12.05.2024 19:10
Share Comments4 Edit
Čitaj mi:

DEBAKL

Ništa od SP, Šola i "lavovi" dobili novi šamar od Italije

Kada je obavljen žrijeb za baraž za Svjetsko prvenstvo, svi u Crnoj Gori su bili ubijeđeni da se ovakva vijest neće objaviti, ali košmar je postao java - poslije 26 godina rukometaši Italije će prvi put igrati na velikim takmičenjima, "lavovi" če Svjetsko prvenstvo u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj gledati samo na TV ekranima. Nisu ništa drugo ni zaslužili, jer su i drugi put izgubili - nakon 32:26 u Konversanu, danas je bilo 34:32 za tim Rikarda Trilinija.

Fešta "azura" u prepunoj "Morači" je više nego zaslužena, jer Crna Gora nije pokazala ništa u 120 minuta obračuna sa ekipom koja je morala da prođe dva kruga pretkvalifikacija da bi došla do baraža.

Vlado Šola je još jednom promašio sa taktikom, ponovo dubokom odbranom dozvolio protivničkim bekovima da se rastrče i ostavljao Nebojšu Simića i Nikolu Matovića kao na vjetrometini, da brane šuteve sa šest metara.

Selektor je pokušavao i čestim izmjenama da pronađe pravi ritam, ali ništa nije uspijevao, jer je očito da nije dorastao poslu koji mu je povjeren. Čovjek koji je jedini ozbiljan trenerski angažman imao na klupi Zagreba, gdje se zadržao samo četiri mjeseca, ispostavio se kao promašaj.

Sad se vidi i zbog čega, jer je na klupi "lavova" izgubio sedam od devet zvaničnih mečeva i učinio nezamislivo - u "Morači", koja je decenijama bila neosvojiva tvrđava, gdje su padali Švedska, Njemačka i Danska, izgubio je sva tri meča! I to ne od velikana, već od Slovenije, Bosne i Hercegovine i sada od ekipe u čijem je timu svega sedam igrača bilo rođeno kad je posljednji put Italija igrala na velikim takmičenjima.

Ništa nije nagovještavalo još jedan epski poraz, jer je atmosfera u najvećoj crnogorskoj dvorani bila usijana kao nikad prije. Preko 5.000 navijača je napravilo zaglušujuću buku, zvižduci su "probijali" uši kada su gosti ušli na teren, a decibeli dodatno porasli kada su predstavljeni "lavovi".

Italijani, ipak, nisu podlegli pritisku, već su se domaći "pogubili". Golovima Miloša Vujovića i Vuka Borozana su stigli do prednosti u 3. minutu (2:1), ali kao da je ekipa potonula kada je Domeniko Ebner odbranio zicer Mirku Radoviću.

Uvukla se nesigurnost među "lavove", koji su poveli još dva puta (3:2 i 5:4), ali je potom sve bilo u znaku rivala. Serijom 5:0, koju nije prekinuo ni Šolin tajm-aut, poveli su 9:5 na početku 14. minuta, pa je bilo jasno da Crna Gora u preostalom dijelu utakmice mora da nadoknadi ukupni minus od 10 golova, što je bilo nemoguće.

Ni tu nije bio kraj, jer su gosti vodili i 12:7, nakon čega "lavovi" prišli na 12:11. I to je bilo sve - Italijani su koristili "magistrale" u odbrani suparnika i na poluvrijeme otišli sa ogromnih 17:13. Na tribina su se već tada čule uvrede za Šolu, koji je djelovao kao izgubljen, bez ikakve energije da išta promijeni u igri i stavu svojih pulena.

U nastavku se malo šta promijenilo, pa su gosti opet stekli rekordnih pet razlike (25:20). Tada je sve bilo riješeno, a momci u crvenim dresovima su 11 minuta prije kraja prišli na 26:27 i propustili napad za izjednačenje.

Tada je Đakomo Savini po ko zna koji put prošetao kroz odbranu i pogodio za 28:26 i nove zvižduke sa tribina...

Crna Gora - Italija 32:34 (13:17)

Podgorica - Dvorana "Morača". Gledalaca: 5.300. Sudije: D. Akoto-Martinš i R. Akoto-Martinš (Portugal). Sedmerci: Italija 4 (3). Isključenja: Crna Gora 8, Italija 6 minuta. Crveni karton: Kaluđerović (Crna Gora) u 39. minutu.

Crna Gora: Matović (četiri odbrane i sedmerac), Simić (dvije odbrane), A. Bakić 3, Dragašević 1, M. Vujović 1, Čavor 2, Lazović, Ćorsović 2, B. Vujović 5, M. Radović, Kaluđerović 2, L. Radović 6, Krivokapić 1, M. Bakić, Borozan 5, Grbović 4.

Italija: Ebner (10 odbrana), Koleluori (jedna odbrana), De Anđelis, Dapiran 1, Bulcamini 1, Savini 6, M. Mengon 1, Bronco 8 (1), S. Mengon 8, Ibali, Bortoli 1, Puljeze, Manojlović, Helmerson 2 (2), Maroki, Parizini 6.