Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

[ M.V. ]

07. 01. 2022. 19:35   >>  19:41 9

LEKIĆ PORUČIO

Zbog odnosa prema Novaku australijska strana doživjela bruku

Slučaj u Australiji postaje sve teži i mučniji sa mnogim neshvatljivim detaljima, i zato nimalo slučajno izaziva mnoge reakcije. Sada već prevazilazi pitanje da li će Novak Đoković na kraju igrati ili ne, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore i čelnik Demosa Miodrag Lekić. 

Kako je poručio, "saopštavajući da sam vakcinisan, da sam za poštovanje pravila, sve to ne utiče na revoltiranost zbog postupanja vlasti u Australiji prema velikom, svjetskom šampionu Đokoviću".

"Da budem precizniji, smatram da je zbog načina odnosa prema Đokoviću zvanična australijska strana doživijela bruku. Novak Đokovic je ozbiljan, inteligentan i pristojan mladić. On je javno saopštio prije odlaska da nije vakcinisan i sasvim sigurno ne bi krenuo za Australiju da nije dobio uvjeravanja upravo sa australijske strane da pod određenim uslovima može da uđe u zemlju i igra na turniru. Moguće je da je došlo do nesporazuma među australijskim institucijama u tumačenju propisa", rekao je Lekić. 

On je u objavi na Fejsbuk profilu Demosa naveo "uzmimo da je tumačenje visokih predstavnika vlasti saopšteno i od predsjednika vlade meritorno u odnosu na ono drugo suprotno, koje je takođe iz Australije. bilo stiglo Novaku".

"I da je izlaz iz situacije bio povratak Đokovića kući. Da je, dakle, sve imalo takav epilog. Nedopustiv je arogantan odnos državnih predstavnika koji je teško povezati sa našom neslučajnom predstavom Australije kao civilizovane i kulturne zemlje. Otkuda zvaničnicima pravo - da se u medijskom pojavljivanju, istina i sa benefitima da su zahvaljujući Đokoviću, s korijenima iz Jasenovog Polja, postali nešto šire poznati u svijetu - otkud im, dakle, pravo da medijski, u formi prijetnji i jezikom ponižavanja, govore o velikom šampionu koji je došao, između ostalog, da svojim učešćem uveliča australijski teniski turnir. Da li je iste zvaničnike obavezivalo na nešto pristojniji jezik i tretman, kakvu god odluku donosili, činjenica da je Đoković rekordno devet puta osvajao 'Australian Open', da je tim povodom govorio kulturnim tonom i izrazima visokog respekta, mnogo više od kurtoazije, prema zemlji i državi Australiji", poručio je Lekić. 

Kako je rekao, slušajući gotovo prijeteće izjave premijera, ministara - nakon čega je uslijedio smještajni tretman Novaku Đokoviću u božićnim danima baš u kazneno-restriktivnim prostorima nesrećnih migrantata, na ivici delikvencije - postavljalo se pitanje da li će zvaničnici ostaviti nešto od verbalne hrabrosti i principijelnosti i za domaću upotrebu prilikom rješavanje problema pandemije i drugih javnih iskušenja u svojoj zemlji".

"Ne želimo da vjerujemo da se iza ovakvog i nepotrebno stvorenog skandala negdje mogu otvoriti sumnje da čitav odnos proističe i iz drugih inspiracija, recimo šovinističkih, čiji je korijen uvijek neznanje, zatim lakoća inercije predrasuda prema nekom prostoru. A ono što dosta pouzdano možemo znati jeste da nema zemlje na Balkanu u kojoj bi se ovakav tretman zbog neke sporne situacije na granicii mogao dogoditi nekom Austalijancu, sasvim običnom, anonimnom, daleko od slave svjetskog šampiona. Zato je ova arogancija neshvatljivo toliko agresivana od strane predstavnika australijske vlasti prema Novaku Đokoviću izazvala na našem prostoru opravdano zgražavanje i ljutnju", kazao je Lekić. 

Kako tvrdi, Đoković je – i to ne moraju znati australijski zvaničnici - pored objektivne sportske veličine donio istom ovom balkanskom prostoru svojim velikim igrama i pobjedama, ali i inteligencijom i kulturom, duhom izmirenja na istom prostoru, mnogo radosti, pa i utjehe. Kako kaže, bio je za neke melem na ranu za traume i nesreće kroz koje su prošli u novijoj istoriji.

"Novak zna da mi to znamo. I poštujemo. Zato ima snage da i u uslovima poniženja bude dostojanstven. Naime, slutimo da Novak kao inteligentna osoba u ovom trenutku ne zaoštrava tamo, ne zato što mu fali temperamenta i hrabrosti, već da upravo želi smanjiti bruku australijske strane ispoljenu prema njemu, sada vidljivu cijelom svijetu. Novak Đoković je opet pobijedio u Australiji. I može već da se vrati. Nole, srećan Božić", kazao je Lekić. 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније