Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

BBC - svetski servis  [ BBC ]

18. 04. 2023. 15:14

Rusija, Ukrajina i špijunaža: Novinar Volstrit džornala uhapšen u Rusiji, osumnjičen da je američki špijun

Ivan Gerškovič je dopisnik Volstrit džornala iz Rusije. Njegova redakcija kaže da je vrlo zabrnuta za njegovu bezbednost. Iz Kremlja kažu da „ovo nije prvi put da se status stranog dopisnika koriste za aktivnosti koje nisu novinarstvo".

Evan Gershkovich
AFP
Ivan Gerškovič je radio i za Moskov tajms i agenciju Frans Pres

Američki novinar koji radi za Volstrit džornal uhapšen je u Rusiji zbog sumnje za špijunažu, saopštila je ruska služba bezbednosti (FSB).

Ivan Gerškovič, iskusni izveštač iz Rusije, bio je u Jekaterinburgu gde je pritvoren.

Volstrit džornal je saopštio da je „duboko zabrinut" za njegovu bezbednost.

FSB je saopštio da je „zaustavio nezakonite aktivnosti" i da je reporter „radio po instrukcijama SAD" i „prikupljao državne tajne".

Kremlj je potvrdio hapšenje.

U poslednjem članku objavljenom ove nedelje, Gerškovič je pisao o ruskoj privredi i kako Kremlj mora da se nosi sa „povećavanjem vojnih rashoda".

FSB je u saopštenju potvrdio da je novinar imao akreditaciju Ministarstva spoljnih poslova dok je radio u Jekaterinburgu, koji je 1.800 kilometara istočno od Moskve.

Dodaje se da je on radio „po instrukcijama SAD" i da je „prikupljao informacije o aktivnostima ruskog vojnog preduzeća koje predstavljaju državnu tajnu".

FSB je pokrenu istragu povodom krivičnog dela špijunaže, dodaje se.

Volstrit džornal je odbacio tvrdnje ruske službe bezbednosti.

„Volstrit džornal kategorički žestoko poriče optužbe FSB-a i traži da se hitno oslobodi naš pouzdani i posvećeni izveštač Ivan Gerškovič", piše u saopštenju redakcije američkog medija.

I pre početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, izveštavanje iz Rusije postajalo je sve teže.

Nezavisni novinari su označeni kao „strani agenti", a dopisnica BBC-ja iz Rusije Sara Rejnsford je proterana iz zemlje.

Kada je rat počeo, Rusija je uvela krivično delo za plasiranje „lažnih vesti" ili za „diskreditovanje vojske", po kome je desetine Rusa osuđeno zbog kritikovanja invazije na društvenim mrežama.

Gotovo svi nezavisni mediji su ućutkani, ugašeni ili blokirani, među kojima i velike kuće TV Rejn, radio Eho Moskve i novine Novaja Gazeta.

Mnogi zapadni mediji su odlučili da napuste Rusiju.

Tatjana Stanovaja, ruska politička stručnjakinja, kaže da je privođenje novinara Volstrit džornala za nju bio šok.

Kada FSB piše o špijunaži, „prikupljanje informacija" može jednostavno da znači i prikupljanje komentara od stručnjaka, rekla je ona, dok bi postupanje po instrukcijama SAD moglo jednostavno da se odnosi na njegove urednike u Volstrit džornalu.

Međutim, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ono što je u Jekaterinburgu radio novinar Volstrit džornala „nema nikakve veze sa novinarstvom".

Ovo nije prvi put da se status „stranog dopisnika" koristi za „prikrivanje aktivnosti koje nisu novinarstvo", rekla je ona.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније