Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

13. 04. 2023. 15:37 >> 12:19
Čitaj mi:

PRESJEK NBA SEZONE

LeBron stigao Džabara, Vučević od čelika, Dončić van plejofa, Jokić kandidat za MVP

Završen je regularni dio sezone NBA lige, i čekamo još svega dva putnika za plejof koji će biti odlučeni nakon mečeva Minesote i Oklahome na Zapadu, odnosno Majamija i Čikaga na istoku.

Sezona ko sezona ispunila je sva očekivanja svih zaljubljenika u najbolju košarku na planeti, pa i preko toga.

Da kojim slučajem neki od streaming servisa pravi seriju po ovoj sezoni imao bi sjajan scenario, novog kralja, tragičare, prelaske, plot tvistove, i na kraju neizvjesnost do sljedeće epizode.

Long live the King

Jedan od rekorda lige, za koji se vjerovalo da će dugo dugo da bude nedostižan, skinut je ove sezone.

Lebron Džejms je detronizovao Karim Abdul Džabara i postao najbolji strijelac u istoriji NBA lige.

Utakmica protiv OKC-a, sa Džabarom u prvim redovima, pred domaćom publikom, LeBron je završio meč sa 38 poena i presitgao je tako, činilo se nedostižnu brojku od 38.387 poena i nastavio je da piše novi rekord, ali i ojačava argumentaciju svih njegovih favova u vječnoj debati ko je najbolji svih vremena on ili Majkl Džodran.

Što se samih Lejkersa tiče, kroz iglene uši su došli do plejofa, iako su izgledali izgubljeno u jednom trenutku, pogotovo nakon što se LeBron povrijedio i propustio skoro tri sedmice.

Lidersku palicu je preuzeo Entoni Dejvis, koji je nosio tim iz Kalifornije do plej ina, gdje su uz dosta muke, na kraju savladali Minesotu i sada ih očekuju dueli sa Memfisom. Fanbaza navijača vjeruje da Lejkersi mogu da prođu Grizlise.

Posrnuće Dalasa i Dončićeva želja za odlaskom?

Jedna od najvećih rezultatskih tragedija ove sezone je totalno posrnuće Dalasa i ispadanje iz bilo kakve kombinacija za doigravanje.

Nije bilo tako davno kada su Maverksi bili četvrti na Zapadu sa skorom 29:24 i tada su dobili "zvezdano" pojačanje u vidu Kajrija Irvinga.

Krenule su projekcije, oduševljenja, Džejson Kid je izjavio da su sada ozbiljni konkurenti za titulu, Irving da jedva čeka da igra sa Dončićem.

Na kraju ni plej in, uz pokrenutu istragu NBA lige, zbog još jedne u najmanju ruku neoprezne, a iskreno govoreći glupe i nepromišljenje izjave trenera Maveriksa, da je dobio direktivu da "pusti zadnju utakmicu".

Tankovanje i štelovanje, kako bi se izborila što bolja draft pozicija nije ništa strano u NBA ligi, ali niko o tome javno ne priča.

Dončić je imao sjajnu sezonu, 32,4 poena po meču, a koliko sada izgleda daleko ona nestvarna partija protiv Njujorka na kraju kalendarske 2022. godine, kada je pomjerio granice košarke tripl dablom kakav se do tada nije gledao sa 60 poena, 21 skokom i 10 asistencija.

Tada je izjavio nakon meča da "mu treba pivo", kasnije u sezoni se pojavio sa majicom "All I need is meso and rakija", pa sve navodi da je slovenačko košarkaško čudo pomalo i umorno od napora života profesionalnog košarkaša.

Brojni insajderi javljaju da Slovenac ima nekih privatnih problema, i da je sve stvar psihe, a sve glasnije su glasine da bi mogao da zatraži od uprave Dalasa trejd.

Šta se desilo Maveriksima, da li su Dončić i Irving nespojiva kombinacija, ili je pak očajni ostatak rostera koji teško da bi i FIBA ligu šampiona osvojio, na ljudima u kancelariji Dalasa i Mark Kubanu je da odluče i presjeku.

Supertim u Arizoni

Ako je Irvningov trejd dosta uzdrmao Dalas, dolazak Kevina Durenta u Finiks je nada, pogotovo u plejofu da Sansi mogu da idu do kraja.

Franšiza koja je konačno uspjela da se iščupa iz ruka omraženog Roberta Sarvera, prodata je na kraju Metu Išbiji za rekordnih četiri milijarde eura.

Nova uprava je krenula odmah, pokeraški na "all in", pa su tako napravi moćan četverac sa Kevinom Durentom, Kris Polom, Devon Bukerom i DeAndre Ajtonom.

Problem je što ostatak ekipe ne prati baš dobro ovaj četverac, ali ima materijala da neko "iskoči" kad treba.

Ti Džej Voren je bio senzacija u čuvenom NBA bablu, ali od tada je propustio skoro dvije godine zbog raznih povreda, a za sada je samo blijeda kopija.

Ne treba zapostaviti ni Terensa Rosa, Kameruna Pejna, Saban Lija, kao neke igrače koji bi mogli da budu u određenoj konsolidaciji snaga pomoć ovoj paklenoj četvorci.

Ostaje pitanje da se vidi koliko će Durent zdrav da bude i kakva je budućnost Sansa ako ovaj eksperminet kao Ikar potone.

Light the beam

Navijači Sakramento Kingsa su konačno dočekali i to, najduži sušni period bez doigravanja u istoriji ne samo NBA, nego kompletnog profesionalnog sporta u Sjevernoj Americi je gotov nakon 16 godina.

Kingsi se vraćaju u plejof, i to ne kao puki laki luzeri već kao ekipa sa prednosti domaćeg terena u prvoj fazi dogravanja, gdje će odmjeriti snage sa braniocima titule ekipom Golden Stejta.

Upravo sve što je trebalo ekipi iz prijestonice Kalifornije da se desi je dolazak na kormilo Majk Brauna koji je šest godina bio u timu Stiva Kera u Voriorsima.

Harizmatični trener, po mnogima i prvi favorit za nagradu najboljeg trenera godina u NBA (što bi mu bilo drugi  put, jer je ima i 2009. godine kada je istu osvojio kao trener Klivlenda) je savršeno posložio kockice.

Prelijepo je gledati DeArona Foksa, Domantasa Sabonisa, Harisona Barnsa, ali i Kevina Huertera (konačno pokazuje obrise igrača tipa Klej Tomson), rukija Kigana Mareja, kao i ove godine posebno dobrog Malika Monka koji je sjajan u ulozi šestog čovjeka.

Jedna kletva je skinuta, ostaje da se vidi koliko mogu protiv sjajnih Voriorsa, koje Braun poznaje do tančina. Kingsima svakao ide nagrada za najbolju priču godine u NBA ligi.

MVP trka

Odavno  trka za najboljeg igrača NBA lige je blizu, i odlučivaće najsitiniji detalji. Nikola Joklić kao dvostruki osvajač nagrade, mogao bi da osvoji i treći put što izaziva blagu nelagodu svih analitičara i bivših i aktivnih košarkaša NBA lige.

Somborac ove godine ima granično tripl dabl učinak sa 24,5 poena 11,8 skokova i 9,8 asistencija po meču.

Lider je Denvera koji je na kraju završio kao prvi na Zapadu. Ponovo je pomjera granice i doveo do toga, da je najsvestraniji centar današnjice, a vjerovatno i svih vremena.

Embid sa druge je odigrao još jednu monstruoznu sezonu. Prvi je strijelac lige sa 33,1 poenom po meču, a i Filadelfija ima bolji skor od Denvera, samo što je na Istoku to dovoljno tek za treću poziciju.

Ako bi se pravilo poređenje sa Jokićem, onda u korist Embida ide i odbrana, budući da je u tom segmentu igre dosta bolji od srpskog košarkaša.

Iako Jokić blago vodi na kraju, veće šanse idu Embidu za titulu najboljeg.

A šta reći za Janisa Adetokunba koji sa 31,1 poenom 11,8 skokova i 5,7 asistencija uz prvo mjesto Milvokija na Zapadu komotno može da se uključi u ovu borbu.

Bad boys

Ne nije riječ o zlatnoj generaciji Deroit Pistonsa već o kontraverzama koje nemaju usko veze sa košarkom.

Svakako najveća je oko Dža Moranta, koji je više puta optuživan za šenlučenje, od čega je jednom "potezao pištolj" na maloljetnika tokom partije basketa u kvartu.

Kasnije se snimao na svom Instagram storiju u jednom noćnom klubu takođe sa pištoljem, pa je Memsfis odlučio da ga pošalje na stručnu pomoć kod psihijatra, kako bi promjenio takve navike.

Kajri Irving je suspendovan, a onda i izbrisan iz svih sponzorskih ugovora nakon što je podijelio link ka spornom filmu koji obiluje anti-semitskim temama.

Džaba je uslijedilo kasnije izvinjenje, pa i advokatura bivših saigrača, Irving je ovim "prelio kap" pa je Najki raskinuo ugovor s njim iako je imao svoje modele patika.

Pred početak sezone obilježio je snimak tuče Drejmona Grina i Džordana Pula, kraj sezone donio je tuču između Rudi Gobera i Kajla Andersona.

Francuz je propustio utakmicu sa Lejkersima, gdje bi bio od ogromne pomoći u reketu, a pominje se da su neki saigrači zatražili upravi da ga trejduju, ostaje da se vidi kako će to kancelarija Timbervulvsa "da pegla".

Vučević od čelika

Nikola Vučević je ušao u sezonu sa glasinama "da bi mogao biti trejdovan", ali završio je kao jedan od nakonstantnijih igrača lige, odugravši sve 82 utakmice, što je ove sezone za rukom pošlo svega desetorici.

Kada se pogleda ukupan broj defanzovnih skokova, naš košarkaš je na prvom mjestu sa 744 defanzivna skoka ove sezone.

Ukupan broj skokova Baranina stavlja na šesto mjesto sa 11 skokova u prosjeku. Tome treba dodati i odličnih 17,6 poena po meču uz 52 odsto šuta iz igre.

Ovo je deseta sezona u kojoj naš košarkaš ima u prosjeku dabl dabl učinak.

Naš drugi predstavnik i Vučevićev saigrač Marko Simonović nije dobio pravu priliku, svega sedam utakmica i prosjek od dva minuta po meču.

On je svoj košarkaški razvitak nastavio u filijali Čikaga, Vindi Siti Bulsima gdje je bilježio 14,9 poena i 10 skokova u prosjeku,

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније