Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Ивана Поповић [ TVCG ]

03. 10. 2022. 06:50   >>  17:30

NAKNADE U POSLjEDNjE TRI GODINE

Bivšim funkcionerima isplaćeno više od šest miliona

Uporedo sa političkom krizom, te prepucavanjima o tome kako je prevazići, posljednjih dana, čak i iz skupštinskih klupa, često čujemo riječ bankrot. I dok građani strahuju kako će dočekati zimu, iz državne kase je, za posljednje tri godine, bivšim funkcionerima isplaćeno više od šest miliona eura po osnovu funkcionerskih naknada, koje primaju godinu nakon prestanka radnog odnosa. Iako su pojedine nevladine organizacije inicirale skraćenje perioda u kojem funkcioneri ostvaruju to pravo, dalje od toga se nije odmaklo.

Javni funkcioneri u Crnoj Gori imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije, iz budžeta primaju naknadu u visini plate koju su imali posljednjeg mjeseca. Čak i ako su samo jedan dan proveli na toj funkciji. Sve to je predviđeno Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Vlasti se mijenjaju, ali ne i zakon.

"Mi smo danas došli u situaciju da, bez obzira na trajanje funkcije, javni funkcioneri nakon prestanka mandata imaju godinu visinu posljednje zarade, koju su imali. Ona obuhvata, osim zarade, i naknade koje funkcioner prima u toku obavljanja mandata u posljednjem mjesecu, pa smo imali primjere da im je isplaćivana godinu dana i naknada za prekovremeni rad", kazala je Biljana Papović iz CDT-a.

Ministarstvo finansija je samo u 2022, do septembra, isplatilo oko milion i 400 hiljada eura za naknade bivšim funkcionerima po prestanku funkcije, saopšteno je TVCG iz ovog resora. U septembru naknadu je primilo 108 bivših državnih službenika. No, u ovoj evidenciji nema nekadašnjih zaposlenih u MUP-u, Ministarstvu odbrane, UIKS-u, Zavodu za zapošljavanje i fondovima PIO, zdravstva i rada, jer njihove zarade ne obračunava Ministarstvo finansija, tako da je broj onih koji su na takozvanom “bijelom hljebu” zasigurno veći.

Zbog takve situacije, Centar za građansko obrazovanje početkom godine podnio je inicijativu poslanicima, kojom predlaže skraćenje perioda primanja naknade, sa sadašnjih godinu, na tri mjeseca.

"To je, svakako, preveliko opterećenje za budžet i ako nas već očekuje teška ekonomska jesen, kao što kažu iz Vlade, evo načina na svom primjeru da pokažu i da krenu s uskraćivanjem ovako velikih privilegija", rekao je Vasilije Radulović iz CGO-a.

U 2020. u 2021. isplaćeno je više od četiri miliona za funkcionere vlade Duška Markovića. Samo što su isplaćeni, razriješena je Vlada Zdravka Krivokapića, čiji funkcioneri takođe primaju naknade. Izvjesno je da će uskoro s radom prestati i vlada Dritana Abazovića, pa će i oni imati to pravo.

"Mi ćemo sada plaćati tri funkcionera na istoj poziciji, funkcionere vlade Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića i nove vlade, novi ljudi koji će da dođu na tu poziciju. Funkcionerska naknada uvedena je kao antikoruptivni mehanizam. Međutim, njen smisao je, tokom vremena, obesmišljen, jer postoje brojne zloupotrebe ovog instituta, kao što je pravo na naknadu, bez obzira na trajanje mandata", dodao je Radulović.

"To nije slučaj u zemljama regiona i u uporednoj praksi možemo naći primjere gdje je ovo rješenje postavljeno na jedan fer način, pa sama naknada zavisi i od dužine trajanja funkcije, pa imamo primjere da od 3,6,9 ili 12 mjeseci, u zavisnosti od trajanja funkcije, funkcioneri imaju i određenu naknadu. Ona nije uvijek u visini cijele zarade, nekad mođe biti i pola zarade koju je primao", zaključila je Papović.

A koliko smo izdašniji od dijela regiona, govori i primjer Hrvatske, gdje pravo na naknadu nemaju funkcioneri koji su razriješeni ili dali ostavku, dok im u Srbiji to pravo traje tri mjeseca, odnosno šest za poslanike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се