Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Н.Р. [ OSCG ]

17. 05. 2023. 16:24   >>  16:25

VELIKA OČEKIVANjA

Kažić: Izazovan period i šansa za napredak

Direktor reprezentacija Odbojkaškog Saveza Crne Gore, Nikola Kažić, govorio je o očekivanjima od predstojećih akcija crnogorskih odbojkaških selekcija.

Proljeće i ljeto koje je pred nama donose mnogo posla, pripreme, planiranja i reprezentativnih akcija na svim nivoima. Stoga svi u Savezu rade na stvaranju što boljih uslova za napredak i na kraju što bolje rezultate.

„Imamo puno akcija ove godine, od seniorskih reprezentacija do svih ostalih kategorija. Potrebno je obezbijediti veliki broj smještajnih kapaciteta, jer se obaveze selekcija preklapaju datumski. To smo uspjeli da sve već obezbijedimo i završimo i sada lagano idemo ka zaključnom procesu i sa završnim pripremama“, osvrnuo se na učinjeno Nikola Kažić, direktor reprezentacija u Odbojkaškom savezu Crne Gore.

Prva reprezentacija koju očekuju izazovi je seniorska ženska selekcija, koja će u sklopu ispunjenja konačnog cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo, i ove godine imati takmičarske mečeve u kvalifikacijama za CEV Srebrnu ligu u maju i junu.

„Nijesmo htjeli da dozvolimo da reprezentacija ove godine ne igra ni na jednom takmičenju, jer imamo veoma mladu ekipu, perspektivnu, ove godine značajno, značajno podmlađenu i jednostavno smo željeli da kroz Evropsku ligu i ove godine imaju jedno jako takmičenje, veći broj utakmica, kako bi se iskristalisale neke stvari i selektoru i svima ostalima. Mlade igračice koje sada ulaze već u ozbiljne procese i igraju u ozbiljnim klubovima na taj način mogu da steknu što više iskustva u igrama u državnom dresu. Svakako da rezultat nije imperativ, ali mislim da bi plasman na finalni turnir bio jedan rezultat sa kojim bismo svi u Savezu mogli da budemo zadovoljni i da bi to bio pravi početak nečega što nas čeka, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i da konačno uspijemo da se plasiramo na šampionat“, kazao je Kažić.
U17 muška reprezentacija debitovaće na prvenstvu Evrope, čiji će domaćin biti Podgorica od 19. do 30. juna. Kažić kao veoma značajno ističe iskustvo Odobjkaškog saveza u organizaciji važnih takmičenja i turnira.

„U17 Evropsko prvenstvo biće drugo Evropsko prvenstvo koje Savez organizuje i obzirom na to da imamo fenomenalnu ekipu operativnih ljudi, koji su uspješno sproveli svaku moguću organizaciju različitih kvalifikacionih turnira za različite selekcije, kako seniorske tako i mlađe, takođe i prethodnog U17 Evropskog prvenstva za odbojkašice, siguran sam da neće biti nikakvih problema, jer smo do sada uvijek dobijali najveće moguće ocjene za organizaciju od Evropske odbojkaške konfederacije.“Učešće naših pionira na šampionatu Starog kontinenta karakteriše dragocjenim.

„Što se tiče naših dječaka mislim da će im to biti dragojeno iskustvo. Promijenili smo sistem, od ove godine smo počeli da, pogotovo u mlađim kategorijama, kada su u pitanju pioniri, a biće slično i kod pionirki, okupljamo djecu mnogo češće. Oni su već imali nekoliko vikend okupljanja, imali su pripreme, učestvovali su na “Majskom turniru” u Beogradu, takođe očekuju ih pripreme i učešće na Balkanskom prvenstvu, uoči priprema i samog učešća na Evropskom prvenstvu. Pažljivo smo birali perspektivne dječake, selektor Prebiračević i ja smo obilazili sve klubove, gledali treninge, mnoge prijateljske turnire, kao i prvi krug kvalifikacija za pionirsko prvenstvo, koji je završen prije nekoliko dana. Svakako da smo izbor pravili na osnovu toga što je perspektiva crnogorske odbojke. Mi imamo jako mlade dječake u toj selekciji. Neki su čak dvije ili tri godine mlađi, a igraće u prvoj postavi, što samo po sebi govori da pored svih ostalih najvećih evropskih reprezentacija nećemo biti neko ko će voditi glavnu riječ. Ipak, veliki broj, minimum sedam jakih utakmica, ovim momcima će značiti da se izmjere sa ostatkom Evrope, a i nama da pokaže šta u buduće treba da radimo kako bi i muška i ženska odbojka bile na što većem nivou“, istakao je Kažić i dodao da će u predstojećem periodu mlađim kategorijama biti posvećena još veća pažnja.

 „Ono što je sigurno je da će sve mlađe selekcije ići na veliki broj međunarodnih turnira i nadamo se da će kroz veliki fond utakmica stasavati i kucati na vrata seniorskih reprezentacija. Vrlo pažljivo ćemo pratiti svako novo dijete koje se pojavi u svakom klubu i uključivati ga u rad selekcija. Od sljedeće sezone svakako planiramo igranje pionirskih liga, i muških i ženskih, kroz koje će igranjem više utakmica, djeca značajno napredovati. “

Muška seniorska reprezentacija na novom početku sa selektorom Ivanom Joksimovićem ispunila je nadanja, koja nijesu bila primarni cilj – plasirala se na Evropsko prvenstvo već u prvom ciklusu sa podmlađenim timom. Veliki uspjeh donio je treći vezani nastup na EuroVolley-u, što potvrđuje dobar rad u kontinuitetu.

„Mi smo „preživjeli“ jednu vrlo izazovnu prošlu godinu u kojoj smo bili praktično bez četiri igrača koji su bili starteri na prethodnom Evropskom prvenstvu. Mnogi su bili skeptični kako će to da izgleda prošle godine, jer jednostavno bez Vojina Ćaćića, kao stuba i kapitena reprezentacije i ostalih važnih članova selekcije mnoge stvari su bile nepoznanica. Sa selektorom Joksimovićem napravili smo plan o podmlađivanju reprezentacije, taj proces je počeo prošle godine i nastaviće se ove. Negdje smo zacrtali cilj da nam sljedeća godina bude ta u kojoj ćemo juriti plasman na Evropsko prvenstvo, međutim mi smo prošle godine fenomenalnim igrama, posebno protiv Portugala u Kolašinu, protiv jedne izuzetno jake reprezentacije, došli u situaciju da premašimo cilj za prošlu godinu i plasiramo se na šampionat. Ali, to neće mijenjati naše planove o podmlađivanju reprezentacije. To će se nastaviti, kao što sam rekao i ove godine, a i pored toga, moja želja je da ove godine, bez obzira na mlad tim i na taj proces, napadnemo drugu fazu Evropskog prvenstva. Mislim da imamo kvalitet za to, mislim da imamo i grupu u kojoj možemo ravnopravno da igramo sa svima, izuzev veoma kvalitetne Poljske. Tako da ćemo sigurno uz vrlo kvalitetan rad na pripremama i ako svi budu zdravi, sigurno biti u prilici da prođemo u drugu fazu“, optimističan je Kažić.

Pravo da bude optimista daju mu i napori koje Savez ulaže u poboljšanje uslova za rad selekcije.

„Za pripreme seniorske reprezentacije obezbijedili smo sjajne uslove u Kolašinu, u hotelu „Bianca“, kao i veliku dvoranu u kojoj će od prvog trena biti postavljena mondofleks, specijalna odbojkaška podloga, koja je veoma bitna. Takođe, uložili smo značajna sredstva i u trening infrastrukturu – naručili smo specijalnu mašinu za servis, prijem servisa i odbranu, kao i dva para improvizovanih sprava za blok i dva koša sa više obruča, koje će u značajnoj mjeri podići nivo kvaliteta treninga muške seniorske reprezentacije“, zaključio je Nikola Kažić.

Odbojkašice će kvalifikacije za CEV Srebrnu ligu započeti 27. maja, gostovanjem Farskim Ostrvima, a u grupi će igrati još sa Portugalom i Gruzijom.

Rivali U17 selekcije na šampionatu u Podgorici (19-30.jul) biće Bugarska, Turska, Slovenija, Belgija, Austrija, Estonija i Grčka, dok će naši seniori igrati u grupi C Evropskog prvenstva u Skoplju i za rivale, uz domaćina Sjevernu Makedoniju, imati i selekcije Holandije, Danske, Češke i Poljske. Prvi meč tim Ivana Joksimovića odigraće 31. avgusta sa Holanđanima.

I U22 muška selekcija, nakon prošlogodišnjeg debija na Evropskom prvenstvu, igraće u novim kvalifikacijama, a brojne mlađe reprezentacije u obje konkurecnije igraće na Balkanskim prvenstvima ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније