Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ TVCG ]

05. 02. 2023. 07:01 >> 06:27
2

VLADAVINA PRAVA

Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa

Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

Iz nevladinog sektora poručuju da su vladavina prava ali i javni interes, često u drugom planu. Kako je rekla Biljana Papović iz CDT-a, svjedočili smo brojnim promjenama zakona, koje su bile u usko partijskom interesu i zarad određenog političkog momenta ili interesa. 

"Ono što je poražavajuće je da je u takvim situacijama partije nađu konsenzus i potrebnu većinu, da usvoje određeni zakon, koji predstavlja svakako korak unazad, u smislu uspostavljanja vladavine prava", smatra Papović.

I posljednji primjer, kako kažu naši sagovornici, zakon koji je predviđao da v.d. stanje vrhovnog državnog tužioca može da traje praktično neograničeno, ali koji je povučen iz procedure, pokazuje tu praksu. Za pravnike su problematična i neka ranije usvojena rješenja.

Kako naglašava Ivan Vukčević, doktorand prava, posljedica je da zbog usvajanja promjena Zakona o tužilaštvu imamo Tužilački savjet koji je, kako Venecijanska komisija kaže u svom mišljenju, doveden do rizika politizacije. 

"Zbog toga što se većina članova sada bira od parlamenta", smatra Vukčević. 

U parlamentu su se izglasavali i zakoni zbog pojedinaca ali i interesa političkih partija.

Osim što smo zbog nekih zakona ušli u rizik da kršimo Ustav, o čemu tek treba da se izjasni najviša sudska instanca, dobijali smo i opomene sa relevantnih evropskih adresa. Vukčević napominje da to ne znači da mi treba da prihvatamo sve preporuke sa međunarodnih adreasa nekritički.

"Zato što nekad i iz tih institucija dolaze oprečne preporuke, odnosno preporuke koje nijesu prilagođene stepenu razvijenosti u kojem je Crna Gora sada ali u najvećem broju slučajeva to su dobre preporuke za Crnu Goru", naglasio je Vukčević. 

U svakom slučaju, evropski put je onaj koji smo sebi zacrtali, a do njegovog kraja ne možemo doći ishitrenim i zakonima koje zahtijeva politički trenutak, ocjenjuju naši sagovornici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се