Остали спортови

Игор Шћекић

19. 03. 2023. 08:34   >>  08:39

НАЈАВА ТРКЕ У ЏЕДИ

Алонсо назире крај сушних година, Верстапен побједу са 15. позиције

Стекли су се сви предуслови за спектакуларну трку након јучерашњих узбудљивих квалификација. Карте су измијешане, Перез сања о побједи и вођству у шампионату, Алонсо тријумф након десет година, док Леклер и Верстапен стартују ван десет најбољих.

Серхио Перез наставља да одушевљава на уличним стазама. Након прошлогодишње пол позиције на истој стази, када је мало фалило и да побиједи у трци да није било изласка возила безбједности у погрешно вријеме, опет ће имати прилику да стартује као први. Велико олакшање му представља и чињеница да је болид којим управља ове године пуно бржи у односу на конкуренцију него ли је то био случај прошле године, а човјек који би могао највише угрозити његов тријумф стартује тек са 15. позиције. Управо је Макс Верстапен доминирао током читавог викенда, ређао је најбрже кругове који су нас враћали у вријеме када је Мерцедес доминирао Формулом 1. Болид заиста дјелује да нема мане, брзина у спорим кривина је ту, брзина у кривинама средње и високе брзине је такође ту, болид на правцима нема конкуренције, а на све то потрошња гума у условима трке као да не постоји.

Верстапен ће ипак морати да све те предности болида добро да упосли у данашњој трци, након квара у квалификацијама стартоваће прилично иза главних ривала и током трке ће морати много болида да остави иза себе како би се нашао у борби за побједу. Верстапен је показао много пута до сада да му не представља проблем да побјеђује када стартује са нижих позиција, само прошле године је у Мађарској са 10. и у Белгији са 14. стартног мјеста успио да слави. Овога пута има нешто тежи задатак, стартоваће као 15, а у каквој је Верстапен форми говори и податак да га кладионице и даље сматрају као главног фаворита за побједу уз тимског колегу Переза. За оба возача Ред Була старт ће бити од изузетне важности, у случају Переза не смије се догодити да лоше стартује и остане заглављен иза неког од ривала, док у случају Верстапена кључно је клонити се невоља на старту и што брже прелазити противнике како водећи не би одмакли више него је достижно. Мада поставља се питање након свега што смо гледали у претходне двије сезоне, каква је то предност која за Макса није достижна?

Фернандо Алонсо коначно је дочекао болид који је способан за велике ствари. Стартоваће из првог реда, одмах иза Серхија Переза. Задња побједа коју је Алонсо остварио у каријери била је у Шпанији давне 2013. године. Чини се да од тада никада бољу прилику није имао од ове данас. Стартовао је Алонсо и прошле године са друге позиције у Канади, само што је тада та позиција остварена у кишним квалификацијама, док се у трци његова тадашња Алпина мучила са поузданошћу, а није помогла ни стратегија коју су му били намијенили стратези екипе. Овога пута, Астон Мартин дјелује импресивно, још то није на нивоу Ред Була, али Фернанда Алонса никада не треба отписивати, са пуно лошијим болидима остваривао је побједе и борио се за њих. Предност, како и сам Алонсо каже, биће му одличан темпо у трци који краси Астон Мартин, као и одлично чување гума које га карактерише.

Ипак, све ово карактерише и Ред Бул, само што у њиховом случају нема проблема са максималном брзином на правцима који су евидентни код Астона, који је једна од споријих екипа у том сегменту. Ово може итекако бити проблем уколико се нађу у гужви и деси се случај да немају предност у свјежијим гумама. Алонса красе изванредни стартови, док Перезу то и није баш јача страна, тако да ће управо старт трке бити и највећа прилика за преузимање вођства. Колега из тима Ленс Строл стартоваће као пети, тако да ће екипа имати предност када су у питању стратегије за борбу са Перезом, барем док се Верстапен не пробије до виших позиција. Строл је могао себи обезбиједити и бољу стартну позицију, најбржи је био у првом сектору, али је у финишу другог направио грешку и изгубио прикључак за водећим. Строл је познат као изузетно агресиван у одбрани позиције, то би могло играти фактор када Верстапен дође до њега, само упитно је колико ће бити у стању да парира Ред Булу који је значајно бржи на правцима.

Проблеми за Леклера и Ферари након Бахреина наставили су се и прије него је почео викенд у Џеди. Није довољно што имају велики заостатак у брзини за Ред Булом, проблем се јавља и у поузданости. Управо контролна електроника због које није завршио трку у Бахреину била је разлог казне помјерања 10 мјеста у назад, тако да Леклер има задатак да се пробија са 12. позиције кроз низ ривала који су ближи перформансама Ферарију, него ли је то Ферари у односу на Ред Бул. Ако може бити нека утјеха за Леклера, Верстапен ће стартовати трку иза њега, тако да ће бити у прилици да на стази покаже зубе највећем ривалу и отежа му што више покушај да смањи штету након квара у квалификацијама. Темпо за трку изгледао је доста добро, стаза је много мање оштра према гумама у односу на ону у Бахреину, тако да то може ићи у корист рјешавања највећег проблема Ферарија. Леклер ипак сматра да је Ред Бул у свом универзуму и да ће тешко било ко моћи да им парира у трци.

Сајнц је био лош током читавог викенда, мучио се у квалификацијама и на крају није био ни близу Леклера. Упркос свему томе стартоваће са високе четврте позиције данашњу трку, испред њега је Џорџ Расел који би могао бити реална мета за побиједити. С обзиром на то у каквој је форми Сајнц, може се десити да ће му већи приоритет ипак бити да се пази ривала иза себе. Ферари је ове сезоне промашио у остваривању зацртаних циљева на старту сезоне и кључно ће бити смањити штету, у случају да пронађу надоградњу која би им ријешила све проблеме. Шансе за то дјелује ипак мале, посебно када се узме податак који је сам Леклер назвао веома болним за чути, Макс Верстапен је у посљедње двије године остварио 26 побједа, док је Ферари у посљедњих 10 година остварио 23.

Џорџ Расел је још једном извукао максимум из болида у квалификацијама и стартоваће са високе треће позиције. Током слободних тренинга Мерцедес је изгледао пуно боље у темпу за трку него ли у брзини током једног круга. Наравно треба узети податке са тренинга са дозом резерве, обзиром да се не знају програми екипа, ниво горива, као и модови мотора, на све то Пирели је одлучио да након петка повећа минималне притиске у пнеуматицима тако да нам сви подаци постају мање релевантни. Расел је и прошле недјеље успио да побиједи тимског колегу Хамилтона у квалификацијама, што постаје стандард, само се Расел мора потрудити да не постане и стандард да лоше стартује у трци и изгуби позиције од ривала и тимског колеге као у Бахреину. Луис Хамилтон дјелује заиста деморалисано у још једном болиду који је испод стандарда Мерцедеса. Није имао сигурности у болид током читавог викенда и стартоваће тек као седми. Темпо за трку и код њега је добро изгледао, само овога пута отежавајућа околност може бити и што се налази иза једног болида Алпине, која овога викенда дјелује доста близу Мерцедесу.

Алпина је након тежег старта квалификација успјела да пронађе брзину у каснијој фази истих и да буде у прилици да започне трку са два своја возача у топ 10. Естебан Окон ће стартовати као шести, док Пијеру Гаслију припада девета стартна позиција. Оба возача могу бити задовољна перфомансама свога тима током викенда, дјелује да добијамо још једну екипу која може изазивати за подијумске позиције. Њихов темпо на тренинзима дјеловао је доста сличан Мерцедесу, тако да би се могли наћи чак и испред њих уколико погоде са статегијом, а у каквој је Сајнц форми, ни он не дјелује као немогућа мета. Лош прошли викенд за Окона који је ређао казне и Гаслијеве лоше квалификације мало су нам замаглиле стварну брзину коју Алпина посједује, мада ни у Бахреину није била превелика разлика на крају између Џорџа Расела и Гаслија који је почео са зачеља. Алпина се дефинитивно може надати пуно бољем пласману него у првој трци сезоне, остаје им само да се суздрже од прављења непотребних грешака и да се надају да неће поновити поузданост од прошле сезоне.

Оскар Пјастри је све одушевио у току квалификација, успио је да мимо свих очекивања доведе Мекларен до трећег дијела квалификација и да обезбиједи себи чак осму стартну позицију. Није ни Хамилтон био далеко, све вријеме квалификација су их дијелиле хиљадитинке. Остаје за видјети да ли изузетно талентновани Пјастри може током трке да остави и бољи утисак, током такмичења у нижим серијама управо је на дан трке показивао свој пуни потенцијал. Оно што може да представља велики проблем за Мекларен је очајна максимална брзина на правцима, убједљиво су најгори у тој категорији и питање је да ли ће чак и уз помоћ ДРС-а моћи без већих проблема да претекну неког од ривала који неће бити у прилици да користи исти. Ландо Норис је први пут још од Хокенхајма 2019. завршио наступ у првом дијелу квалификација, након што је у задњој кривини ударио точком од зид и оштетио предњи лијеви точак. Нориса чека велики посао који мора започети стартујући са 19. позиције.

Топ 10 на старту употпуњује сјајни Нико Хулкинберг, који наког повратка у караван наставља да одушевљава. Жоу је још један од возача који заслужује све похвале. Кинез ће стартовати као 11. у Алфа Ромеу, док је његов тимски колега Валтери Ботас био далеко од очекивања која је поставио у претходним сезонама. Од разочарења треба издвојити и Ника Де Вриса који никако не може да пронађе брзину у Алфа Таурију, остаје за видјети да ли ће у трци поправити утисак. Свакако је јасно да су разлике између свих тимова заиста мале и да ове сезоне неће бити превелико изненађење када се деси да неко са зачеља освоји поене, како је то управо Гасли урадио прошлог викенда.

Ноћна трка у изузетно атрактивном окружењу пружала нам је у претходне двије сезоне трке за памћење, са доста добрих дуела и драматичних момената. Стазу карактеришу велике брзине које се остварују, посједује чак три ДРС зоне и званично се води као најбржа улична стаза на којој се 72.2% круга проводи под пуним гасом. Ова чињеница и близина зидова, као и највећи број кривина у календару (27) дају слику какав је спектакл возити у овим околностима. Стаза у Џеди ове године носи неколико новитета, промјене су прије свега вођене жељом организатора да омогуће сигурније услове за тркање. Неколико кривина добило је потпуно нове ивичњаке, зидови су помјерени у кривинама 14 и 20, као и ограда у кривинама 8 и 10.

Новост представља и помјерање линије детекције за посљедњу ДРС зону, некима се ова промјена није свидјела, прије свега због игрица које су возачи водили у претходне двије године како би изашли на правац са предношћу ДРС-а. Управо на овом мјесту смо гледали најзанимљивије дуеле између Верстапена и Хамилтона 2021. и Леклера и Верстапена 2022. Највеће шансе за претицање су управо у првој кривини након циљног правца, у 13. кривини, као и у посљедњој 27, у којој би ипак напад ове године могао бити ризичан због промјене мјеста детекције ДРС-а и лошијег излаза на стартни циљни правац који би могао тај напад да проузрокује. Што се стратегије тиче, очекује се само једно стајање због мале потрошње пнеуматика, мада уколико се деси излазак возила безбједности могуће је да ћемо гледати и агресивније стратегије. Током тренинга гуме средње тврдоће су се показале као најбоље у условима за трку.

Прије прве трке сезоне јасно је било само да Ред Бул има предност у односу на ривале, а да је за остале позиције више екипа у игри. Ове недјеље ситуација дјелује слично, али има значајних разлика. Ред Бул више нема прве двије позиције на старту, а возач који је у значајно бољој форми стартује као 15. Алонсо дјелује импресивно и сигурно ће покушати на старту да поведе трку, обзиром да би са недостатком брзине на правцима тешко могао напасти Ред Бул. Ферари је близу, а Мерцедес дјелује боље када се гледа темпо за трку, ни Алпине нису за занемарити. Карте су измијешане, што ће нам у најмању руку гарантовати занимљиву трку.

Може ли Перез до још једне побједе на уличној стази? Да ли ће се Алонсо након 10 година вратити на побједничко постоље или ће Макс Верстапен из задњих редова поново доћи до побједе? Да ли ће се десити нешто што нико не очекује? Сазнаћемо након трке која је заказана данас за 18 часова.

 

 

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије