Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Л.В. [ Beza ]

02. 04. 2023. 16:20 >> 16:20
1

"NEPRIHVATLjIVI USLOVI"

Rusija neće poslati takmičarke u mačevanju u Poljsku na kvalifikacije za OI

Ruski mačevalački savez saopštio je danas da neće poslati svoje sportiste u Poznanj na prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, zbog "neprihvatljivih" uslova koje je iznio poljski savez.

"Hoće li ruske takmičarke nastupati u floretu u Poljskoj? Naravno da neće, to je neprihvatljivo", rekao je predsjednik tamošnjeg saveza Ilgar Mamedov, prenosi agencija RIA novosti.

U Poznanju se od 21. do 24. aprila održava prvo kvalifikaciono takmičenje u ženskom floretu.

Poljska je zatražila od ruskih i bjeloruskih sportista da potpišu dokument u kojem se navodi da ne podržavaju vojnu intervenciju u Ukrajini i da nisu zaposleni u vojsci ili ruskom bezbjednosnom sektoru, uz poštovanje utvrđenih kriterijuma neutralnosti.

"Poljski savez je zaboravio da je to sportski, a ne politički savez. Nažalost, sve je pomiješano. To je specifično politička izjava, nema nikakve veze sa sportom", dodao je Mamedov.

Ruskim sportistima zabranjeno je učešće na svim međunarodnim takmičenjima nakon početka rata u Ukrajini prošle godine.

Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) objavila je početkom marta vijest o povratku ruskih takmičara, što je prvi put u međunarodnom sportu za više od godinu dana.

Više od 300 mačevalaca širom svijeta potpisalo je peticiju protiv takvog stava, a Danska, Francuska i Njemačka su otkazale takmičenja u znak protesta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. marta preporučio povratak ruskih i bjeloruskih sportista pod neutralnom zastavom i na individualnoj osnovi, ali u ovoj fazi nije donio odluku o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Parizu.

Međutim, Olimpijski komitet Rusije, već je ocijenio kriterijume "diskriminatornim".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније