Црна хроника

O.Z.

10. 02. 2022. 12:06   >>  12:19

SUD U STRAZBURU

Država da plati zbog predugih sudskih postupaka

Država Crna Gora mora da isplati 23.750 eura u dva sudka postupka, zbog prekomjerne dužine trajanja građanskog, odnosno upravnog postupka, odlučio je Evropski sud za ljudska prava.

Iz Vlade je saopšteno da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio dvije presude u predmetima Centroprom Holding AD Beograd protiv Crne Gore i Jovašević i drugi protiv Crne Gore u kojima je utvrdio povredu prava na pravično suđenje, zbog prekomjerne dužine trajanja građanskog, odnosno upravnog postupka.

Predmetne predstavke su podnijete Evropskom sudu 10. maja 2010, odnosno 14. maja 2014. godine.

"U predmetu Centroprom Holding AD Beograd protiv Crne Gore, podnosilac predstavke – privredno društvo se žalilo na prekomjernu dužinu trajanja građanskog postupka koji je pokrenut pred Osnovnim sudom u Baru. Evropski sud je u konkretnom predmetu utvrdio da se dužina trajanja postupka ima računati od 03. marta 2004.godine, to jest od dana kada je Konvencija stupila na snagu u odnosu na Crnu Goru", navodi se u saopštnju zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentine Pavličić.

Taj postupak je okončan 2. aprila 2015. godine. Evropski sud je zaključio da je postupak trajao ukupno 11 godina i 1 mjesec na tri nivoa nadležnosti i utvrdio da je dužina trajanja građanskog postupka u konkretnom slučaju bila prekomjerna, nije ispunila zahtjev „razumnog roka“.

"Evropski sud je dosudio podnosiocu predstavke – privrednom društvu novčani iznos od 3.000 eura na ime nematerijalne štete i iznos od 500 eura na ime troškova i izdataka, dok je ostatak zahtjeva podnosioca predstavke za pravičnim zadovoljenjem odbio", navodi se u saopštenju.

U predmetu Jovašević i drugi protiv Crne Gore, dvanaest podnosilaca predstavke je iznijelo pritužbe na dužinu trajanja upravnog postupka, žaleći se na „ćutanje uprave“ u postupku za povraćaj i obeštećenje imovine.

Postupak je započeo 28. juna 2010. godine pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje Bijelo Polje i traje već 11 godina, 3 mjeseca i 22 dana i još uvijek nije okončan.

"Evropski sud je konstatovao da su četiri podnosioca predstavke u toku postupka preminula, a budući da niko od njihovih nasljednika nije izrazio želju da nastavi postupak pred Sudom, to je Evropski sud izbrisao predstavku sa liste predmeta u odnosu na ta lica. Evropski sud je dosudio preostalim podnosiocima predstavke novčani iznos od po 2.500 eura na ime nematerijalne štete i iznos od 250 eura na ime troškova i izdataka, dok je ostatak zahtjeva podnosilaca predstavke za pravičnim zadovoljenjem odbio", saopštila je Pavličić.

Ona je kazala da je sud u navedenim presudama ponovio svoj dobro ustanovljeni standard da razumnost dužine trajanja postupka mora biti procijenjena u svijetlu okolnosti predmeta i u odnosu na sljedeće kriterijume: složenost predmeta, ponašanje podnosilaca predstavke i nadležnih državnih organa, i značaj predmeta spora za podnosioce predstavke.

"Prilikom ispitivanja cjelokupnog materijala koji mu je dostavljen Evropski sud nije našao nijednu činjenicu ili argument koji bi opravdao sveukupnu dužinu trajanja postupaka pred nacionalnim organima", navela je Pavličić.

Navedene presude su postale pravosnažne danom donošenja i protiv njih nije dozvoljena žalba.

"Kao Zastupnik države želim da ukažem da su navedene presude Evropskog suda još jedne u nizu presuda donijetih u odnosu na Crnu Goru koje su odnose na prekomjernu dužinu trajanja postupka pred domaćim pravosudnim i upravnim organima i u tom smislu smatram da navedeni organi treba da ulože dodatne napore kako bi obezbijedili djelotvornu zaštitu prava crnogorskih građana na pravično suđenje, a naročito prava na suđenje u razumnom roku, kao jedan od aspekata tog prava, a sve u skladu sa konvencijskim i evropskim standardima", zaključila je Pavličić.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије