Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

S.V. [ Beta ]

12. 07. 2022. 15:59 >> 16:06

OTVORIO DUŠU

Mo Farah: Doveden sam u Veliku Britaniju pod imenom drugog djeteta

Četvorostruki atletski olimpijski šampion Mohamed Farah rekao je da je kao mali nelegalno doveden u Veliku Britaniju, pod imenom drugog djeteta.

"Istina je da nisam ono što vi mislite da jesam", rekao je 39-godišnji Farah za BBC u dokumentarnom filmu pod nazivom "Pravi Mo Farah".

Farah, koji je postao prvi britanski atletičar osvajač četiri zlatne olimpijske medalje, rekao je da su ga njegova djeca motivisala da iskreno priča o svojoj prošlosti.

"Prava priča je da sam rođen u Somalilendu, sjeverno od Somalije, kao Husein Abdi Kain. Uprkos onome što sam pričao u prošlosti, moji roditelji nikada nisu živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kada sam imao četiri godine moj otac je ubijen u građanskom ratu, kao porodica smo bili rastureni. Odvojen sam od majke i nelegalno sam doveden kao neko drugo djete pod imenom Mohamed Farah", rekao je on, prenio je Skaj.

Farah je u dokumentarcu naveo da je mislio da će otići u Evropu da živi sa rođacima i da je kao devetogodišnjak prošao provjeru britanskog pasoša pod imenom Mohamed, sa ženom koju nije poznavao.

"Imao sam sve kontakt podatke moje rođake i kada smo stigli pred njenu kuću, žena koja me je dovela uzela mi je te podatke, iscijepala i bacila u smeće i tada sam znao da sam u nevolji", dodao je.

Farah je rekao da nema lijepe uspomene iz djetinjstva u zapadnom Londonu jer nije smatran dijelom porodice i da je morao da radi kućne poslove za hranu.

"Ako sam želio hranu, morao sam da čuvam tu djecu, da ih kupam, da im kuvam, čistim za njima. Ona mi je rekla: "Ako budeš ikada želio ponovo da vidiš svoju porodicu, nećeš ništa reći. Ako nešto budeš rekao, odvešće te" ", naveo je.

On je otkrio da je istinu rekao svom nastavniku Alanu Votkinsonu, a zatim da se preselio kod majke svog prijatelja, kod koje je ostao sedam godina. Votkinson je podnio zahtjev za Farahovo britansko državljanstvo, koje je dobio 25. jula 2000. godine.

"Često mislim na drugog Mohameda Faraha, dječaka čije sam mjesto zauzeo u avionu i zaista se nadam da je dobro. Gdje god da je, ja nosim njegovo ime i to sada može da donese probleme meni i mojoj porodici", naveo je Farah, koji je osvojio po dvije zlatne olimpijske medalje u trkama na 5.000 i 10.000 metara.

Na kraju dokumentarca atletičar je telefonom razgovarao sa pravim Mohamedom Farahom.

"Ne mogu da vjerujem da razgovaram sa tobom. Nosim tvoje ime mnogo, mnogo godina, nosim to sa sobom i ponosan sam na ono što sam postigao. Uvijek sam se pitao gdje je Mohamed, da li je dobro, kakav bi njegov život bio.

Stalno mislim na to i samo sam želio da stupimo u kontakt i vidim kako si", rekao je on.

Pravi Mohamed Farah rekao je da nije oženjen i da nema djecu, ali da je na televiziji gledao nastupe imenjaka i da, kao i on, navija za fudbalski klub Arsenal.

Olimpijac je potom rekao: "Hvala ti mnogo, koristim tvoje ime. Došao sam ovdje kao dijete i samo želim da ti zahvalim, bilo je teško".

Gospodin Farah je na to odgovorio: "U redu je i dalje si moj brat".

Kako je prenio Skaj, advokat je Faraha obavijestio da, iako je kao malo dijete doveden nelegalno u zemlju, postoji rizik da bi mu moglo biti oduzeto britansko državljanstvo. Međutim, navodi se da britanske vlasti neće preduzimati nikakve mjere protiv ser Moa Faraha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније