Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

08. 06. 2023. 13:01   >>  09. 06. 2023. 08:30

Mesi i Amerika: Zašto je argentinski fudbalski čarobnjak izabrao Inter iz Majamija

Želeo je karijeru da završi u Barseloni, klub iz Saudijske Arabije mu je nudio „džakove novca", ali je kombinacija sportsko-poslovnih faktora presudno uticala na Mesiju odluku.

Lionel Messi kisses the World Cup trophy in Qatar
Getty Images

Srce je govorilo Barselona, novčanik je vikao Saudijska Arabija, a razum je kazao Majami.

Lionel Mesi, najbolji fudbaler današnjice, po mnogima i svih vremena, karijeru će nastaviti u Interu iz Majamija, klubu koji je formiran pre pet godina, kada Argentinac još „žario i palio" u dresu Barselone.

„Da je samo novac bio važan, otišao bih u Saudijsku Arabiju. Ta ponuda je zaista bila izdašna, ali nisam se nosio time", obrazložio je Mesi u intervjuu za sportski dnevnik Mundo Deportivo odluku gde će nastaviti karijeru.

Argentinac je imao ponudu Al Hilala, najtrofejnijeg kluba Saudijske Arabije, zemlje u kojoj je početkom godine stigao i Mesijev najveći rival, Kristijano Ronaldo koji je obukao dres Al Nasra.

Profesionalnu fudbalsku karijeru Mesi je počeo 2004. u Barseloni, za koju je igrao do 2021. i osvojio je 34 trofeja, među kojima i četiri Lige šampiona.

Prethodne dve sezone proveo je u Pari Sen Žermenu i dva puta je bio prvak Francuske.

Lionel Mesi i Dejvid Bekam 2013.
Reuters
Lionel Mesi i Dejvid Bekam 2013.

Adidas, Epl, kuća i, naravno, Bekam

Dolazak Mesija veliki je korak i za MLS ligu, pošto je Argentinac najveća zvezda koja će zaigrati u ovom takmičenju.

Mnogi pored njegov potpis za Inter Majami sa dolaskom legendarnom Brazilca Pelea u Njujork Kosmos 1975, usred prvog talasa masovne popularizacije fudbala u Sjedinjenim Američkim državama.

„G.O.A.T. dolazi", objavljeno je u poruci na zvaničnom Tviter nalogu MLS lige.

G.O.A.T je akronim koji se u sportskom slengu koristi za najboljeg igrača u istoriji nekog sporta (Greatest of all time - GOAT), što je u isto vreme i reč za - kozu (goat).

„Milioni navijača širom sveta ti žele dobrodošlicu, Leo", dodaje se.

Mesi je želeo da ode u klub u kojem će u jednom trenutku u budućnosti dobiti i udeo u vlasništvu, rekao je ranije ove nedelje za novinsku agenciju Rojters izvor blizak argentinskom fudbaleru.

Upravo takva stavka bi trebalo da se nađe u ugovoru i odnosiće se na period kada bude završio igračku karijeru.

Ugovorom je obuhvaćen i aranžman sa kompanijama Epl i Adidas.

Mesi bi, prema dogovoru, trebalo da dobije i deo prihoda od sezonskih paketa Epl televizije koja prenosi utakmice MLS lige, a biće mu „pojačan" i aranžman sa Adidasom.

Prema podacima do kojih je došao Rojters, MLS zarađuje fiksnu naknadu od oko 250 miliona dolara godišnje od Epla, sve dok ne dostigne određeni broj pretplata, posle čega će zaraditi deo prihoda od tih pretplata.

Očekuje se da dolazak Mesija u MLS privuče još gledalaca i novih pretplatnika.

„Posle osvajanja Svetskog prvenstva sa Argentinom i nemogućnosti da se vratim u Barselonu, vreme je da idem u MLS i živim fudbal na drugačiji način i više uživam u svakodnevnom životu.

„Naravno, imaću isti nivo odgovornosti, želju za pobedama i dobrim rezultatima, ali na mnogo mirniji način", naveo je Mesi za Mundo Deportivo.

Mesi sa suprugom Antonelom i sinovima
AGUSTIN MARCARIAN/Reuters
Mesi sa suprugom Antonelom i sinovima

Pored navedenog, plus u korist ponude Intera je bio taj što Mesi već ima kuću u Majamiju i prethodnih godina je sa porodicom često boravio u gradu na Floridi.

Zasluge za Mesijev potpis idu i na račun bivšeg kapitena Mančester Junajteda Dejvida Bekama, koji je suvlasnik kluba iz Majamija koji je i sam u jednom trenutku u završnici karijere igrao u MLS-u, doduše na Zapadnoj obali u dresu Los Anđeles Galaksija.

Mnogo više posla Mesi će imati na terenu, pošto je Majami ove sezone bio veoma loš i nalazi na poslednjem mestu na tabeli Istočne konferencije.

MLS klubovi su u ligi geografski podeljeni na zapadnu i istočnu konferenciju - poput NBA lige - gde se timovi sa najviše bodova na kraju regularnog dela sezone plasiraju u plejof, nakon čega sledi zaseban turnir za šampionsku titulu.

Uprava je nedavno otpustila trenera Fila Nevila posle serije od 10 poraza.

Lionel Messi
Getty Images

„Hteo sam da se vratim"

Protekle dve sezone Mesi je proveo u bogatoj ekipi Pari Sen Žermena.

Ranije je izjavljivao da bi voleo da se vrati u Barselonu, ali se plašio finansijskih komplikacija koje su katalonski klub i 2021. sprečile da produži ugovor sa njim.

„Stvarno sam želeo da se vratim, jako sam se radovao tome", nastavio je Mesi.

„Ali, s druge strane, pošto sam proživeo ono što sam proživeo, posle odlaska koji sam imao, nisam želeo da ponovo prolazim kroz istu situaciju."

Hteo je, kaže, da čeka i vidi šta će se desiti.

I čekao je do prvih dana juna ponudu Barselone, ali je katalonski klub i dalje u finansijskim problemima i u ovom trenutku, zbog pravila o finansijskom fer-pleju Evropske fudbalske unije (UEFA), ne bi ni mogao da ga registruje.

„Nisam želeo da prepustim vlastitu budućnost u tuđe ruke. Nekako sam želeo da donesem svoju odluku za sebe, za svoju porodicu."

Tada je naveo i da u budućnosti planira da ponovo živi u Barseloni i da na neki način bude povezan sa bivšom ekipom.

„Ne znam u kom trenutku i kada, ali nadam se da ću jednog dana moći da se vratim i na neki način doprinesem klubu", rekao je on.

Pre toga, međutim, Mesi će odlaskom u Ameriku dati još jedan zamah rastu fudbala u toj zemlji, samo tri godine pre Svetskog prvenstva 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

Mesi posle finala Mundijala u Kataru
HANNAH MCKAY/Reuters
Mesi posle finala Mundijala u Kataru

Uzalud novci iz Saudijske Arabije

Mesi je prethodnih meseci zvanično dobio ponudu Al Hilala iz Saudijske Arabije.

Prema pisanju svetskih medija, ponuda za višegodišnji ugovor bila je vredna nekoliko stotina miliona evra.

Zalivska zemlja zimus se našla u centru pažnje svetske fudbalske javnosti kada je Portugalac Kristijano Ronaldo potpisao za Al Itihad.

Velike ambicije saudijskih klubova potvrđene su i početkom juna kada je francuski napadač Karim Benzema otišao iz madridskog Reala i potpisao za Al Itihad, posle ponude koju je BBC Sport nazvao rekordnom.

Pored Benzeme, mediji prenose da bi na Bliski istok uskoro mogao i Ngolo Kante, dosadašnji igrač Čelsija i Benzemin saigrač iz reprezentacije.

Ipak, svetski prvak Mesi rešio je da krene drugim putem.

Mesi u dresu Pari Sen Žermena
ERIC GAILLARD/Reuters
Mesi u dresu Pari Sen Žermena

Odlasci „krunskog dragulja"

Iako je dugo bio krunski dragulj evropskog fudbala, Mesija su dva velika kluba za dve godine praktično pustila da ode - besplatno.

U Barseloni, klubu i gradu koji je još kao tinejdžer nazivao domom, drži ima nekoliko rekorda i nije želeo da tek tako napusti klub.

Međutim, otišao je iz njega 2021, kada je Barselona bila u velikim finansijskim problemima i finansijski nije mogla da ispuni njegove uslove.

Iz PSŽ-a je, doduše, sam želeo da ide, smatrajući da francuskom klubu nedostaje projekat za budućnost, a Mesijev odlazak ubrzalo je i nezadovoljstvo navijača njime.

Visine koje je dostigao osvajanjem Svetskog prvenstva sa reprezentacijom Argentine, brzo su iznivelisane padovima u Parizu.

Nije stigao pošteno ni da odmori od Mundijala, već se našao u centru pažnje, kada su se prvi put u njegovoj karijeri navijači kluba za koji igra okrenuli protiv njega.

Razlog je bila zabrinjavajući pad forme PSŽ-a.

Navijači pariskog kluba, čiji je vlasnik kompanija Katar sports investments, navikli su u protekloj deceniji da osvajaju titule u Francuskoj.

Prošlog meseca osvojili su devetu u 11 sezona.

Ali sveti gral za kojim tragaju - Liga šampiona - ponovo im je ostao nedostižan.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније