Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M. Mijatović

19. 05. 2022. 06:28   >>  21:46 1

DOBRO PROVJERITE

Preko lažnih nagradnih igara uzimaju novac

Lažne nagradne igre često se pojavljuju na društvenim mrežama, nije rijetkost da stignu i putem Vajbera i VocApa, a lakovjerni građani brzo nasijedaju na njih i tako podliježu zloupotrebi ličnih podataka, ali i opasnosti da ostanu bez novca na bankovnom računu. Rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović, za Portal RTCG, objašnjava kako da prepoznate lažne nagradne igre i šta da radite u slučaju da upadnete u zamku.

Backović ističe da ćete najlakše prepoznati lažne nagradne igre na način što ćete pogledati stvarni sajt te kompanije i provjeriti da li se stvarno organizuje nagradna igra.

On upozorava da budete oprezni sa dijeljenjem svojih ličnih podataka jer obično to zahtijevaju oni koji organizuju lažne nagradne igre.

"Navedene lažne nagradne igre obično traže da ostavite podatke, brojeve lične karte eventualno pasoša koje bi se kasnije koristile u neke druge kriminalne radnje", objašnjava Backović.

Čitateljka portala RTCG kazala nam je da je skoro podlegla jednoj ovakvoj prevari na društvenoj mreži Instagram.

Naime, ona je učestvovala u jednoj nagradnoj igri tako što je u komentaru tagovala svoje prijatelje (prema instrukcijama organizatora igre), i nakon nekoliko dana stigla joj je poruka sa drugog profila pod istim imenom i slikom te kompanije, gdje je obavještavaju da je osvojila nagradu i da ostavi broj bankovnog računa. Nakon što je to uradila, i ukucala svoje podatke i PIN bankovne kartice, sa računa joj se skinuo određeni iznos novca. 

Ona objašnjava da je taj profil izgledao skoro pa identično kao pravi profil gdje je odigrala nagradnu igu, jedino što je kasnije primijetila jeste da je u nazivu jedno slovo bilo drugačije. 

Backović preporučuje svim građanima koji dođu u ovu situaciju, da pošalju neki identifikacioni dokument, na primjer ličnu kartu, da odmah pođu u najbližu stanicu policije i prijave kao nevažeći svoj lični dokument.

On ističe da je izuzetno teško pronaći osobu koja se služi ovakvim prevarama, jer se koriste razni servisi za anomizaciju na internetu.

Na pitanje da li se novac može lako povratiti, odgovara da je to jako teško postići.

Posljednja lažna nagradna igra koja je organizovana bila je za kompaniju Voli, koja je 4. maja demantovala da stoji iza nagradne igre koja se širila putem VocAp aplikacije, a u kojoj su korisnici navodno mogli da dobiju nagradu od 500 eura.

PR Volija Olivera Šuškavčević kazala je tom prilikom, za Portal RTCG, da im je sajt oboren i da je u pitanju hakerski napad.

"Kompanija Voli nije organizovala nikakvu nagradnu igru i podnijeli smo prijavu policiji povodom ovog slučaja", istakla je Šuškavčević.

U ovoj namještenoj nagradnoj igri sa nekog stranog sajta zig zag, korisnicima se nudilo da popunjavanjem ankete i dijeljenjem sa 20 prijatelja osvajaju 500 eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се