Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

31. 03. 2023. 09:00   >>  01. 04. 2023. 09:08

Zdravlje: Zašto savremena medicina zanemaruje transrodne osobe

Rod je fundamentalan za mnoge odluke u zdravstvenim sistemima širom sveta i to stavlja transrodne osobe u ranjivu poziciju.

transrodne osobe
Getty Images

Bila je 2016. godina i Kameron Vitli je bio teško bolestan.

Hitno mu je bila potrebna transplantacija bubrega, što nije trebalo da bude problem.

Bio je mlad i inače zdrav. Imao je zdravstveno osiguranje.

Čak je imao nekoliko hrabrih prijatelja spremnih da se podvrgnu velikoj operaciji zbog njega.

Međutim, postojala je začkoljica.

Njegovim lekarima je nedostajala ključna informacija - ona koju do tada niko nije pomislio da ispita.

Bez toga, nisu mogli da ga stave na listu.

I tako, više od godinu dana pošto se prvi put pojavio u bolnici na američkom srednjem zapadu sa misterioznim bolom u uhu - što je na kraju dovelo do dijagnoze hronične bolesti bubrega - bio je primoran da ide na dijalizu.

Do tog trenutka, organi su funkcionisali sa manje od osam odsto normalnog kapaciteta.

Ali i ovde je Vitli naišao na prepreku: lekarima je bila potrebna još jedna vitalna informacija, a bez nje ne bi mogli da utvrde koliko često će mu trebati ovaj tretman.

Morali su da pogađaju. Pogrešno su shvatili.

Stanje mu se pogoršalo.

Sve ovo vreme prijatelji su mu praktično nudili vlastite bubrege.

Konačno, baš kada je Vitliju, koji je docent sociologije na Univerzitetu Zapadni Vašington, odobrena transplantacija, tretman dijalizom je doveo do velikog gubitka krvi i operacija je morala da se odloži.

„Bilo je zaista teško. Bio sam užasno bolestan", kaže on.

Šta se dešavalo?

Vitli je transrodni muškarac - identifikuje se kao muškarac, ali njegov biološki pol je ženski.

On živi kao muškarac već 20 godina.

Po njegovim rečima, on u potpunosti „prolazi" kao jedan, u nedostatku boljeg izraza i upisan je kao muškarac na svim pravnim dokumentima, od pasoša do medicinske dokumentacije.

Većina zdravstvene zaštite razvila se imajući na umu direktnu dihotomiju roda.

Iako se smatra da u SAD živi skoro milion transrodnih osoba (ovo je gruba procena jer se ovi podaci ne prikupljaju), postoji zabrinutost da ovu grupu u velikoj meri zanemaruju zdravstvene službe i medicinska industrija.

Umesto da osmišljavaju nove načine suočavanja sa promenljivim društvenim normama, transrodne osobe se često stavljaju u neprikladne okvire.

U Vitlijevom slučaju, problem je bio u tome kako se procenjuje ozbiljnost bolesti bubrega.

Uobičajeni protokol je izračunavanje pacijentove „procenjene brzine glomerularne filtracije" (eGFR), koja meri količinu određenog otpadnog proizvoda u krvi i stoga pokazuje koliko su njihovi bubrezi efikasni u filtriranju.

Ako je eGFR ispod određenog nivoa, to je pokazatelj da im bubrezi otkazuju i da imaju pravo na transplantaciju.

Postoji nekoliko različitih donjih granica za eGFR, u zavisnosti od stvari kao što su težina, starost, rod i rasa osobe, koje imaju za cilj da odražavaju prirodne varijacije u ljudskom telu.

Na osnovu ženskog preseka, odmah bi mu bila dozvoljena transplantacija.

Ali on je registrovan kao muškarac u medicinskoj dokumentaciji, a to je značilo da su njegovi lekari koristili nivo muškog eGFR-a.

Nije stavljen na listu dok nije stigla - odluka koja je na kraju odložila operaciju za više od godinu dana i umalo ga je koštala života.

„Bilo je zaista simpatično i sjajno što su me tretirali kao muškarca, ali nisu nužno vodili računa o telu", kaže Vitli, koji to ističe, iako je uzimao testosteron oko 15 godina, to je relativno mala doza.

„Rođen sam kao žena i identifikujem se kao muškarac - verovatno su trebali da postave granicu negde u sredini."

Čak je i Vitlijeva dijaliza bila komplikovana trenutnim nedostatkom znanja o transrodnoj medicini - proračun koji se koristi da se utvrdi koliko redovno to treba da se radi zasniva se na drugoj pretpostavci specifičnoj za pol.

Vitlijeva iskustva su samo vrh ledenog brega.

Kada uzmete u obzir velike nedostatke u podacima u svemu, od prosečnog životnog veka transrodnih osoba do pravih doza lekova za njihova tela, zajedno sa široko rasprostranjenim nedostatkom znanja među lekarima o tome kako da se pozabave njima - a kamoli da ih leče - i velike šanse da im se direktno odbije lečenje, ubrzo postaje jasno da je transrodna medicina u krizi.

Malo grupa doživljava tako značajne prepreke za zdravstvenu zaštitu, a ipak njihove borbe ostaju uglavnom neprimećene.

Transrodne i nebinarne osobe mogu biti pozvane na pretrage i preglede koji im nisu potrebni, dok propuštaju druge
Getty Images
Transrodne i nebinarne osobe mogu biti pozvane na pretrage i preglede koji im nisu potrebni, dok propuštaju druge

U nekim slučajevima, problemi se nalaze u srcu naših medicinskih sistema.

Razmislite o ovome: ako biste pregledali svaki zdravstveni karton u Velikoj Britaniji - svih 55 miliona - nećete pronaći nijedan karton označen kao da pripada transrodnoj osobi.

Ovo takođe vredi i za one koje su sastavili mnogi pružaoci usluga u SAD.

„Možete da se registrujete kao muškarac ili žena, ali i dalje možete da birate samo između ove dve opcije - ne možete da kažete da li ste transrodni ili nebinarni", objašnjava Kamila Kamarudin, lekarka koja radi za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i transrodna žena.

„Dakle, to je prilično teško."

Umesto toga, lekari se moraju osloniti na to da im pacijent kaže.

„Ponekad ovo može biti u redu", kaže Dina Grin, klinička hemičarka i stručnjakinja za transrodno zdravlje na Univerzitetu Vašington, u Sijetlu.

U mnogim slučajevima, ako neko ide kod medicinskog stručnjaka gde se pol čini nevažnim, pacijenti možda ne žele da njihov doktor zna da su transrodni, kaže ona.

„To je stigmatizovano."

Ali ova kruta muško-ženska dihotomija takođe ima neke bizarne i mnogo manje poželjne implikacije.

„Postoji mnogo jednostavnih stvari, kao što su naši sistemi medicinske dokumentacije koji često poništavaju testove na trudnoću ako su naručeni od strane muškaraca", kaže Grin.

Neki transrodni muškarci mogu da zatrudne, u zavisnosti od tretmana koji su imali.

I iako vrlo malo zemalja prati ovaj aspekt zdravlja, 250 ih je rodilo u Australiji u deceniji koja je prethodila 2019.

Rod za koji ste registrovani takođe diktira na koje preglede ćete biti pozvani, što znači da bi hiljade transrodnih muškaraca moglo da propusti briseve grlića materice (Papa test) i preglede dojki koji bi mogli da spasu život, dok bi transrodne žene mogle da propuste abdominalne preglede aneurizme aorte (ili pregled raka prostate, ako žive u SAD-u).

Kada je Čarli Manzano, transrodni muškarac iz Martineza u Kaliforniji, obavestio lekara da bi želeo da se registruje kao muškarac, rečeno mu je da će izgubiti ginekologa - iako je i dalje zadržao svoje ženske reproduktivne organe.

„Većina mojih doktora nema puno znanja o trans pacijentima", kaže on.

Slično tome, vaš rod oblikuje niz drugih medicinskih odluka, kao što je doza lekova koji su vam propisani.

Za one čiji su rod i pol isti, ovo ima smisla, jer se muška i ženska biologija suštinski razlikuju - muškarci imaju više vode u telu, veću površinu i veću telesnu masu.

Svi ovi faktori mogu uticati na to kako se farmaceutski proizvodi ponašaju.

Žene takođe imaju više mesta za vezivanje određenih lekova i stoga su osetljivije na njih.

Oni imaju tendenciju da ih sporije čiste, pa su podložnije predoziranju.

Lekari već uzimaju u obzir važnost prilagođavanja standardnih ženskih doza za trudnice, koje imaju veću telesnu težinu i koje se krčkaju u koktelu hormona koji menjaju određene aspekte biologije.

Međutim, takva razmatranja se rutinski ne razmatraju za transrodne osobe, za koje je poznato da, kao rezultat operacije ili hormonske terapije, ne reaguju na određene lekove na isti način.

Sve se to nadovezuje na neke alarmantne statistike o zdravlju transrodnih osoba.

Grupa ima veće stope srčanih bolesti, određenih karcinoma, problema sa mentalnim zdravljem, samoubistava, pušenja i zloupotrebe supstanci od opšte populacije - kao i prevalencija HIV-a koja je do 42 puta veća od nacionalnog proseka.

Transrodne osobe ne samo da imaju veću verovatnoću da će se razboleti, već je i manje verovatno da će tražiti lečenje kada se to dogodi.

Kako se to dogodilo - i šta se može učiniti da se to popravi?


Pogledajte video


Drevni koreni

Rodna disforija je osećaj nelagodnosti koji se javlja kada postoji neusklađenost između biološkog pola osobe - određenog hromozomima koje su nasledili, a to su KSKS (ženski) ili KSI (muški) kod velike većine ljudi - i njihovog rodnog identiteta.

To je drevni fenomen koji datira najmanje nekoliko hiljada godina, dok je rodna fluidnost možda još starija.

Transrodna medicina je verovatno počela sa rimskim imperatorom Elagabalom, koji je vladao od 218. do 222. godine nove ere, a neki smatraju da je to prva osoba koja je tražila operaciju promene pola.

Navodno je tražio od doktora da naprave vaginu unutar njegovog tela.

Tokom naredna dva milenijuma, disciplina je ostala uglavnom primitivna i konceptualna, sve dok doktor Magnus Hiršfeld nije započeo lečenje onoga što je nazvao „seksualnim posrednicima" početkom 20. veka.

Osnovao je Institut für Sexualwissenschaft u Nemačkoj, gde je pacijentima bila dostupna hirurška i hormonska terapija, među kojima je bila i danska slikarka Lili Elbe. (Institut su kasnije spalili nacisti).

Od 1960-ih, hormonska terapija je postala dostupnija.

Danas transrodni muškarci često uzimaju testosteron, koji im može pomoći da razviju veće mišiće, bradu i dlake na telu, kao i duboke glasove - pa čak i ponekad ćelavost muškog obrasca - dok transrodne žene često uzimaju estrogen i lek koji blokira delovanje njihovog prirodnog testosterona, ako ga i dalje proizvode.

„Blokatori puberteta" se takođe ponekad prepisuju deci kako bi se zaustavio napredak neželjenih osobina.

Bilo je malo istraživanja o tome kako tela transrodnih ljudi obrađuju lekove i anestetike
Getty Images
Bilo je malo istraživanja o tome kako tela transrodnih ljudi obrađuju lekove i anestetike

Donedavno, transrodna medicina se generalno fokusirala na proces „tranzicije" - promene fizičkih karakteristika osobe tako da se one usklade sa njihovim rodnim identitetom - a ne na ono što se dešava posle toga.

Ali ovo se menja, i to je hitno pitanje.

Neznanje

U 2015, istraživanje koje je sproveo Centar za američki napredak (CAP) pokazalo je da je 29 odsto transrodnih ispitanika u uzorku samo u prethodnoj godini odbilo zdravstvenu zaštitu od strane lekara zbog rodnog identiteta.

Godinama je bilo nezakonito da lekari odbijaju negu nakon zaštite koju je uvela Obamina administracija.

Ali tadašnji američki predsednik Donald Tramp je tu zaštitu poništio, što je dovelo do sve veće zabrinutosti o tome kako bi to moglo da utiče na transrodne osobe.

„Mislim da je to najveći problem zdravlja transrodnih osoba - to što je ljudima uskraćena osnovna nega", kaže Grin i dodaje da često izbegavaju medicinske ustanove po svaku cenu zbog straha od ove diskriminacije.

Mnogima je teško da dođu do zdravstvenog osiguranja.


Pogledajte video:


Još jedan veliki izazov je široko rasprostranjen nedostatak znanja o transrodnoj anatomiji, zajedno sa uobičajenim nivoima radoznalosti o njoj.

Vitli ima iskustvo iz prve ruke o tome koliko je to uobičajeno.

Prvi incident se dogodio kada je Vitli otišao na ultrazvučni pregled kako bi ispitao otkazivanje bubrega, a tehničari koji su ga procenjivali naglo su izašli.

„Odjednom su svi u prostoriji odložili svoje stvari i naprasno otišli", kaže on.

„Pomislio sam, 'šta se dešava?' Niko ništa nije rekao."

Ostao je sam 20 minuta - a onda su mu rekli da može da ide i da će ga zvati.

Kasnije je začuđeno slušao kako ga je doktor ozbiljno obavestio da ima matericu - činjenice koje je Vitli, naravno, već bio svestan.

„Rekli su: 'Mislim da razumemo problem - imate matericu i to može da doprinese otkazivanju bubrega.' Pomislio sam: 'O čemu pričaš?'".

Na kraju ga je Vitlijev doktor ubedio da prekine terapiju testosteronom, iako Vitli smatra da za to nema valjanog medicinskog opravdanja i opisuje to kao uznemirujući i nepotreban korak, koji je možda pogoršao njegovo stanje i odložio njegovo pravo na transplantaciju.

„Radili su moje proračune na osnovu toga da sam muško, ali su u isto vreme smanjili moju mišićnu masu (čineći ovo manje logičnim)", kaže on.

„Izgleda da je to stvar koju doktori rade uvek i iznova, kao, 'dopustite mi da se fokusiram na vaš trans identitet, a ne na vašu bolest bubrega'."

Zbog načina na koji se nudi pregled raka, transrodni muškarci će često propustiti vitalne preglede koji mogu otkriti znake raka dojke
PA Media
Zbog načina na koji se nudi pregled raka, transrodni muškarci će često propustiti vitalne preglede koji mogu otkriti znake raka dojke

Na kraju, Vitli, koji je sada docent sociologije na Vašingtonskom univerzitetu, nije dobio zadovoljavajući tretman sve dok se nije preselio na drugu stranu zemlje - istočnu obalu, gde je pronašao bolnicu sa progresivnijim pristupom.


Pogledajte video:


Pregledi raka

Čak i kada su lekari dobro informisani, transrodnim osobama može biti teško da pristupe određenim intervencijama koje bi mogle da spasu život zbog postojećih sistema.

„U Velikoj Britaniji ljudi se pozivaju na pregled za rak na osnovu kojeg god pola su registrovani u njihovoj medicinskoj dokumentaciji", kaže Alison Berner, onkološkinja i specijalistkinja za rodne identitete sa skraćenim radnim vremenom.

To znači da se od transrodnih muškaraca neće tražiti da prisustvuju pregledu za rak dojke i grlića materice, ali će biti pozvani na najmanje korisni pregled, onaj za aneurizme abdominalne aorte (AAA).

U Ujedinjenom Kraljevstvu, pacijenti registrovani kao muškarci se trenutno pozivaju na ovo, što uključuje proveru izbočenja u glavnoj arteriji koja ide od grudnog koša osobe do njenog stomaka.

Ako je otečeno, moglo bi na kraju da pukne i da dovede do hitne medicinske pomoći.

To je izuzetno retko osim ako vaš biološki pol nije muški.

Jednako tako, transrodne žene koje se registruju kao žene biće pozvane na pregled dojki i grlića materice, ali od njih se neće tražiti da prisustvuju AAA ispitivanjima.

Prvo je često prikladno, jer ako uzimaju ženske hormone, biće izložene malo većem riziku od raka dojke - ali naravno ova grupa nema grlić materice, i mogle bi da propuste važne preventivne tretmane ako im AAA prođe nezapaženo.

Ako transrodni pacijenti ne prisustvuju ovim neprikladnim pregledima, podsetnici će i dalje stizati - često postaju sve hitniji.

Kamarudin se priseća incidenta koji bi neke ljude mogao uznemiriti.

„Stalno sam dobijala pisma, pa sam na kraju morala da ih nazovem i da im kažem da mi ovo ne treba. To je bio jedini način da se to uradi", kaže ona.

Zvanične smernice su da lekar osobe treba da se pobrine da njihov karton „olakšava pregled za fiziološki odgovarajuće rizike", ali ne postoji jednostavan način da se to uradi, osim dodavanja komentara u njihove medicinske kartone, što bi se lako moglo propustiti.

Kamarudin kaže da vodi listu transrodnih pacijenata i obučava medicinske sestre o raku i pregledima seksualnog zdravlja koji su im potrebni.

Moraju da kontaktiraju relevantne bolnice i da im ručno zakažu termine.

Ali ne samo da je ovo neefikasno - već je i nepouzdano.

Samo neke medicinske ordinacije vode takve liste, a kada to čine, one zavise od toga da pacijenti dobrovoljno otkriju status lekaru - inače nema načina da se sazna.

Naravno, neki pacijenti odlučuju da informacije o vlastitom biološkom polu zadrže za sebe.

Oni ne shvataju uvek da je to i dalje relevantno posle promene pola.

„Mnogi transrodni muškarci ne znaju da moraju da prođu pregled grlića materice", kaže Kamarudin.

Za one koji se identifikuju kao nebinarni, situacija je još mračnija.

Roman Rudik iz Kalifornije kaže da sistem nema ideju šta da radi sa njima.

„Jednog meseca su rekli, 'samo da znate, trebalo bi da proverite prostatu' i stvarno sam se iznervirao, a onda sam sledećeg meseca dobio, 'trebalo bi da odete na papa test' i saznao sam da su mi prosto slali sve."

Transrodna medicina se uglavnom fokusirala na „promenu" roda, a ne na to kako medicinska stanja mogu uticati na ljude kasnije
Jo Holland/BBC
Transrodna medicina se uglavnom fokusirala na „promenu" roda, a ne na to kako medicinska stanja mogu da utiču na ljude kasnije

Jedno od rešenja za ova pitanja je uvođenje opcije da se registrujete kao transrodna ili nebinarna osoba, a ne samo kao muškarac ili žena.

Ali drugi su izneli ideju o „kontrolnoj listi telesnih organa" - ideja je da ste pozvani na preglede na osnovu toga koje organe imate, a ne na osnovu vašeg roda.

„Mislim da bi to bio neverovatno inteligentan način da pozovete ljude na ove usluge", kaže Berner, koja objašnjava da bi to moglo biti od pomoći i iz drugih razloga.

„Za cisrodnu ženu (čiji rodni identitet odgovara njihovom polu) koja je, na primer, imala traumatičan period sa cistama, a možda je zbog toga izgubila trudnoću i imala histerektomiju - dobijeni poziv za pregled grlića materice može biti posebno uznemirujući."

Rudik, kojoj je dijagnostikovan rak jajnika u srednjoj školi, i Manzano, kome je dijagnostikovan melanom, takođe bi želeli da zdravstvene usluge generalno postanu manje rodne.

„Mislim da ne bi trebalo da idem u žensku zdravstvenu kliniku da bih išla kod ginekologa", kaže Rudik.

Oni su zajedno osnovali projekat Transrodnih pacijenata obolelih od raka 2018, pošto su shvatili da postoji malo grupa podrške za transrodne pacijente sa rakom i nedostatak jasnih, činjeničnih informacija o raku u ovoj zajednici.

„Znate da su članci često samo mamac za klikove, kao sa naslovom „Da li transhormoni izazivaju rak?", kaže Manzano.

Nedostatak podataka

Zdravlje transrodnih osoba takođe je ugroženo nekim značajnim nedostatkom podataka.

Široko se i pogrešno izveštava da crni transrodni ljudi imaju očekivani životni vek od samo 35 godina.

Ali u stvarnosti, naučnici nemaju ideju zašto je to tako - jer niko nikada nije proverio.

Za važne laboratorijske testove, kao što su eGFR i kompletna krvna slika (CBC) - koja se rutinski koristi za procenu ukupnog zdravlja pacijenata i otkrivanje poremećaja kao što je anemija - lekari su, donedavno, bili primorani da nagađaju koja ograničenja treba koristiti.

U stvari, sve je više dokaza da, kao i kod mnogih drugih osobina, kao što je rasa, rod često prkosi binarnim kategorijama i jasnim pragovima na kojima je izgrađen veći deo moderne medicine.

Transrodne osobe često imaju karakterističnu anatomiju i fiziologiju, ne samo u poređenju sa širom populacijom, već i jedni s drugima, u zavisnosti od toga kakav su tretman imali.

Rod može da odredi mnoge medicinske odluke, kao što je doza lekova koji su vam propisani
Science Photo Library
Rod može da odredi mnoge medicinske odluke, kao što je doza lekova koji su vam propisani

Ali iako postoji jasna potreba za više prilagođenom medicinom, Berner je zabrinuta što se podaci potrebni za njen razvoj jednostavno ne prikupljaju.

Na primer, u Velikoj Britaniji može postojati stotine transrodnih žena koje se leče od raka prostate, ali svaki onkolog će verovatno videti samo jedan ili dva slučaja - i ne možete naučiti mnogo o tome šta funkcioniše, a šta ne, osim ako ne pregledate njihove podatke kao grupu.

„Moramo da radimo zajedno", kaže ona.

U oblasti anestezije, gde mogućnost tačnog doziranja pacijenta može značiti razliku između života i smrti, može biti teško ostvariti to pravo za transrodne osobe.

Bilo je vrlo malo istraživanja o tome kako njihova tela obrađuju lekove, posebno nakon hormonske terapije.

U međuvremenu Grin je otkrila da kada su u pitanju testovi krvi, muška verzija proračuna treba da se koristi za većinu transrodnih muškaraca, a ženska verzija treba da se koristi za većinu transrodnih žena - proces lečenja hormonima zapravo menja biologiju osobe, tako da više odgovara njihovom rodnom identitetu.

„Ali to zavisi od pregleda koji se ocenjuje", kaže ona.

Rešavanje ovih podataka koji nedostaju nije samo kritično za poboljšanje tretmana transrodnih osoba - ono bi takođe moglo dugoročno pomoći u ispravljanju stavova.

„To je u suštini kao oblik brisanja, kao da nemamo načina da to izbrojimo, tako da ne sme da postoji i mora da bude veoma retka stvar i da ne znači ništa", kaže Grin.

Nedostatak podataka je začarani krug - pošto niko ne zna koliko transrodnih osoba ima, istraživačima je teško da opravdaju proučavanje.

„Važno je pokazati da je to normalno - ovi ljudi su ovde", kaže Grin.

„Oni postoje. Oni su svuda."

Pa šta se desilo sa Vitlijem?

Na kraju je dobio bubreg.

Donirala ga je bliska prijateljica koja je, inače, takođe transrodna.

Zajedno sa Grinovom je napisao naučni rad o svojim iskustvima, za koja se nada da će pomoći drugima koji prolaze kroz istu stvar.

„Već sam dobio poruke od mnogo ljudi o tome", kaže on.

„Čak sam razgovarao i sa roditeljima transrodne dece kojima je potrebna transplantacija."


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније