Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.V. ]

24. 06. 2022. 22:12 >> 22:32

OKRUGLI STO NA PARLAMENTARNOM

"Podržati nove ljude na čelu tužilaštva u borbi protiv klanova"

Crna Gora je dobila nove ljude na čelu tužilaštva i treba im dati podršku da se snažno obračunaju protiv organizovanog kriminala i kriminalnih klanova, a i protiv korupcije u policijskim redovima, poručeno je u emisiji "Okrugli sto - Parlament u studiju", večeras na Parlamentarnom kanalu. Gosti su Zoran Miljanić, ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije, Goran Danilović (UCG) bivši ministar unutrašnjih poslova i Ivan Brajović (SD) bivši ministar unutrašnjih poslova. Podvučeno je da posebno treba ispitati bogatstvo nekih policajaca, koje se ne može opravdati realnim prihodima.

Danilović je rekao da se ne može ići naprijed protiv kriminala ako se ne vidi koje institucije su kočile, a kako je naglasio, čini mu se da je najviše problema bilo u tužilaštvu. 

"Da nije neki tužilac odgovarao zbog propusta. Ja za taj slučaj ne znam. Mi ne možemo naprijed dok ne napravimo krupne iskorake kada su u pitanju institucije", naglasio je Danilović.

On kaže da je problem sukoba kriminalnih bandi nešto što je Crna Gora izvezla Evropi. 

"Moraju da rade institucije, moraju da prorade unurtrašnje kontrole, da se vidi odakle nekim policajcima toliko bogatstvo da bi im na tome pozavidjeli i neki privrednici sa Zapada koji rade decenijama. Moramo da rasčistimo stvari. Ja sam saglasan da ova vlada nema neku veliku političku podršku ali svaki korak koji bude preduzela u borbi protiv kriminala i korupcije, snažno ćemo podržati", naglasio je Danilović. 

On ističe da iako lijepo zvuči, nije realno da se dovedu veterani policijskih i tužilačkih službi sa strane pa da rade posao u Crnoj Gori.

"To je nešto što ćemo morati da rješavamo sami. Na kraju krajeva, tako i treba", naglašava Danilović.

On je rekao da mora zaživjeti osjećaj da se pošteni posao isplati, a da se ne isplati baviti se kriminalom. 

"To je važno za sazrijevanje zemlje i njeno prerastanje u istinsku demokratsku zajednicu", kazao je Danilović. 

On kaže da kada je u pitanju to kako je Petar Lazović, policajac iz dokumenata Europola sa 19 godina kupio automobil od 40.000 eura, ne treba da se time bavi posebna komisija, već je potrevban zdrav razum. 

"Ne treba da izmišljamo neka posebna pravila, dovoljno je da ih preuzmemo sa strane. Ne može biti kohabitacije države sa organizovanim kriminalom", rekao je Danilović.    

Miljanić kaže da policija ne može da bude organ sam za sebe i to nigdje nije praksa u Evropi. 

"Da bi bila država u državi, zato je to rađeno. Ja to saopštavam vrlo direktno", naglasio je Miljanić. 

On navodi da se ne smije dešavati da ministar unutrašnjih poslova ne može da bude politilki odgovoran za rad policijskih organa. 

"Formira se antikorupcijska jedinica, koja će se baviti i imovinom policajaca, da se vidi odakle nekim policajcima skupocjeni satovi, da se sprovedu kontrole prema svima koji budu imali prihode koji se ne mogu opravdati prijavljenim prihodima. Novina je da će se jedinica baviti i njihovim srodnicima, jer sigurno imovina koju su eventualno prikrili nije na njihovo ime", rekao je Miljanić. 

On navodi da su na jesen 2020. godine, prilikom preuzimanja vlasti, zatekli haos u bezbjednosnom sektoru. 

"Ako nije haos to da bivša predsjednica Vrhovnog suda organizuje kriminalnu grupu da se prodaju narkotici, ako imamo u vidu 60 ubistava, i ako imamo Svetozara Marovića kako slobodno šeta a priznao je najteža krivična djela, onda ja ne znam šta je haos", rekao je Miljanić. 

Brajović naglašava da je dok je vodio MUP preduzeo korake da se objedini Uprava policije i resor unutrašnjih poslova, te da je nekoliko puta to rješenje mijenjano. 

"Zakon kojim je vraćena Uprava policije u MUP je možda i jedini dobar zakon koji je predložila vlada Zdravka Krivokapića. Mi treba da vodimo dijalog, treba da budemo na visini zadatka i treba da vidimo koji je najbolji model", naglasio je Brajović. 

On je naveo da policija mora da bude bliža građanima, i to treba da bude fokus i novog rukovodstva. 

"Korupcija nije pobijeđena, pokušavalo se. Nigdje nije organizovani kriminal pobijeđen sasvim. Ja sam bio opoziconar Krivpokapićevoj vladi, pa i sada, i mogu da kažem da se haos u bezbjednosnom sektoru dešava tek sada", naglasio je Brajović. 

On je naveo da će se na dnevnom redu parlamenta pojaviti i inicjativa SD da se ispita postupanje policijskih organa početkom septembra prošle godine na Cetinju. 

"Napredak je neophodan, moramo doći do najboljih rješenja bez političkih kalkulacija", naveo je Brajović. 

On je rekao da smatra da su izmjene zakona o tužilaštvu prošle godine bile greška, ali da novi ljudi na čelu tužilaštva pokazuju rezultate i to treba pozdraviti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се