Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

15. 05. 2022. 15:39   >>  16:00 3

MILIONSKA VRIJEDNOST

Država u Baru zaplijenila i cigarete liberijske ofšor firme

U vlasništvo Crne Gore danas je prešlo više desetina miliona eura vrijednih zaliha duvanskih proizvoda bez akciza u Slobodnoj zoni Luke Bar a među cigaretama koje su zaplijenjene su i one koje pripadaju kontroverznoj ofšor firmi "New Eastern Management“. Prema infromacijama Portala RTCG, biće potrebno dvadesetak dana da bi se u Baru završile sve neophodne procedure koje se tiču oduzimanja cigareta.

Ranijih godina, firma "New Eastern Management“ barem deset puta je u Luci Bar ukrcala na brodove cigarete za kupce iz Libije. To je makar  bila formalna krajnja destinacija, što potvrđuju otpremnice koje je svojevremeno objavila crnogorska carina. 

Prema izvještaju o razvoju Slobodne zone luke Bar Vlade Crne Gore iz juna 2013. godine, može se vidjeti da firma "New Eastern Management“ ima ugovor sa državom Crnom Gorom o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni te luke. Slobodnu zonu je 2000. godine osnovala Vlada Crne Gore, sa Lukom Bar i Opštinom Bar.

Korisnici Slobodne zone uživaju brojne pogodnosti predviđene crnogorskim Zakonom o slobodnim zonama – uvoz oslobođen carina, carinskih dažbina i PDV-a, skladištenje robe u bescarinskom režimu na neograničeno vrijeme. 

U nekim pravnim poslovima u Crnoj Gori kao predstavnik liberijske firme pojavljivao se Konstantinos Firogenis, grčki preduzetnik, koji je pominjan kao saradnik Joanisa Zinasa, takođe grčkog biznismena za koga se tvrdilo da je stojao iza proizvodnje egipatskih cigareta "Kleopatra" u bivšem Duvanskom kombinatu u Podgorici. 

Prošle godine, firma "New Eastern Menagement" došla je u fokus zbog poslovanja sa kineskom kompanijom čije su cigarete zaplijenjene u Italiji, u skladištima mafijaške organzacije Kamora. Kompanija "New Eastern Menagement" osnovana je u Monroviji, Liberija, i pravi vlasnici zasad ostaju nepoznati široj javnosti. 

Kineska fabrika se nalazi u Rumuniji a već duže je pod lupom zbog ilegalne proizvodnje cigareta. 

Premijer Dritan Abazović juče je novinarima rekao da u velikim djelovima Slobodne zone uopšte nije bilo kamera ni video nadzora. 

Abazović je u medijima nedavno ukazao da se izvoz prema Libiji i dalje odvija, ali da se to detaljno prati. 

Prema nedavnom istraživanju koje je objavio Radio Slobodna Evropa, na crnom tržištu cigareta u Srbiji, među najzastupljenijim brendovima su "Marble“ i "Ashima“, napravljene u fabrikama kineskih kompanija. Većina cigareta namijenjena je tržištu Evropske unije, objavio je RSE, pozivajući se na podatke carine. 

Novinari su u subotu u Slobodnoj zoni Luke Bar mogli da vide upravo brendove "Marble“ i "Ashima“. Viđen je i brend "Mančester", koji se već duže nalazi na crnom tržištu u Crnoj Gori, a čiji je formalni proizvođač firma iz Londona koja ima ugovore sa fabrikama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u nedavnom dokumentu Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021) ukazalo da švercovane cigarete ostaju u Crnoj Gori, gdje se jedan dio prodaje na lokalnom tržištu, a drugi dio se krijumčari u zemlje okruženja. Kako su kazali, cigarete koje su na ovaj način prokrijumčarene i nelegalno izašle iz skladišta slobodne zone, "razdužuju" se fiktivnim dokumentima navodnog izvoza koji je izvršen brodskim prevozom. 

"Najveći broj cigareta koji je dolazio u Luku Bar uglavnom je pristizao iz luka Famagusta, Đoja Di tauro, Konstanca, Port Said i Dubai. Osim originalnih cigareta koje su se dopremale u Luku Bar, a koje su namijenjene legalnom tržištu, registrovano je da su se u Luku Bar dopremale i falsifikovane cigarete, u najvećem dijelu proizvedene u Kini, čija je krajnja destinacija sivo tržište zemalja EU, Azije, Afrike i Rusije", rekli su iz MUP-a Crne Gore. 

Neke od domaćih firmi kojima su zaplijenjene cigarete su Baskethend, vlasništvo Đorđija Pavićevića, Atlant Mont Dragana Vujačića, West Point Slavka Jankovića i Ripšped Milovana Perovića. 

Više detalja o odluci Vlade biće poznato narednih dana. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније