Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

27. 05. 2022. 20:03 >> 20:20
1

EUROPOL UPOZORIO

Sve veća prijetnja 3D štampano vatreno oružje

Biće formirana međunarodna mreža stručnjaka za 3D štampano vatreno oružje, sa zadatkom da agencije za sprovođenje zakona budu u toku sa razvojem 3D štampanog vatrenog oružja, saopšteno je iz Europola. Policajci, balistički stručnjaci, forenzičari, kreatori politike i akademska zajednica okupili su se ove nedjelje u Hagu, u Holandiji, na jednoj od najvećih svjetskih konferencija za razmjenu o prijetnji od 3D štampanog oružja.

Međunarodna konferencija o 3D štampanom vatrenom oružju, koju su organizovali Europol i Holandska nacionalna policija u okviru EMPACT Firearms i koja je održana na Univerzitetu u Lajdenu, okupila je oko 120 učesnika iz 20 zemalja da se pozabave najnovijim izazovima sa kojima se policija suočava u svojim naporima da se izbori sa ovom prijetnjom.

Učesnici su razmatrali osnovne procese potrebne za razvoj zajedničkih strategija intervencije u ovoj oblasti, uključujući taktičko i forenzičko istraživanje, softver, naučni razvoj i zakonodavstvo.

Otvarajući konferenciju, šef u Holandskoj nacionalnoj policiji Gerda van Leuven navela je da je razvoj 3D štampe vatrenog oružja trenutna i buduća prijetnja.

"Međunarodna saradnja je stoga ključna da bismo mogli da se suprotstavimo. Ova konferencija će se fokusirati ne samo na trenutno stanje, već i na izgradnju jake mreže stručnjaka za ovu temu, kreiranje tehnika intervencije i razmjenu najboljih praksi", naglasila je Leuven. 

Vođa tima Europolovog projekta analize oružja i eksploziva Martin van der Meij dodao je da je prijetnja koju predstavlja 3D štampano oružje veoma na radaru Europola. 

"Do toga je došlo usred sve većeg broja takvog vatrenog oružja koje je zaplijenjeno u istragama širom Evrope poslednjih godina. Takav izazov se može riješiti samo kombinovanjem stručnosti, resursa i informacija od strane organa za sprovođenje zakona, privatnog sektora i akademske zajednice kako bi se takvo oružje sklonilo sa ulica", kazao je zvaničnik Europola.

Kako je rekao, još 2019. godine u Haleu, u Njemačkoj, počinilac je ubio dvije osobe koristeći oružje domaće izrade, na osnovu nacrta preuzetog sa interneta za djelimično proizvodnju oružja pomoću 3D štampača.

U aprilu 2021. godine, španska nacionalna policija izvršila je raciju i demontirala ilegalnu radionicu na Kanarskim ostrvima koja je proizvodila 3D štampano oružje. Zaplijenjena su dva 3D štampača, zajedno sa djelovima pištolja, replikom jurišne puške i nekoliko priručnika o urbanom gerilskom ratu i rasističkom literaturom. Vlasnik radionice je uhapšen i optužen za nedozvoljeno držanje oružja.

Mjesec dana kasnije, dva muškarca i jedna žena uhapšeni su u gradu Kejli u Ujedinjenom Kraljevstvu u okviru istrage o desničarskom terorizmu. Sva trojica su optužena za posjedovanje komponenti 3D štampanog oružja.

Prema zaključcima konferencije, potrebna je veza i saradnja između organa za sprovođenje zakona i industrije/privatnog sektora da bi se identifikovali i pratili razvoji oko 3D štampanog vatrenog oružja. 

"Stvoriće se međunarodna mreža stručnjaka za 3D štampano vatreno oružje, sa zadatkom da agencije za sprovođenje zakona budu u toku sa razvojem 3D štampanog vatrenog oružja. Glavne političke preporuke učesnika i informacije o razvoju u vezi sa 3D štampanim vatrenim oružjem biće navedeni u informativnom listu, koji će biti distribuiran partnerima i kreatorima politike širom svijeta", piše u saopštenju iz Europola. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније