Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

[ rtcg.me ]

31. 03. 2023. 22:05   >>  22:33 46

DUEL NA TVCG

Đukanović: Nemam novac u inostranstvu; Milatović: Vrijeme je za nove, evropske političare

Predsjednički kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović saopštili su večeras u duelu na TVCG1 ključne poruke.

Đukanović je kazao da u njegovom biznisu nema ništa sporno, a odbacio je i prigovore o dužini trajanja na vlasti.

"Vi ste dio međunarodnog finansijskog sistema bili, znate da tajni više nema. Okolnost da danas ne postoji nijedan cent sakriven na računima Mila Đukanovića ukazuje da toga nema. Kad se bavim javnim poslom, čuvam javne interese kad se ne bavim, čuvam svoje. Mislim da je to u duhu tradicionalnih crnogorskih vrijednosti", rekao je Đukanović.

Milatović je podsjetio na riječi Momira Bulatovića upućene starom komunističkom rukovodstvu, "vaše je samo da odete".

"Pošto vi nećete da odete građani Crne Gore će vas poslati u političku prošlost 2.aprila", rekao je Milatović.

On je naveo da relevatni međunarodni izvještaji pokazuju zarobljenost institucija.

"Kakve su bile penzije i plate, svi znamo, ne treba posebno isticati. To je vaša zaostavština, gospodine Đukanovću", rekao je Milatović.

U završnoj riječi, Đukanović je rekao da je Crna Gora pokazala da ima jasnu viziju da savladava izazove na putu do konačnog cilja - članstva u EU.

"Tim prije što vidimo kakva je alternativa", podvukao je Đukanović.

On je rekao da su sukob Istoka i Zapada i ruska agresija izazvali komplikacije i na Zapadnom Balkanu i da sada jedan velikodržavni projekat atakuje na građanski karakter i evropske ambicije Crne Gore.

"Milatović je tokom svog političkog iskustva pokazao dosta nedostataka da bi obavljao najvažniju funkciju u državi. Vjerujem da će građani mudro, pametno kao i uvijek odlučiti o stabilnosti i evropskoj budućnosti", kazao je Đukanović.

U završnoj riječi, Milatović je rekao da je krajnje vrijeme da nas ne vode neuspješni, oni koji nijesu imali dovoljno političke volje da povedu zemlju EU, da poboljšaju životni standard, i ojačaju vladavinu prava.

"Dosta su nam vodili prevaziđeni političari. Došlo je vrijeme da Crnu Goru vode istinski evropski političari, koji su se obrazovali u EU, koji poznaju međunarodne standarde i prakse, i nikada nijesu državnu imovinu stavljali u svoje džepove. Ja nijesam jedan od takvih. Želim da Crna Gora bude zemlja svih nas. Da nam se ne ponavlja da jedan narod uviojek buded diskriminisan od Đukanovića i njegovog režima. Da vidim Crnu Goru koja je dom za sve. Uvjeren sam da ćemo 2.aprila dobiti takvu Crnu Goru. Biću sve suprotno od onoga što je bio Đukanović, biću predsjednik svih građana. Siguran sam da ćemo 2. aprila okrenutio leđa prošlosti, strahu i siromaštvu i okrenuti se Crnoj Gori svih nas, Crnoj Gori u EU", rekao je Milatović.

Đukanović je rekao da ga za novi mandat na čelu države preporučuje odgovoran odnos prema državnim interesima Crne Gore. 

"Onaj ko se pridržava Ustava i zakona taj nikako ne može pogriješiti kada je u pitanju odnos prema svim građanima Crne Gore. Nekoliko je markantnih primjera koji pokazuju kako sam to radio u prethodnom periodu. Kada smo 1994. godine uspostavili ekonomsku samoodrživost Crne Gore, pa kasnije uveli marku  euro, to smo uradili u interesu građana Crne Gore. Kada smo primili 120.000 izbjeglica, sa njima podijelili šta smo imali, tada smo pokazali solidarnost i dokazali snagu države i društva. Kada smo obnovili nezavisnost, stvorili smo svakom građanima uslove da se izjasni o tom pitanju a kasnije ravnopravne uslove života u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Kada smo ušli u NATO učinili smo to na korist svih građana Crne Gore, garantujući im veći stepen sigurnosti i bezbjednosti. Kada smo gradili auto-put to je rađeno da se bi se svakom građaninu Crne Gore osigurali boljiu uslovi za putovanje", rekao je Đukanović.

On je naglasio da su pokrenuli proces učlanjenja države u EU, ali prethodne dvije godine su nas osujetile na tom planu, zahvaljujući neadekvatnoj upravi. Kako je rekao, politiku vidi kao djelatnost u korist svih građana. 

"Crna Gora je postala 192. članica UN, NATO i vjerujem naredna članica EU. Vjerujem da Crna Gora mora ostati građanska država, mora pripadati svakom građaninu, mora ostati miultientičko društvo i to je najbolji odgovor velikodržavnim projektima koji su se probudili. Vjerujem da ću pobijediti 2. aprila, i da ću nastaviti da vodim Crnu Goru u smjeru kako sam radio u prethodnom vremenu", izjavio je Đukanović.

U prvom javljanju, Milatović je rekao da i Đukanović i on dobro znaju da kandidat DPS-a neće pobijediti na izborima 2. aprila. 

"Znate da treba da istrčite posljednji politički krug, i ja ću zajedno sa svim građanima Crne Gore koji gledaju u budućnost postati po prvi put predsjednik svih građana Crne Gore. Samo da radim ono što vi nijeste radili pa je dosta u smislu toga da čovjek treba da bude predsjednik svih građana. Sjećate se da 2020. godine, kada je došlo do promjene režima u Crnoj Gori, kakvo je bilo stanje u našoj ekonomiji. Stanje u našoj ekonomiji, gospodine Đukanoviću, bilo je dramatično. Životni standard bio je nevjerovatno mali, svaki četvrti građanin živio je na rubu siromaštva, ekonomija je samo u 2020. godini izgubila skoro 800 miliona eura zbog vaše pogubne ekonomske politike. Nezaposlenost je bila skoro 20 procenata. Ono što sam, u smislu inkluzivnosti uradio sa svojim kolegom Spajićem, kao članovi Vlade pokrenuli smo oporavak. U 2021. godini smo imali istorijski ekonomski rast u Evropi. Na taj način sam pokazao kako se u Crnoj Gori upravlja ekonomijom u korist javnog interesa", podvukao je Milatović. 

On je rekao da su po prvi put nakon 20 godina građanima Crne Gore vratili dostojanstvo programom Evropa sad. 

"Ono što ste vi ostavili, 150 eura minimalne penzije i 220 eura minimalne plate, uspjeli smo da u nevjerovatno teškim ekonomskim i političkim uslovima, povećamo. I to za koliko, da minimalnu zaradu povećamo na 450 eura, da minimalnu penziju povećamo na 250 eura, da sve zarade u zemlji povećamo, tako da sa onih 500 eura prosječne zarade koju ste vi držali u prethodnih 15 godina u Crnoj Gori, ona bude povećana na 750 eura. Vratili smo i dostojanstvo svoj djeci tako što smo vratili dječiji dodatak, koji ste vi ukinuli, pogubnim ekonomskim politikama", rekao je Milatović. 

Pomenuo je i vraćanje naknada majkama, kao i besplatne udžbenike, jer, kako kaže, "vi ste to ukinuli jer vam smeta znanje, pošto znanja i nemate".

"Vodiću inkluzivnu politiku i biću predsjednik svih građana Crne Gore", podvukao je Milatović.

Đukanović je rekao da "je vaša ocjena da nemam znanja stvar vašeg nevaspavitanja".  

"O mom znanju ćemo razgovarati na bazi rezultata. Ali o vašim ocjenama, sasvim neutemeljenim i etiketirajućim, ne možemo razgovarati jer je u pitanju elementarno kućno nevaspitanje. Raduje me vaš optimizam, potpuno nerealan i neutemeljen, u vezi sa vašom pobjedom na izborima, jer mi to otvara dodatno prostor u ono u šta sam sasvim siguran - u čistu pobjedu na izborima u nedjelju. Kazali ste da ćete vi uraditi mnogo toga što ja nijesam uradio. Vi ste za ove dvije i po godine već uradili ono što nijesam i nikada ne bih uradio. Vi ste kao čovjek koji predstavlja parlamentarnu većinu od 30. avgusta 2020. godine, koju je najtačnije opisati kao kleronacionalnističku parlamentarnu većinu, pokušali da Crnu Goru sunovratite sa evropskog puta, da je vratite unatrag. Vi se lažno predstavljate kao kandidat budućnosti, a ustvari pokušavate da Crnu Goru da vratite u srednjevjekovno doba, mrak i prošlost", tvrdi Đukanović. 

Kako navodi, o ekonomskim rezultatima vlasti nakon izbora 2020. godine najbolje svjedoči to što Crna Gora danas ima razoren zdravstveni sistem i uništen obrazovni sistem. 

"Vi ste rastjerali investitore, vi te ugasili biznise. U vaše vrijeme je povećana nezaposlenost, a vaša priča o sprženoj  zemlji u periodu prije vašeg dolaska na vlast govori o vašoj nadobudnosti i odmjerenosti. Da je Crna Gora sve ove vjekove čekala samo vaš dolazak, da pucnete prstima i da kažete 'Evropa sad' i to se ovdje događa. Vi previđate da je od 2006. do 2020. godine prosječna plata porasla za 100 odsto. Bilo je 11 milijardi eura investicija", kaže Đukanović. 

Kako je rekao Milatović, "drago mi je što je jedan slabašan student ekonomije za prethodnih 30 i više godina naučio ponešto o ekonomiji". 

"Svaka čast gospodine Đukanoviću, ali vi ste najbolje o ekonomiji učili uvećavajući vaše biznise i vašu privatnu imovinu. Ali nemojte da podsjećam, gospodine Đukanoviću, koliko je iznosila prosječna plata 1989. godine, kada ste vi došli na vlast. Počnete od 1994. godine pa do 2005. godine, ali počnite od 1989. godine pa do danas. Te 1989. godine plata je iznosila 80 odsto prosjeka u EU, a znate li koliko je iznosila 2020. godine, kada je vaša vlada pala - 46 odsto. Vi ste za 35 godina vašeg slabašnog upravljanja ekonomijom uspjeli da umanjite životni standard građana Crne Gore. Nemojte vi meni da pričate o ekonomiji. I nemojte, molim Vas, da nas stalno vraćate u devedesete godine. Ja znam da ste vi čovjek devedesetih, zato i ne umijete da pričate o budućnosti. Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada - tada ste sa svojim savjetnikom tjerali Bošnjake iz Bukovice, pa ste diskriminisali naše stare liberale, pa ste se okrenuli na naše Albance u akciji "Orlov let" pa ste udarili na Srbe. Nikada, gospodine Đukanoviću, nijeste bili predsjednik svih građana Crne Gore", ocijenio je Milatović.

On je kazao da je u vrijeme kada je Đukanović počinjao na mjestu premijera Crna Gora imala ozbiljne kompanije i hotele. 

"Poslije 35 godina vašeg upravljanja ekonomijom, ovih fabrika i hotela više nema. Nije Jakov Milatović upravljao za to vrijeme Crnom Gorom, nego znate ko, Milo Đukanović i njegova vlada", kazao je Milatović. 

Đukanović je uzvratio da "vi mene vežete za devedesete godine, a ja vas vežem za mrak srednjeg vijeka". 

"Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija, koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u srednji vijek, da je učine teokratskom državom, zavisnom od jedne vjerske zajednice. Drugo, kazao sam već da ozbiljno sumnjam ko ste vi. Jako mi je teško da uhvatim vaš pravi identitet. Imate problem sa očito lažnim predstavljanjem. Sada se pitam jeste li vi uopšte vidjeli Oksford, jer da ste vidjeli Okford ne biste me pitali to što me sada pitate", konstatovao je Đukanović. 

On je rekao da je raspadom SFRJ pao dotadašnji model ekonomije, da su firme izašle na tržište i da mnoge nijesu izdržale probu vremena. Kazao je da premijer treba da doprinese stvaranju poslovnog ambijenta a ne da otvara i zatvara firme. 

"To što govorite o Bukovici je neistina, ljudi su bježali prema Rožajama, pod zaštitu države Crne Gore", podvukao je Đukanović. 

Milatović je rekao da je stanje sada takvo da DPS više nikada neće kontrolisati skoro 50 odsto crnogorskog parlamenta. 

"Zalažem se za vanredne izbore, za novi saziv parlamenta koji će izroditi novu, političku vladu koja će približiti zemlju EU", kazao je Milatović. 

On je naveo da su nam reforme u pravosuđu potrebne jer ga simbolizuju Vesna Medenica i Blažo Jovanić. 

"Vi ste, gospodine Đukanović, bili na čelu zarobljene države, države organizovanog kriminala, suštinski bile zarobljene od organizovanog kriminala. Nema saradnje sa ovakvim DPS-om, jer on suštinski predstavlja sve ono što želimo da pošaljemo u prošlost. Ja ću vas, gospodine Đukanoviću, da pošaljem u političku prošlost u nedjelju, to znamo i vi i ja, to je matematika, a na kraju, to su i godine. Okrenućemo novu stranicu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore", naglasio je Milatović. 

Đukanović je rekao da očekuje pobjedu na parlamentarnim izborima, i da će to potvrditi snagu saveza koji je ranije bila vladajuća. 

"Što se tiče buduće saradnje, naša ruka je ispružena za sve koji  se zalažu za vrijednosti građanske Crne Gore. Od Evrope sad zavisi kako će na taj poziv odgovoriti", rekao je Đukanović.  

On je naveo da se Milatović lažno želi predstaviti kao čovjek budućnosti, dok u stvari radi sve da Crnu Goru vrati natrag. On je naveo da je najveći uspjeh sadašnje i prethodne vlade to što pregovori sa EU nijesu suspendovani, što dovoljno govori. 

"I kada je sam u pitanju, Milatović ima problem sa sobom, jer je njegov otac glasao za zajedničku državu a on za državnu nezavisnost, valjda da bi se dopao jednom dijelu javnosti. Zato se postavlja pitanje koga je ombanuo gospodin Milatović, a ja mislim da imamo problem sa čovjekom koji je poučen primjerom lažnog cara Šćepana Malog. Ja mislim da većina građana Crne Gore nijesu lakovjerni, a ja sigurno nijesam", naveo je Đukanović. 

Odgovorio je Milatović: 

"Gospodine Đukanoviću, ja sam Jakov Milatović, rođen sam 1986. godine u Podgorici, završio sam Osnovnu školu i gimnaziju, kao đak generacije, Ekonomski fakultet sa prosječnom ocjenom deset, kao student generacije. Bio stipendista američke vlade, njemačke vlade, italijanske vlade, završio magistarske studije na Oksfordu kao stipendista britanske vlade. Govorim tri evropska jezika, a koliko vi govorite evropskih jezika? Nemojte da branite Crnu Goru od mene. Vi ste posljednji evropski diktator, i vi to dobro znate. Lukašenko je u Bjelorusiji, pet godina posle vas, preuzeo vlast. A vi već 34 godine mijenjate svjetove. Prvo ste na početku bili dio Miloševićevog i Šešljevog svijeta. Vama je Šešelj bio na inaugutraciji na Cetinju, meni nikada neće biti. Pa ste bili dio Tuđmanovog i Alijinog svijeta, razbijali ste onu najljepšu zemlju. Pa ste postali dio Tačijevog i Haradinajevog svijeta, kako vam je odgovaralo. Da ne pričamo o dijelu ruskog svijeta, kada ste 2005. i 2006. godine najveće privredne gigante dali u ruke Rusima ali ste cijelo vrijeme gradili samo svoj svijet, uvećavajući vaš i imetak vaše porodice", poručio je Milatović. 

Đukanović je uzvratio: 

"Govorim crnogorski jezik i to jedan od evropskih jezika kojim treba da se služi crnogorski predsjednik i što se mene tiče, to je sasvim dovoljno. Drugo, kada govorite o vašoj biografiji, nastavljate da budete varalica. Vi ste ipak samo obična varalica. Pomenuli ste sada neke vaše stipendije, zaboravili ste na još jednu, na stipendiju vojvode Gavra Vukovića. Vrlo zanimljivo. Dobili ste je od Crne Gore, i prećutkujete je namjerno, a vjerovatno znam i zašto, jer ste zaboravili da je vratite.  Jer kada ste je dobili bili ste u obavezi ili da je vratite ili da dvije godine radite. Dobili ste priliku u Ministarstvu vanjskih poslova, i napustili to radno mjesto poslije tri dana, ne vrativši stipendiju. Stalno sebe predstavljate kao nekoga ko je progonjen a zaboravljate da vam je država Crna Gora dala u Rimu priliku da volontirate sa 12 drugih studenata da bi stekli praksu. Neće biti da ste progonjeni, već je prije svega riječ o brizi države Crne Gore prema jednom mladom čovjeku, koji joj sada ovako vraća. Vi meni ličite na ljude iz "bombaškog procesa", kaže Đukanović. 

On kaže da ne može da razumije ovakav stepen nipodoštovanja prema svemu što je postigla država koja je ulagala u mladog čovjeka. 

"Pročitao sam vašu ocjenu da će Crna Gora prvi put nakon 30. avgusta dobiti ministre koji nijesu korumpirani. Znate li vi o čemu vi govorite? Časni ljudi se prevrću u grobu, jedan Kruno Vukčević, Miški Lalić, Željko Šturanović...Tu količinu nadobudnosti ne može sebi da priušti čovjek koji želi da bude predsjednik Crne Gore", tvrdi Đukanović. 

Milatović je rekao "nemojte da branite crnogorsku istoriju od mene i moje porodice". 

"Samo sam citirao relevantne izvještaje, govoreći o korumpiranim ministrima. Imate ih vi dosta. To ne kažem ja, kažu relevatni izvještaji naših strateških partnera. Ti se izvještaji odnose i na vas", rekao je Milatović. 

Kaže da je stipendiju "Vojvoda Gavro Vuković" dobio kao najbolji student Ekonomskog fakulteta, ali nije htio da bude dio Ministarstva vanjskih poslova u Vladi koju je predvodio Đukanović. 

"Zato što sam znao kuda ide to. Vi ste sramno diskriminisali dio građana Crne Gore, oduzimajući im šansu. Predsjednik svih građana Crne Gore ne radi to", rekao je Milatović.  

Milatović je kazao da Đukanović nema ni političke volje, a ni znanja da Crnu Goru uvede u EU. 

"Vi nikada nećete biti dio evropskog svijeta", rekao je Milatović. 

Đukanović je odgovorio da "nastavljamo sa nevaspitanjem".

"Za kratko vrijeme, vaših šest apostola je pod lupom tužilaštva", ukazao je Đukanović. 

Posljednji put, kaže Milatović kandidatu DPS-a, govorite o nevaspitanju. 

"Nevaspitanje je biti u crnogorskoj politici 35 godina. To znači nevaspitanje. Da ste nas zlatom zlatili a nijeste nego ste nas vratili u kameno doba, i biti i dalje u politici, to je nevaspitanje. A ja znam da istina boli", rekao je Milatović.  

On je rekao da evropska Crna Gora podrazumijeva toleranciju za drugačije mišljenje, a ne napade na medije, kontrolu nad Javnim servisom...

Milatović je rekao da prije ulaska u politiku ima dva stana i kuću, stečeno kreditom, a Đukanović, kako kaže, treba da odgovori o njegovoj imovini. 

Đukanović je rekao da je Milatović i ime partije prevarom uzeo od slovenačkih komunista koji su lansirali "Evropa zdaj" 1989. godine, ističući "sve je kod vas nepopravljiva laž". 

Milatović je naglasio da Đukanović ne treba da bude nervozan. 

"Nije život fotelja. Znam da vam je možda teško da sad idete na međunarodno tržište rada, ali možda ste za ovih 30 godina nešto i naučili", kazao je Milatović. 

Đukanović je rekao da je sada jasno zašto Vojislav Šešelj daje javno podršku Milatoviću. 

"Na tim adresama traže predvodnika velikosrpskog nacionalizma, učinilo im se da to možete vi biti", rekao je Đukanović. 

Milatović je rekao da govori o projektima, auto-putu, Evropi, investijama...

"Mene svjetovi, osim ovog našeg, ne interesuju", ukazao je Milatović. 

On je podsjetio na svoju raniju izjavu da je "crnogorska ekonomija centralnoazijska ekonomija". 

"Investitori su Rusi, puteve grade Kinezi...to nije evropska ekonomija", tvrdi Milatović, uz opasku da je Đukanović doveo Olega Deripasku u Crnu Goru. 

Đukanović je odgovorio da je Deripaska pobijedio na regularnom međunarodnom tenderu.

 

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се