Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Слобо Докнић / ТВЦГ

06. 02. 2023. 06:51   >>  07. 02. 2023. 06:26 2

BOLNICA U BREZOVIKU

Raste broj oboljelih od karcinoma pluća, nedostaje onkologa i sestara

Podaci o broju oboljelih od kancera pokazuju da svake godine više od 3.000 osoba oboli od ove teške i podmukle bolesti u Crnoj Gori. Mušku populaciju najviše pogađa karcinom pluća, a samo u prethodnoj godini Bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” je zabilježila 350 slučajeva. U zdravstvenoj ustanovi u Brezoviku trenutno je 200 pacijenata na bolničkom liječenju.

Bolnica u Brezoviku u prethodih desetak godina bilježi više nego udvostručen broj oboljelih od karcinom pluća. Rizične grupe su pušači, gotovo u 80 odsto slučajeva, a vrh obolijevanja je u sedmoj deceniji života.

"Genetski činioci, odnosno nasledna predispozicija udružena sa pušenjem je ta koja će povećati rizik od obolijevanja 14 puta. Dakle, osoba koja je sama pušač, a ima oboljelog bliskog krvnog srodnika u riziku je 14 puta da razvije ovo oboljenje u odnosu na nepušača koji nema bliskog krvnog srodnika", kazao je Predrag Pejović direktor Bolnice za plućne bolesti “dr Jovan Bulajić” u Brezoviku.

Upravo ova vrsta karcinoma je najčešća kod muške populacije u Crnoj Gori.

"Na osnovu podataka dobijenih iz godišnjih sumara bolnice Brezovik vidimo da se nekad u stabilnih 28,1 na 100.000 stanovnika dolazi do cifre od 350 godišnje oboljelih od karcinoma pluća. S tim, značajan je i porast broja oboljelih ženskog pola", kazao je Pejović.

A broj oboljelih od svih vrsta karcinoma u Crnoj Gori u 2020. godini je bio oko 3.200.

"Ako govorimo o muškom polu, dominiraju rak pluća, rak debelog crijeva i rak prostate. Ako govorimo o ženskom polu žene dominantno obolijevaju od raka dojke, zatim raka debelog crijeva, raka pluća i raka grlića materice", kazao je Ivan Samardžić nacionalni koordinator za skrining.

Karcinom pluća najčešće se otkrije u četvrtoj fazi, sa već razvijenim sistemskim metastazama. Stopa smrtnosti je i dalje velika među ovim bolesnicima. Ipak, doktori napominju da što se prije krene u liječenje, šanse za opravak se povećavaju.

"Trenutno se u Brezoviku liječi oko 200 aktivno oboljelih od karcinoma pluća i koji se liječe metodama hemioterapije, imunoterapije target terapija", kaže Pejović.

S obzirom na broj oboljelih koji se liječi od karcinoma pluća u Brezoviku, bolnici fali još onkologa i medicinskih sestara na ovom paviljonu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се