Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

20. 03. 2023. 14:15   >>  21. 03. 2023. 11:38

Novinarstvo i Srbija: Bivšem predsedniku opštine Grocka pet godina zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, u decembru 2021. ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Milan Jovanović
Nenad Djordjevic/FoNet
Novinar Milan Jovanović

Viši sud u Beogradu osudio je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića na pet godina zatvora zbog optužbi da je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Zatvorske kazne su izrečene i ostalim optuženima - Vladimir Mihajlović je osuđen na četiri godine zatvora, Aleksandar Marinković na četiri godine i šest meseci, a Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Na današnjem ročištu, advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je u decembru 2018. bacio Molotovljev koktel na garažu novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele, izneo je završne reči.

On tvrdi da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je, kako kaže, ugrozio njihovu imovinu većeg obima.

Marinkovićev branilac za njegovog klijenta tražio je oslobađajuću presudu.

Svi okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, u decembru 2021. ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Zašto je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu?

U decembru 2021, Apelacioni sud je saopštio da je u žalbama na prvostepenu presudu osnovano ukazano na činjenicu da postoji razlika između javno objavljene presude i pismenog otpravka presude, odnosno da u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koji su predmet dokazivanja.

Milan Jovanović je tada za televiziju N1 rekao da su mu advokati preneli da je reč o tehničkoj grešci prilikom izrade presude.

Šta se desilo u decembru 2018. godine?

U pola četiri ujutro kroz prozor garaže ubačen je Molotovljev koktel, navodi portal Cenzolovka.

Vatra se brzo proširila i na ostatak kuće u kojoj je izgorelo sve što je ovaj policajac u penziji stekao sa suprugom Jelom Deljanin.

Oboje su tad bili u kući.

„Supruga mi je bila gore na spratu, čula je lomljavu stakla i pucanj ispred garaže.

„Strčala je dole, bilo je puno dima", opisao je kasnije Jovanović za BBC.

Uspeli da se spasu - istrčali su u pidžamama i bosonogi na mraz i gledali kako im kuća gori.

U požaru je pričinjena velika materijalna šteta, kuća je potpuno izgorela.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković tereti se kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Jovanović je izjavio da sumnja da iza toga stoji tadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Simonović, jer je u više navrata pisao o brojnim malverzacijama koje su se dovodile u vezu sa njim.

Jovanović tvrdi da ima dokaze za nepotizam i korupciju u vezi sa gasifikacijom i drugi poslovima opštine Grocka dok je Simonović demantovao te navode, pisao je dnevni list Danas.

„Kako je počeo da se bavi politikom postao je najbogatiji čovek u opštini", rekao je Jovanović za BBC.

Ipak, hapšenje predsednika opštine Grocka usledilo je dva i po meseca kasnije 25. januara 2019, što je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

Simonović je uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinaru.

„Partijska knjižica nikoga neće zaštititi od odgovornosti, svidelo se to nekome ili ne, a da će nasilje biti najoštrije kažnjeno", rekao je Vučić.

Mesec i po dana kasnije, 7. marta 2019. godine Simonović je pušten iz pritvora.

Na čelu opštine ostaje još malo do 20. marta, a nasledila ga je saradnica iz redova SNS-a.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније