Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

19. 11. 2021. 19:58   >>  20:15 1

AFERA "BEGA PRESS"

Krivična prijava u fiokama tužilaštva, državi enormna šteta

Krivična prijava protiv podgoričke firme "Bega press" već deset godina je u fiokama tužilaštva i tim povodom se ništa ne preduzima, iako postoje vrlo ozbiljne sumnje da je u slučaju u kome je jedan od glavnih aktera ta firma crnogorskoj državi nanijeta ogromna šteta. U pitanju je državna pomoć tom bivšem podgoričkom distributeru štampe, čiji su osnivači bili Tinka Đuranović i Vladimir Vujošević. 

Ključni događaj zbio se 2011.godine, kada je tadašnja crnogorska vlada, predvođena DPS-om i njegovim tada istaknutim funkcionerom Igorom Lukšićem, podgoričkom distributeru štampe "Bega press" uplatila 880.000 eura. Ta državna pomoć omogućila je ovoj firmi da isplati 85 odsto potraživanja od dnevnih listova Pobjeda, Vijesti i Dan i nedjeljnika Monitor. 

Firma “Bega pres”, koja se bavila distribucijom štampanih medija, bila u stečaju od 2009.godine, a tada je dug prema povjeriocima iznosio oko tri miliona eura. Iako su postojale tvrdnje da država na neshvatljiv način favorizuje jednu privatnu firmu i da mimo zakona daje državnu pomoć privatnom preduzeću, reakcije nije bilo, kako od tužilaštva, tako ni od državne revizije. 

Politička partija Pokret za promjene (PzP) podnijela je te godine krivičnu prijavu protiv aktera, ali do današnjih dana, nije bilo reakcije istražnih organa. 

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kazali su nam da je prijava dostavljena podgoričkom tužilaštvu. 

"Obavještavamo da je u vezi prijave poslanika PzP-a koja je dostavljena Vrhovnom državnom tužilaštvu 4.februara 2011.godine formiran predmet, u vezi izraženih sumnji, kako je u prijavi navedeno, u pogledu neobjašnjivo velikog duga koji kompanija “B.P.” iz Podgorice ima prema određenim medijima. Ta prijava je dopisom od 2.marta 2011.godine dostavljena na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, na dalji postupak i odluku", navodi se u odgovorima koje potpisuje specijalni tužilac Sanja Jovićević.

Iz podgoričkog tužilaštva, uprkos svim naporima, nijesmo uspjeli da saznamo kakav je bio epilog ovog slučaja. Portparol tužilaštva, Vukas Radonijić, nije odgovorio dokle se stiglo u ovom postupku. 

Iz Pokreta za promjene Portalu RTCG je rečeno da nijesu imali komunikaciju sa tužilaštvom ovim povodom, te da činjenica da se već deset godina ne zna epilog ovog slučaja jasno pokazuje da je na sceni pokušaj da se od krivične orgovornosti zaštite lica bliska šefu DPS-a Milu Đukanoviću i zataška odgovornost za enormnu štetu pričinjenu državi. 

Nakon što je podnijeta krivična prijava, iz PzP-a su kazali da je apsolutno neprihvatljivo da se nezavisni mediji koriste kao alibi za pokrivanje dugova neuspjelih vladinih tajkuna. 

Komisija za kontrolu državne pomoći je u izvještaju za 2011.godinu ukazala da je pomoć "Bega press" bila "manje uspješna". 

"Sredstva su prvenstveno dodijeljena izdavačima (85 odsto) pa se uspješnost dodijeljene pomoći u stvari ogleda u smanjivanju problema izdavača. Očigledno je da su sredstva kod izdavača upotrijebljena za saniranje njihovih problema", piše u izvještaju komisije.

Pritom je utvrđeno da je uslov da opredijele dio sredstava bio i tehnološko restrukturiranje "Bega press". 

"Vidi se da ne postoje subjektivni razlozi kod Bega press u stečaju, već niz objektivnih činjenica koji nas opredjeljuju da ocijenimo da je dodijeljena pomoć bila manje uspješna", navodi se u izvještaju. 
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније