Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ Mina/L.V. ]

23. 02. 2022. 16:19   >>  16:20

KARATE KLUB BUDUĆNOST

Vujošević: Godina brojnih jubileja

Karate klub Budućnost u klupskoj istoriji, dugoj 55 godina, ima 75 titula ekipnog prvaka države od SFR Jugoslavije do Crne Gore, kazao je direktor Rajko Vujošević. On je, govoreći o najznačajnijim ekipnim rezultatima, podsjetio da Budućnost ima devet medalja Kupa šampiona, a da je dva puta bila prvak Evrope 2002. u Đeru u borbama i 2017. godine u Prištini u katama.

"Na šampionatima svijeta, Svjetskim kupovima i Svjetskim igrama članovi kluba osvojili su 34 medalje. Na Evropskim prvenstvima osvojene su 52 medalje. Karatisti Budućnosti na Univerzitetskim prvenstvima Evrope imaju 36 medalja, na Prvenstvima mediterana 101, a Balkana 297 medalja. To dovoljno govori o snazi Karate kluba Budućnost. Ne smije se zaboraviti trenerski rad, jer bez dobrih trenera ne bi bilo ni rezultata“, kazao je Vujošević.

On je istakao da u 2022. Klub, osim 55 godina od osnivanja, slavi i 20 godina od evropske titule u Đeru, 15 od bronzanog odličja ženskog kata tima na Evropskom prvenstvu, desetogodišnjicu od zlatnog odličja na Univerzitskom prvenstvu svijeta.

"Sve te medalje svrstavaju nas u najuspješnije klubove u Evropi, što se tiče rezultata na međunarodnoj sceni. Spisak priznanja koje smo dobili, proglašenja za sportiste Podgorice i Crne Gore, najboljeg kluba je mnogo duži“, rekao je Vujošević.

On je kazao da se takmičarski rezultati mogu podijeliti na dva dijela - počeci karatea i period do 85. godine, do kada je Crna Gora bila član tradicionalne Evropske kartate federacije.

"Od 1985. Jugoslavija je prešla u WKF i godinu kasnije smo prvi put nastupali na EP i SP. Prvi nastup donio je i dvije medalje, na EP titula Samira Usenagića i bronzana Dragoljuba Kopitovića. Kopitović je u oktobru na SP osvojio još jednu bronzu“, rekao je Vujošević.

On je kazao da au u klubu ponosni i na medalje Almira Cecunjanina sa Svjetskih igara za sportove koji nijesu na programu Olimpijskih igara, kao i na tri medalje sa Mediteranskih igara - dvije Cecunjanina i jedna Predraga Stojadinova.

Vujošević je podsjetzio da je film Put prazne šake, autora Miloša Todorovića, zamišljen kao serijal o KK Budućnost, o doajnenima tog sporta, vezanim za period života u Titogradu i najavio nastavak snimanja drugog i trećeg serijala.

Trener Dragoljub Kopitović smatra da je Budućnost institucija.

„To potvrđuju osvojene medalje i ostvareni rezultati. Naš klub je najtrofejniji, sako ne samo u karateu, već i u ostalim sportovima. Priča KK Budućnost još nije gotova, ona će se nastaviti jer poslije nas doći će mlađi da ostvaruju još bolje rezultate. Rezultati za ponos. Nadam se da će taj kontinuitet biti nastavljen i da će KK Budućnost biti ono što je nekad bio“, rekao je Kopitović.

Članica bronzanog kata tima Biserka Radulović kazala je da rezultati najbolje govore o klubu i uspjehu koji je ostvaren.

„Koliko smo truda i rada uložili u ovaj sport, dali ovom klubu. Te 2007. godine osvojena je prva medalja za Crnu Goru, a ona je obilježila našu karijeru. Osvojeno je kasnije pregršt medalja sa Univerzitetskih prvenstva, Evropskih i Svjetskih prvenstava za kadete i juniore. Bliži se kraj karaijere, višu ću reći za pola godine“, rekla je Radulović.

Dugogodišnji kapiten Almir Cecunjanin kazao je da mu je čast što je dio jubileja i što je toliko godina predvodio ekipu na tatamiju.

„Ponosan sam na momke koji su bili dio ekipe, koji su pravili rezultate širom svijeta. On se zahvalio treneru Dragoljubu Kopitoviću i direktoru Rajku Vujošpeviću na povjerenju i podršci svih goldina“, rekao je Cecunjanin.

Član srebrnog tima sa Svjetskog univerziteskog prvenstva u Bratislavi 2012. godione, Ivan Simonović, kazao je da je tada kata tim izgubio od Japana, koji je kasnije bio prvak svijeta.

„Bavljenje karateom vezuje me za najljepše trenutke u svom životu. Od kada se aktivno ne bavim osjećam da mi tako nešto nedostaje“, rekao je Simonović.

Autor Miloš Todoroivić kazao je da je film lijepa priča, prava za promociju kluba.

„Budućnost zavređuje tu pažnju. Ukoliko finansijske mogućnosti dozvole nastavićemo snimanje“, rekao je Todorović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније