Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Danijel Garić, TVCG ]

18. 05. 2022. 06:52 >> 21:07
2

ĐUROVIĆ

Oni koji uništavaju životnu sredinu biće sankcionisani

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu prema zaštiti životne sredine, dinamiziranje pregovora u Poglavlju 27 i kooperativnost s medijima i nevladinim sektorom.

"Ja zaista vjerujem da će doći do suštinskih promjena i iskoraka u ovoj oblasti i to je na kraju i na početku moja odgovornost. Dakle, iz činjenice da dolazim iz Zelene partije i da predsjednik Vlade takođe dolazi iz te partije, i činjenice da je zelena agenda jedna od pet prioriteta 43. Vlade, vjerujem da dovoljno govori o jasnoj opredijeljenosti u odnosu na ovo pitanje", kazala je Novaković-Đurović.

A to znači, objašnjava ministarka, usvajanje važnih zakona, od kojih su mnogi godinama na čekanju i još važnije njihovu strogu implementaciju. Disciplinovanje institucija, frontalno suočavanje sa svim oblicima devastacije prostora i neselektivno kažnajvanje nesavjesnih.

"Oni koji krše Zakon i koji uništavaju životnu sredinu biće adekvatno sankcionisani, neće biti privilegovanih, i taj pristup će iz ugla institucije kojom rukovodim biti neselektivan", poručila je ona.

Zato je važno riješiti naš čuveni problem nereagovanja nadležnih ili možda još veći, čestog preklapanja nadležnosti.

"Novo zakonsko rješenje podrazumijeva jedan drugačiji pristup kontrole, centralizovane kontrole sa inspektorom koji će sa nivoa ministarstva vršiti tu vrstu kontrole nad lokalnim institucijama jer je propoznato ono što je trenutno rješenje nije dalo rezultate u praksi", kaže Novaković-Đurović.

Očekujemo kako je ministarka najavila, već ove sedmice, početak priče o transformaciji nacionalnih parkova, jačanje uloge eko fonda, povećanje podsticaja za ulaganje u održive izvore energije, kao i ulazak u trku sa razvijenim zemljama u priči dekarbonizacije elektroenergetskog sektora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се