Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.M.Lj. ]

22. 03. 2023. 08:47 >> 14:25

RADULOVIĆ

"Političarima se ne isplati da se igraju s kulturom ako žele da čuvaju fotelje"

Nelegalno prekopavanje zemljišta i stepeništa Crnogorskog narodnog pozorišta na koje, prema riječima Zorane Kralj iz CNP-a niko od nadležnih nije reagovao, samo je još jedna domina u nizu lošeg odnosa prema kulturi i kulturnim radnicima. Glumac Aleksandar Radulović kazao je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro" da se političarima ne isplati da se igraju sa kulturom iako ih ona, ako je suditi po dolascima u pozorište, ne zanima.

Investitor Corner Construction počeo je u ponedjeljak prekopavanje zemljišta i stepeništa nacionalnog pozorišta kako bi do objekta koji se nalazi u staroj kući Vujovića sproveo struju.

Zorana Kralj ispred CNP-a kaže da još nemaju zvanične informacije od nadležnih.

„Uputili smo brojne dopise, pozvali sve nadležne institucije, ali do sada nijesmo dobili nikakav ni zvaničan, ni nezvaničan odgovor“, kazala je Kralj.

Ona je napomenula da je uprava CNP-a u ponedjeljak zatekla radnike koji izvode radove koji nijesu obilježeni po propisu, ruše državnu imovinu, a sa njima nije bilo niti jednog rukovodioca, niti inženjera građevinske struke.

„Potpuno jedno nestručno postupanje. Nijesu prekidali radove, već se dogodio fizički nasrtaj na direktora CNP-a“, kazala je ona.

Kralj je istakla da je pozvana i komunalna inspekcija i da je jedno došao službenik policije kada su se desile prijetnje.

„Šteta koja je pričinjena je velika u funkcionalnom i materijalnom smislu, uništene su granitne ploče, termoizolacioni sloj fasade, kao o rampa i velika šteta je pričinjena nestručnim i nasilnim pristupom trafopostrojnju što će sada prouzrokovati prodor vode i u samu trafostanicu i u prostorije za rekvizite“, istakla je Kralj.

Glumac Aleksandar Radulović kazao je da se sve da riješiti dobrom komunikacijom. Istakao je da je ovo slika odnosa prema glumcima i kulturi.

„Previše se stvari, kao sistemom domina događa. Slika je ovakva kakvu vidimo i dobro bi bilo da se potrudimo da je obojimo. Mislim da bi konačno trebalo da postane konstanta da ono što reprezentuje državu, kako unutar, tako i van nje da na drugačiji način poštujemo i čuvamo“, prokomentarisao je Radulović.

On je dodao da se sa kulturom ne treba igrati, ako želimo da budemo dio Evropske unije.

„Ako su političarima puna usta integracija i toga da želimo da se krećemo putem učlanjenja u EU, onda znamo da kulturu ne možemo ugasiti. Možda se nekom političaru kultura uopšte ne sviđa. Onoliko koliko posjećuju pozorište, ja mislim da im se uopšte ne dopada, ali im nije u interesu da se time igraju ukoliko žele da sačuvaju svoje fotelje zato što imaju propozicije koje moraju da poštuju bez obzira na lične afinitete“, rekao je Radulović.

Kazao je da vjeruje na riječ nadležnima koji su obećali da će biti korigovani koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi.

„Nama je izuzetno milo što su ostalim radnicima u kulturi povećani koeficijenti, mi smo samo reagovali jer nam je u decembru obećano da će naš koeficijent biti povećan, a preko društvenih mreža smo saznali da to nije urađeno“, kazao je on.

Istakao je da bi bilo šteta da 27. marta na Svjetski dan pozoršta kada je CNP trebalo da se predstavi u regionu, da sve propadne zbog štrajka.

Zaključio je da se uzda u datu riječ iz Ministarstva kulture i medija i da se nada da neće doći do štrajka koji je najavljen ukoliko ne budu ispravljeni koeficijenti do petka. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се