Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ R.B. ]

06. 06. 2023. 21:33 >> 08:18
2

DEBATA NA RTCG

Predstavnici izbornih lista o spoljnoj politici

Predstavnici izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima govorili su na Javnom servisu o spoljnoj politici. U večerašnjoj debati su učestvovali predstavnici svih 15 lista.

Admir Šahmanović - "Jasno je! - Bošnjačka stranka - Ervin Ibrahimović" saopštio je da je imao priliku da prisustvuje na više sastanaka u Briselu, te da su teme bile uglavnom vezane za unapređenje evropskih integracija i stabilizacije prilika u Crrnoj Gori.

"Formiranje politički stabilne i proevropske vlade, koja će uvesti Crnu Goru u najkraćem roku u Evropsku uniju, istaknuto je kao ključno", kazao je Šahmanović i dodao da im je potvrđeno da evropska zajednica vidi Bošnjačku stranku (BS) kao pouzdanog partnera, koji od prvog dana osnivanja visoko na agendi ima evropske integracije.

Naglasio je i da BS u Evropskoj uniji vide kao "most između dvije suprotne strane" u aktuelnoj, ali i budućoj vladi. 

Marko Ugrin - "Na pravoj strani svijeta" (HGI) istakao je da je za dinamizaciju procesa ka EU potrebna politička stabilnost u državi.

"U prethodne tri državi postojala je politička nestabilnost i to je dovelo do zastoja na EU putu. Neophodno je da, nakon parlamentarnih izbora, imamo stabilnu parlamentarnu većinu koja će izabrati novu vladu, a koja će raditi na procesu EU integracija.

HGI, kako je rekao, ima bliske relacije sa Republikom Hrvatskom i time doprinosi kvalitetnim odnosima, i istakao da zvanični Zagreb aktivno pomaže Crnoj Gori u procesu evropskih integracija.

"HGI će biti važan činilac na putu ka EU", poručio je Ugrin.

Marko Jokić - Narodni pokret "Pravda za sve" saopštio je da u interesu građana treba ubrzati EU integracije.

Neophodno je, kako je kazao, ispunjavanje i zatvaranje poglavlja 23 i 24.

"Snažno ćemo se zalagati za deblokadu pravosudnih institucija i njihov rad u punom kapacitetu, kao i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Jokić u debati na Javnom servisu.

Poručio je i da su ljudi sa liste "Pravda za sve" dokazano sposobni da doprinesu ubrzanju EU integracija Crne Gore. 

Miodrag Lekić - Koalicija "Za tebe" (SNP i Demos) rekao je da spoljnja politika Crne Gore treba biti isključivo u interesu građana, nikoga drugog.

"Težimo EU integracijama i to nije nova tema, savladana je evropska retorika, ali i antievropska praksa. Izvještaji EU govore šta su naši zadaci - pravosuđe, nezavisne institucije... Političke elite u Crnoj Gori se prema tim temama odnose prilično indiferentno. Pitanje je koliko smo sposobni da uozbiljimo ovu državu", navodi Lekić.

Dodao je da treba da se razjasne afere "Koverta", "Snimak", da se nešto uradi oko Prevlake... 

"Ubrzaćemo ako državu uozbiljimo", poručio je Lekić. 

Marko Milačić - "Narodna koalicija - složno i tačka" (Demohrišćanski pokret, Prava CG, Slobodna CG, Demokratska srpska stranka, Pokret za Pljevlja) saopštio je da u toj koaliciji smatraju da Crna Gora treba da se ujedini i da "budemo narod koji vodi spoljnu politiku sa integritetom, a ne da se slušaju strane adrese".

"Dejan Vukšić je krenuo odlučno u borbu protiv organizovanog kriminala, smijenjen je kada je formirana manjinska vlada sa DPS-om, kada je otvorio Pandorinu kutiju... Važno je da Crna Gora ima integritet da sluša narod, da ima svoju, a ne tuđu spoljnu politiku. Da u komunikaciji stoji uzdignuta čela, a ne klečeći", rekao je Milačić.

Istakao je primjer Hrvatske, koji, kako je rekao, pokazao da je "Sanaderizacija" doprinijela njihovom ulasku u EU.

Genci Nimanbegu -  Koalicija "Albanska alijansa" (FORCA, Demokratski Savez, Demokratski Savez CG i "Pokret Tuzi") istakao je da bi evropske integracije trebale biti kretanje društva na bolje.

"Ove dvije vlade, koje su bile politički eksperiment, nijesu napredovale na tom putu, a najbolji dokaz je ostavka ministarske evropskih integracija. Saglasan sam sa kolegama da je za EU put potrebna stabilna vlada i tu je moj doprinos. Vidjeli smo na predsjedničkim izborima koja je volja naroda - to su promjene", poručio je on. 

Srđan Perić - "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić" Pokret Preokret istakao je da ako je država ozbiljna, njena spoljna politika proističe iz unutrašnjih potreba i nastoji imati konsenzus kako bi društvo guralo u globalni kontekst. 

"Imamo EU integracije kao jedini mogući konsenzus, koji nije služio da se zajednica homogenizuje u prethodne 33 godine. Ona je korišćena kao marketinško sredstvo, zato danas imamo, s punim pravom, izvještaj Fridom hausa da smo hibridni režim, ne demokratija... Problem je što ništa ne gradimo na vrijednostima, i naša spoljna politika, kao ni unutrašnja, se ne utemeljuje na unutrašnjim potrebama niti na vrijednostima 'Tražimo saveznike'", rekao je lider Pokreta. 

Naglašava i da je potrebno uvesti meritokratske principe, te uključiti sve one koji znaju, mogu i umiju da rade. 

Valentina Dabović  - Pokret za promjene saopštila je da Crnu Goru vide kao ravnopravnog člana u Evropskoj uniji.

Istakla je da će PzP raditi u oblasti pravosuđa, policije, formiraće agencije za istrage, raskinuće štetne ugovore, izgradiće prostorni plan, kapitalne projekte u saobraćaju, industriji i IT sektoru...

Aleksandra Čvorović - "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!" (GP MI i Građanska Crna Gora) ukazuje da, uprkos upozorenjima iz Brisela, nijesu izvršene reforme pravosuđa, kao ni korupcija.

"Bez obzira na upozorenja, mi smo skrenuli s EU puta i okrenukli se drugim stvarima. Naša koalicija ima izgrađenu agendu i EU put nema alternativu", poručila je Čvorović.

Dodala je da je nedostatak meritokratije razlog zbog kojeg se ne napreduje na EU putu, kao i politička situacija u države.

"Javni interes je ispred svih drugih interesa", istakla je Čvorović. 

Andrija Nikolić -  Koalicija "Zajedno, za budućnost koja ti pripada” (DPS, SD, LP, DUA) saopštio je da tokom prethodna dva mandata Crna Gora nije napredovala na EU putu, te da se čuju ocjene da je potpuno nestala u Briselu.

"Za tri godine nijesmo zatvorili niti jedno pregovaračko poglavlje, donošeni su zakoni koji nijesu usklađeni sa evrospkom pravnom tekovinom, od devet milijardi od EU Crna Gora nije iskoristila niti cent zbog činjenice da se loše upravljalo državom, te da je pregovaračka struktura često mijenjana...", ukazao je on.

Knjučni predusov za ubrzavanje puta ka EU, smatra Nikolić, je politička stabilnost.

"Dijalog treba do stabilne i proevropske vlade koja će obezbijediti najširu podršku u parlamentu za danji napredak na polju EU integracija", dodao je Nikolić.

Anđela Jakić Stojanović - Pokret Evropa sad istakla je da je članstvo Crne Gore u EU jedan od njihovih  ključnih strateških prioriteta. 

"Građani nam šalju jasnu poruku - žele evropsku budućnost. Ta činjenica nas obavezuje. Mislim da je naše putovanje u Evropu predugo trajalo, pa je jasno da moramo da radimo na ubrzanju tog procesa", kazala je Jakić Stojanović.

Stabilna vlada i parlamentarna većina, dodaje, potrebne su za istinsko zalaganje za EU integracije.

"Sigurna sam da će Crna Gora nakon izbora biti u boljoj poziciji, imamo i novog predsjednika države, koji je istinski posvećen procesu prirdruživaa Crna Gore EU, a nadam se da ćemo imati i vladu koja će se suštinski, a ne deklarativno zalagati za ovaj proces", poručila je Jakić Stojanović.

Ivan Vujović - "Za našu kuću" (SDP) saopštio je da je ta partija više od tri decenije na evropskom kursu, te da se posebno interesuju za ubrzanje evropskog puta.

"U situaciji smo da su EU integracije zaustavljene, od 2020. godine svjedočimo intenzivnom trendu lošeg vođenja evropskog procesa. Nijesmo ostvarili ono što su evropski partneri tražili od nas, niti da iskoračimo u poglavljima 23 i 24."

Građane, dodaje, intersuje šta ćemo uraditi i poručuje da namjeravaju doći do evropskog konsenzusa nakon izbora. 

"Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, podrška za sve što rade SDT i borba za oslobađanje institucija od pratijskog interesa", istakao je Vujović kao ciljeve.

Ana Novaković Đurović - Koalicija "Hrabro se broji" (Demokrate i URA) kazala je da je pristupanje Crne Gora EU apsolutno navažniji vanjski cilj te koalicije.

"Ključni prioritet jeste borba protiv organizovanog kriminala i kroupcije, bez čega ne možemo imati napredak i u drugim oblastima, ali i rezultate", naglasila je ona.

Dodaje da se mora nastaviti ono što je započela 43. vlada.

"Potrebna nam je snažna impelmentacija i predlog za vraćanje pozicije glavnog pregovarača i koordinacionog tima. U dijelu političkog konsezusa, ostaćemo važan faktor u smislu imenovanja koja su neophodna. Vjerujem da do kraja godine možemo dobiti završna mjerila za poglavlja 23 o 24", kazala je Novaković Đurović na Javnom servisu. 

Maja Vukićević - Koalicija "Za budućnost Crne Gore" (NSD, DNP, Radnička partija) kazala je da je Crna Gora duže vrijeme u periodu stagnacije na EU putu..

Vlade koje je predvodio DPS, ističe, nijesu bili posebno zainteresovane da EU put ubrzaju, ali nijesu ni imale kapacitet da naprave napredak u poglavljima 23 i 24. 

"Za zatvaranje tih poglavlja potreban je široki politički konsenzus i da saradnja vlade i parlamenta bude mnogo bolja nego ranije. I dan dans u izvještajima imamo pominjanje ranijih afera "Koverta" i "Snimak", što govori kakva je bila namjera tih vlada na putu EU integracija", rekla je Vukićević.

Maraš Dukaj - "BESA Za Evropski razvoj" (Albanski forum) smatra da Crna Gora nije izgubila magistralni put što se evropskih integracija tiče.

Naša zemlja je sačuvala obilježja evrospkih vrijednosti, učanjenjem u NATO doprinosi stabilnosti ne samo u dijelu bezbjednosti, već i investicija.

Crna Gora, dodaje, uvijek je pripadala Evropskoj uniji.

"Mi treba zajednički da radimo, ne zbog Evrope, već zbog nas. Imamo dobru komunikaciju i sa susjedima, Albanijom i Kosovom, ako i EU i američkim partnerima. Nastavićemo da s ebroimo i dajemo dopirnos da Crna Gora bude narodna članica Evropske unije", zaključio je Dukaj. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се