Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Бојана Баранин, ТВЦГ [ I.P. ]

29. 09. 2022. 06:52 >> 14:48
1

SAGOVORNICI TVCG

Izbori drugačiji od ranijih, sigurno će biti iznenađenja

Za manje od mjesec očekuju nas izbori u 14 crnogorskih gradova. Ishod glasanja prilično je neizvjestan, imajući u vidu aktuelnu situaciju u zemlji, kažu sagovornici Televizije Crne Gore (TVCG). Ocjenjuju da će se ovi izbori razlikovati od prethodnih, te da će sigurno biti iznenađenja.

Za manje od mjesec očekuju nas izbori u 14 crnogorskih gradova. Ishod glasanja prilično je neizvjestan, imajući u vidu aktuelnu situaciju u zemlji, kažu sagovornici Televizije Crne Gore (TVCG). Ocjenjuju da će se ovi izbori razlikovati od prethodnih, te da će sigurno biti iznenađenja.

Lokalni izbori u Podgorici i 13 drugih opština održavaju se u nikad komplikovanijoj atmosferi. Uporedo s izborima, čeka se i ime novog mandatara, imenovanje sudija Ustavnog suda, ishod inicijative za razrješenje predsjednika države.

Događaji na političkoj sceni mijenjaju se iz časa u čas, pa je, prema riječima profesora Miloša Bešića, teško bilo šta prognozirati.

"Dok je DPS bio na vlasti, mi smo otprilike znali kakva će biti preraspodjela. Ovdje na dnevnom nivou neki akteri prave poteze kojima mogu da dobiju ili da izgube glasove. Vi nemate solidno i čvrsto biračko tijelo. I veliki broj njih sad da pitate rekli bi ne znam, razmisliću između SNP-a ili DF-a, Demokrata ili nekog drugog", kaže Bešić.

Na opredjeljenje birača će, poručuje Bešić, bitno uticati izborna kampanja. A ako je suditi po njenom početku, biće znatno drugačija od prethodnih. Marko Pejović iz CEDEM-a kaže da je pohvalno što je fokus s nacionalnih i identitetskih konačno pomjeren na lokalne teme.

Ne očekuje veliku izlaznost na izborima, ali očekuje promjene.

"Negdje je očekivano da će se scenariji Tivta i Budve desiti u većem broju opština, s obzirom na to da imamo mnogo veću heterogenost izbornih lista nego u prethodnim izbornim ciklusima", smatra on.

Heterogenosti izbornih lista doprinose nove partije, među kojima je Pokret Evropa sad. U pojedinim opštinama ovaj pokret nastupiće u koaliciji s Demokratama.

"To donekle govori i o potencijalnom koaliranju na nacionalnom nivou u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora, gdje bi ustvari Evropa sad bila bliža Demokratama", rekao je Pejović.

U glavnom gradu, Demokrate će nastupiti u koaliciji s Ujedinjenom Crnom Gorom i Demosom, čiji lider je potencijalni premijer Miodrag Lekić.

"Ako on do izbora eventualno postane premijer, to je jako dobra pozicija za Demokrate jer onda imaju premijera u okviru svoje koalicije. Što se tiče DF-a, on integriše sve ono što može. Mislim da je jako dobar potez što je stavio gospođu Borovinić-Bojović za nosioca liste", reko je Bešić.

Novina na ovim izborima biće i to što će DPS u Podgorici nastupiti u širokoj koaliciji s proevropskim partijama, dok će u većini drugih opština biti u koaliciji s SDP-om i SD-om.

"Zajednička izborna lista DPS-a, SDP-a, SD-a i Liberalne partije zapravo govori o njihovim pojedinačnim snagama na lokalnom nivou i da bi izlazak s pojedinačnim listama donio manji broj glasova nego što bi to bilo u slučaju objedinjavanja", kaže Pejović.

Profesor Bešić, međutim, sumnja da će zajednička lista DPS-u donijeti apsolutnu većinu u Glavnom gradu.

"Oni imaju gospodina Vukovića koji je bio vrlo aktivan i radio je sve što može da radi na lokalu da generiše tu neku sliku DPS vlasti da je ozbiljna, da je odgovorna, da je mnogo bolja od opozicije. Dakle, oni su uložili veliku količinu napora. Da li će to biti dovoljno, ja mislim da neće", kazao je Bešić.

Osim u Glavnom gradu, lokalni izbori 23. oktobra biće održani i u Baru, Budvi, Bijelom Polju, Danilovgradu, Zeti, Žabljaku, Kolašinu, Pljevaljima, Plavu, Plužinama, Rožajama, Tivtu i u Šavniku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се