Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

21. 06. 2022. 06:52   >>  19:25

PROTOKOL CG I ITALIJE

Stvaraju uslove za zajedničke istrage o švercu droge

Za sprovođenje zajedničkih istraga u borbi protiv droga italijanska i crnogorska policija će jedna drugoj pružiti tehničko-logističku podršku, korišćenjem uređaja i sistema za prisluškivanje i pozicioniranje koji će se birati zavisno od slučaja do slučaja, a u skladu sa stvarnim operativnim potrebama i postojećim pravnim sistemima. To se navodi u informaciji o zaključivanju Operativnog protokola za borbu protiv droge između Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Odjeljenja javne bezbjednosti unutrašnjih poslova Republike Italije - Odjeljenje javne bezbjednosti. Tu informaciju usvojila je Vlada Crne Gore.

"Istražna podrška će biti obezbijeđena pomoću opredijeljenih sredstava za promovisanje aktivnosti za borbu protiv droge. U tu svrhu, na zahtjev jednog od nadležnih organa, drugi nadležni organ će obezbijediti: potpune lične podatke o telefonskim pretplatnicima (fiksni ili mobilni telefonski brojevi subjekata pod istragom), izvod telefonskih brojeva zemlje strane molilje, u slučaju hapšenja sunarodnjaka prikupiti sve dokumente, fotografije i otiske prstiju, kako bi se obezbijedila potpuna identifikacija", navodi se u tekstu protokola.

Kako se ukazuje, međunarodne norme i standardi se moraju poštovati tokom razmjene fotografija i kompleta otisaka prstiju.

"U skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom, na zahtjev nadležnog organa jedne strane, druga strana će razmotriti mogućnost da obavijesti pravosudni organ svoje zemlje, kako bi se pokrenula neposredna istraga unutar svoje zemlje, dok se ne dostavi posebni zahtjev za zajedničku pravnu pomoć", piše u tekstu protokola. 

Kako se navodi u informaciji Vlade, svrha Protokola je jačanje saradnje, koordinacije i pružanje podrške istražnim aktivnostima koje se zajednički sprovode u borbi protiv trgovine opojnim drogama i hemijskim prekursorima.

"Imajući u vidu da su obje strane prepoznale potrebu za jačanjem istražne saradnje na tehničko-operativnom nivou sa ciljem pribavljanja dokaza za krivična djela koja podrazumijevaju opojne droge i hemijske prekursore, kao i za zapljenu droga i razbijanje transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa", naveli su iz crnogorske vlade. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније