Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

[ R.B. ]

20. 03. 2023. 20:27 >> 21:25
5

O IZBORIMA I OČEKIVANjIMA

"Crna Gora ušla u novu fazu političkog razvoja"

I Demokratska partija socijalista (DPS) i Pokret "Evropa sad" zadovoljni su ishodom prvog kruga predsjedničkih izbora. U NVO sektoru nijesu iznenađeni izlaznošću birača i rezultatima. U emisiji "Naglas" ukazano je na potrebu profesionalizacije Državne izborne komisije (DIK).

Ivan Vuković (DPS) kazao je da rezultati izbora pokazuju apsolutnu superiornost političke ponude sa kojom se ta partija  predstavila građanima.

"Đukanović je bio ubjedljivo najjači. Apsolutno smo zadovoljni, ostvarili smo cilj u prvom krugu. Osim toga, izbori su pokazali i evidentni nedostatak legitimiteta vladajuće većine, tako da su naši zahtjevi za vanrednim parlamentarnim izborima apsolutno opravdani. Milatović je napravio dobar rezultat, ali mi smo zadovoljni i vjerujemo u pobjedu u drugom krugu", kazao je Vuković u emisiji "Naglas". 

Dodao je da je činjenica da je Crna Gora ušla u novu fazu političkog razvoja. 

"Mi smo gotovo tri godine u opozicionom statusu, ali bez obzira na to, Đukanović je napravio sjajan rezultat na predsjedničkim izborima. Moramo podvući crtu i objektivnije sagledavati stvari, Đukanović je imao 25.000 glasova više od drugoplasiranog, a od 25 opština, pobijedio je u 15... Sve to govori u prilog činjenici da je naša politička ponuda najbolja", istakao je Vuković.

Što se tiče rezultata u Podgorici, istakao je "da sa voljom glasača nema polemike".

"Sigurno da u Podgorici, u drugom krugu, možemo imati 10.000 glasova više", ocijenio je Vuković.

Filip Ivanović (Pokret Evropa sad) istakao je zadovoljstvo rezultatom u prvom krugu predsjedničkih izbora, koji je, kako je rekao, premašio njihova očekivanja. 

"Bili smo vrlo ozbiljni u svojim razmatranjima, i kada smo kandidovali Milojka Spajića... Njegova diskvalifikacija izazvala je revolt... Potpise podrške Milatoviću sakupili smo za četiri dana, a prognoze su nam govorile da naš kandidat ima 27-28 odsto podrške, što je krajnji rezultat i premašio", rekao je Ivanović.

Ponovio je da građani traže smjenu na političkoj sceni, ali i promjenu ponašanja...

"Pobjeda Đukanovića u drugom krugu biće moguća samo u teoriji", poručio je funkcioner Pokreta. 

Ana Nenezić (CeMI) ocijenila je da je građansko nadgledanje izbora izuzetno značajno.

Saopštila je da su, u okviru prvog kruga izbora, imali 450 posmatrača, na osnovu čega je pripremljen i uzorak.

"Vrlo je važno da ne dozvolite manipulaciju podacima od strane samih partija. Svi su tražili podatke upravo kod nas i ponosni smo na povjerenje koje građani imaju u naše projekcije", istakla je Nenezić za TVCG.

Ukazala je da su očekivali profesionalizaciju Državne izborne komisije (DIK).

"Još nemamo ni osnove mehanizme, kritikovani su i od strane međunarodnih posmatrača. Čekaju nas i drugi izbori, pa se nadamo da će svi predstavnici političkih partija shvatiti potrebu reforme izbornog zakonodavstva i profesionalizacije izbornih institucija", kazala je Nenezić. 

Iznenađenje, dodala je, bio je rezulultat kandidata Evrope sad, Jakova Milatovića. 

CEDEM, kako je istakla Milena Bešić, nije radio anketu uoči izbora, već redovna godišnja istraživanja. Rezultatom, kako je kazala, nijesu iznenađeni.

"Tri posljednja istraživanja pokazuju trend rasta popularnosti Jakova Milatovića i Milojka Spajića. To je moglo da ukaže na to da bi jedan od njih dvojice bio ozbiljan protivkandidat Đukanoviću, kao eventualnom kandidatu DPS-a. Još jedan indikator govori o samom rejtingu Pokreta - odmah po osnivanju zabilježili su približno isti rezultat kao DF ili Demokrate, koje su duže na političkoj sceni i dio parlamentarne većine", rekla je Bešić za TVCG. 

Nada se da će povjerenje Pokretu biti opravdano u korist društva. 

"Nije iznenadio ton Mandićeve kampanje"

Vuković je kazao da je odluka o neučešću Đukanovića u drugoj debati na RTCG proistekla iz samog koncepta. 

"Sučeljavanje na privatnim televizijama je dalo priliku da se o ozbiljnim temama ozbiljno razgovara, što nije bio slučaj na Javnom servisu", rekao je on.

Što se Mandića tiče, Vuković kaže da ga nije iznenadio ton njegove retorike tokom kampanje. 

Jedan od utisaka, osim rezultata Đukanovića, je dobar rezultat Milatovića, dodao je Vuković. 

Ivanović je odgovorio da Pokret Evropa sad nije osnovan novcem građana, već da su tim novcem "povećane plate i penzije". 

"Problematični su potezu aktuelne vlade na polju finansija, i islim da je dobro što ćemo imati izbore u junu i što će omogućiti da naš Pokret bude dominantan u budućoj vladi", rekao je funkcioner PES-a.

Pokret Evropa sad, ocijenio je Vuković, nastao je iz ekonomskog progama Vlade.

"Partija nastaje kada je Vlada izgubila povjerenje, to je prilična manipulacija koja se, za sada, politički isplaćuje. Ljudi su osjetili benefit, što nije održivo, da jeste, ne bi se Vlada dodatno zadužila. Na naplatu dolazi avantura u koju smo gurnuti, zadužujemo se za potrošnju, ne za investicije ili dugove. Živimo u eri populzima, osnovna ideja programa je finansirana našim novcem", poručio je potpredsjednik DPS-a.

"Utkrivanje lijepih obećanja"

Na pitanje da li su u CeMI-ju očekivali veću izlaznost, Nenezić je odgovorila da se od 1997. izlaznost na predsjedničkim izborima u procentima kretala od 62 do 65. Od tada, dodala je, ovo su prvi izbori u kojima ćemo imati drugi krug. 

"Nije bilo iznenađenja što se tiče izlaznosti. Partije izlaze na političko tržište sa proizvodom i konkurentnim idejama, na bazi toga dobijaju podršku, ali moramo razumjeti da suverenitet drže građani. Na bazi ovoga što čujemo, imamo utrkivanja ko će ponuditi građanima ljepša obećanja. Ušli smo u proces gdje imamo neodgovorno ponašanje", kazala je Nenezić.

Pitala je ko će na kraju platiti posljedice. 

Bešić je ocijenila da se dio biračkog tijela DF-a nije opredjeljivao na osnovu posljednje kampanje, već onoga što duže vrijeme gaje.

"Mandićevom retorikom u kampanji htjelo se osvojiti dodatno biračko tijelo", saopštila je ona. 

Vezano za kandidaturu Spajića, Bešić smatra da je DIK-a izašao iz okvira svojih ingerencija.

"Nikom od kandidata ne bi išlo u prilog da se desio neki veliki skandal, neprimjerena retorika... Smatram da je faktor skorijih parlamentarnih izbora imao uticaja", kazala je Bešić. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се