Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Оливера Вукадиновић [ TVCG ]

01. 02. 2023. 06:30   >>  18:22

TIVATSKA ŽUPA

Srednjovjekovne palate ostale u tragovima

Iako je u brojnim planovima, prepoznat značaj turističke promocije naše kulturne baštine, većina objekata propada. I zato se u emisiji TVCG "Zemlja priča" bavimo temom - Kako nam na primorju propada kulturna baština, razapeta između propalih privatizacija i nedostatka novca za njenu obnovu?

Dok je Porto Montenegro dao jedan novi šmek Tivtu, Tivatska župa, biser tivatskog zaliva, zelena oaza na obali mora, sa srednjovjekovnim palatama i ljetnjikovcima, decenijama je razapeta između propalih ili spornih privatizacija i nedostatka novca, da se sve to obnovi i približi turistima i građanima ovih područja.

"Tragovi tih kontija, tih palata i ljetnjikovaca su i danas vidljivi, ali na žalost u katastrofalnom stanju i gotovo neupotrebljivi. Svijet brine i o industrijskom nasljeđu, a kod nas ovakvao bogatstvo, koje je staro po 300-400 godina i više, ne ostaje kamen na kamenu", ocijenila je istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček.

Župa sa ljetnjikovcima '80-ih godina prošlog vijeka prelazi u vlasništvo Opštine, koja to daje na upravljanje Hotelsko-turističkom preduzeću "Mimoza". I onda slijedi poznata priča.

"Mimoza je privatizovana u onoj našoj čuvenoj tranziciji, kojoj ne vidimo ni početka ni kraja, a kod privatizovanih stvari protok novca je vrlo teško kontrolisati. Ono što znamo u ovom trenutku da su već bile dvije preprodaje. Ko je trenutni vlasnik možemo samo nagađati", kazao je Neven Staničić.

Najavljivana je i gradnja kompleksa "Verona Vilidž" na preko pet hektara površine uz obalu mora.

Nakon više promjena vlasnika kompanija je upisana u registar kao "Tivat Bic Kondos", koja je prije korone oglasila i predprodaju stanova.

Osnivači kompanije su strane državljanke, među kojima je i izvjesna Korin Hičkok.

Ima li kakave veze sa čuvenim Alfredom Hičkokom, ne znamo, a da bi čuveni reditelj među zidinama ovih zdanja, mogao snimiti najbolje kadrove i danas, u to smo sigurni. Kao i da će zaštićeni spomenici kulture biti u sjenci projektovanih stanova i hotela, na ovom jedinstvenom zelenom prostoru u srcu grada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се