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Л.В.

23. 03. 2023. 12:11   >>  12:11

JEDNOM U ZADNjIH 41 GODINU

Koje su šanse Dalasa za uspješnom žalbom: Samo šest puta u istoriji NBA

Kada je razlika između četvrte i 12. ekipe na Zapadnoj konferenciji svega u četiri pobjede, jasno je da se svaka utakmica do kraja računa.

Zato i ne čudi zašto u Dalasu "se hvataju za slamku spasa" i podnose žalbu zbog koša Kevona Lunija.

U Dalasu tvrde da sudije nisu obavjestile njihove košarkaše da je na tajmautu promijenjena odluka o posjedu lopte, pa je centar Voriorsa zakucao loptu na nebranjen koš.

To se sve desilo u trećoj četvrtini a kako je na kraju pobjeda bila svega dva poena razlike u korist aktuelnih šampiona 127:125, u Dalasu tvrde da je svaki poen bitan.

Vlasnik kluba Mark Kuban je već kazao da je ovo "najveća greška u istoriji NBA lige", a ako se kojim čudom desi da NBA liga promjeni odluku ući će u ekskluzivan klub budući da se to do sada u istoriji desilo svega šest puta, od čega jednom u zadnjih 41 godinu.

28. novebmar 1952. godine Milvoki Hoksi VS Filadelfija Voriorsi

Duel dvije franšize koje više nisu u pomenutim gradovima, i situacija u kojoj su Hoksi imali svega četiri igrača, budući da je ostatak tima imao šest ličnih grešaka.

Dozvoljeno im je da uvedu petog i slavili su nakon dva produžetka sa 78:77.

Protest Voriorsa je uslišen i utakmica je ponovljena od spornog trenutka 11. marta 1953. godine u Pitsburgu. Voriorsi su slavili 72:69 nakon produžetka

6. novembar Atlanta Hoks VS Čikago Buls

Čuveni "Fantomski koš za pobjedu". Tip in košarkaša Čikaga nije se računao zbog toga što sudije nisu mogle da se usaglase da li se sirena oglasila prije ili nakon posljednjeg dodira.

Utakmica je ponovljenja ali samo zadnji sekund meča gdje su oba tima bile izjednačena.

Hoksi su slavili nakon produžetka.

3.decembar 1971. godine Klivlend Kavalirsi VS Bufalo Brejvsi

Posljednja četiri sekunda meča su ponovljena 1. februara 1972. godine jer su se ekipa iz Klivlenda žalila da joj je uskraćen tajm aut.

Rezultat se ipak nije promjenio pa su Brejvsi (Današnji Klipersi) slavili sa jednim poenom razlike.

8. novembar 1978. godine Nju Džersu Netsi VS Filadelfija Siksers

Sudija Riči Pauers je dosudio tri tehničke greške treneru Netsa Kevinu Lagheriju, a pravila nalažu maksimalno dvije.

Novih 17 i po minuta igrali 23. marta 1979. godine.

Nevjerovatan broj košarkaškog plemstva je bio na ovoj utakmici, pa smo na parketu imali Džulijus Irvinga (Dr Džej), Bernarda Kinga, Fila Džeksona, ali i Džoa Brajanta, oca NBA legende Kobija.

Ovom utakmicom je ispisana istorija NBA lige budući da su u periodu između nastavka utakmice dvije ekipe izvršile trejd pa su tako Erik Mani, Harvi Kečins i Ralf Simpson završili u Filadelfiji, i postali jedini igrači u istoriji NBA lige koji su dali poene za oba tima na istoj utakmici.

Filadelfija je dobila meč.

30. novembar 1982. godine Los Anđeles Lejkersi vs San Antonio Spursi

Kada je Norm Nikson, popularni "Norm the Storm" (olujni Norm) uzeo da izvede slobodnja bacanja, nije uspio da izbaci loptu kako treba, a sudije su svirale prestup oba tima, i dosudile "mrtvu loptu" i podbacivanje.

Lejkersi su osvojili loptu, dali koš za izjednačenje i dobili nakon dva produžetka.

Zadnje tri sekunde su ponovljene 13. aprila 1983. godine, tako što je Nikson ponovio bacanje. San Antonio je na kraju slavio.

19. decembar 2007. godine Majami Hit VS Atlanta Hoks

Šakil O'Nil je nepravilno isključen sa meča zbog navodnih šest ličnih grešaka, a imao je pet zapravo.

Zadnjih 50 sekundi meča je odigrano 8. marta 2008. godine, a Hoksi su slavili 114:111.

Jedna zanimljivost iz ovog meča je da je O'Nil u međuvremenu trejdovan u Finiks Sanse pa nije na kraju ni igrao ovaj meč.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније