Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

31. 10. 2022. 06:51 >> 06:54
3

SJUTRA PRED SUDIJOM

Miloš Medenica tražio 180.000 eura da "završi" spor u Vrhovnom sudu?

Biznismen Marko Popović, okrivljen u predmetu protiv Vesne i Miloša Medenice i još 14 osoba, ispričao je specijalnim tužiocima kako je od Miloša dobio ponudu da spor u Vrhovnom sudu čiji je akter bila firma "Fab Live" bude riješen u njihovu korist i kako je Medenici dao tri stana u Budvi da bi postigao željeni sudski epilog. Popović je rekao da mu je preko posrednika Miloš Medenica ponudio da postupak bude okončan u njihovu korist ali zauzvrat traži od deset do 15 odsto vrijednosti spora. Pojasnio je da nije imao toliko novca i da je umjesto para mogao da ponudi tri stana u Bečićima, a opisao je i kako je tekao proces prenosa vlasništva nad tim nekretninama. Optužnicu je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo 17. oktobra, a sjutra će u Višem sudu biti održana kontrola optužnice.

Tužilaštvo, izemđu ostalog, tereti Popovića da je obećao i dao mito "da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti". 

U pitanju je sudski spor između firmi "Fab Live" i "Gugi Komerc", vrijedan 1.200.000 eura. 

Kako se može vidjeti u tekstu optužnice, Marko Popović je kao okrivljeni u odbrani datoj na zapisniku o saslušanju 15. aprila ove godine pred tužilaštvom naveo da je poslednje dvije godine izvršni direktor i vlasnik pravnog lica "Fab Petrol“ Podgorica, a da je do tada bio izvršni direktor u pravnom licu "Fab Live“ Podgorica.

"Negdje 2015. ili 2016. godine počeo je sudski proces pred Privrednim sudom u Podgorici, po tužbi “Gugi Komerc“ protiv pravnog lica "Fab Live“. U pravnom licu "Fab Live“ tada je bio direktor. Vrijednost predmeta spora iznosila je 1.200.000 eura. Po njegovom mišljenju, "Gugi Komerc“ je neosnovano tužio pravno lice "Fab Live“ tražeći u sudskom procesu izgubljenu dobit. Istakao je da je "Gugi Komerc“ sačinio fiktivne fakture i na osnovu takvih faktura je tužio pravno lice "Fab Live“. Prvostepeni sud, Privredni sud, donio je presudu u korist "Gugi Komerca“, a Apelacioni sud je potvrdio takvu odluku. Nakon toga "Fab Live“ je uložio reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore", ispričao je Popović. 

U periodu dok je predmet bio pred Vrhovnim sudom Crne Gore kod njega i njegovog brata Bojana u firmu „Fab Petrol“ Podgorica, tačnije u Zeti gdje se nalazi firma, došao je N.R. koji je njegov drug, a istovremeno i drug Miloša Medenice, piše u tekstu optužnice, koju je u cjelosti objavio portal Libertas press.  

Tvrdi da mu je N.R. rekao da je upoznat da ima proces pred Vrhovnim sudom, pretpostavlja da je to saznao od Miloša Medenice, i ponudio mu da riješi taj njegov problem na način što bi Miloš preko svoje majke Vesne Medenice, koja je tada bila predsjednica Vrhovnog suda, mogao da završi da se taj postupak riješi u njihovu korist, odnosno u korist firme "Fab Live“.

"Tom prilikom N.R. mu je rekao da zauzvrat Miloš Medenica traži od deset odsto do 15 odsto (oko 180.000 eura.prim.at) od vrijednosti predmeta spora. Takođe mu je rekao, da ukoliko njega ne zanima ova ponuda, da je i „Gugi Komerc“ zainteresovan da na ovaj način riješi spor u svoju korist. Istakao je da je pristao na ovu ponudu, s tim što je rekao da nema novca i da umjesto novca može da ponudi tri stana u Bečićima u protivvrijednosti od deset do 15 odsto od vrijednosti predmeta spora. Tačnije, N.R. mu je ponudio ove dvije opcije, a takođe mu je prenio da se sa Milošem dogovorio da se vrijednost kvadrata računa 1.150 eura", citiran je iskaz Popovića u tekstu optužnice. 

Navodi da je prihvatio ovu ponudu i pristao da da tri stana u Bečićima, koja su u tom trenutku bila u izgradnji.

Tvrdi i da je Miloš Medenica tražio da N.R. ugovorom precizira koje su to tri stambene jedinice, kako bi prenio Milošu Medenici i kako bi znao koji su stanovi njegovi.

"Dana 23.aprila 2020.godine, misli da je to bilo u kancelariji kod Ane Vukčević u firmi "Fab Live“ koja se nalazi u “Tre Canne”, zaključen je taj predugovor koji nije ovjeravan kod notara. Isti je sačinjen prije nego što je donijeta revizijska odluka, a pocijepan je nakon što je donijeta revizijska odluka. Od njegovog pregovaranja sa N.R. oko konkretnog sudskog postupka, koji se dešavao negdje krajem februara 2020.godine, do donošenja revizijske odluke, koja je donijeta negdje krajem aprila mjeseca, prošao je neki neznatan vremenski period", naveo je Popović, piše u optužnici.

Uz to pojašnjava da je razliku između kvadrature stanova koju je pristao da da i ugovorenog procenta, od nekih 10.000 eura, platio u kešu, na način što je njegov brat Bojan Popović lično odnio taj novac N.R. u Podgorici, ali ne zna tačno na kojem mjestu mu je to predao, a o tome zna više njegov brat.

"Dodao je da mu je N.R. nakon što je okončan ovaj postupak pred Vrhovnim sudom Crne Gore ponudio da mu pomogne i oko sudskog postupka koji je pravno lice "Fab Live“ vodilo protiv Stefana Savića iz Mojkovca. Taj postupak traje već nekih 12 godina, to jest, od 5. oktobra 2010.godine, i nalazi se pred Ustavnim sudom", navedene su u optužnici Popovićeve riječi pred tužiocem. 

Tvrdi da je N.R. dao dokumentaciju u vezi tog spora, ali nije imao bilo kakve pozive od njega po tom pitanju, niti su bilo šta dogovarali.

Dalje je naveo, a vezano za realizaciju njihovog dogovora, da mu je N.R. rekao da će Miloš Medenica poslati određene osobe na koje treba da se vode stanovi u Bečićima.

Radilo se o stanovima kvadrature 32 m2, 32 m2 i 44 m2, sa tri garažna mjesta od po 12 m2, upisanih u List nepokretnosti 1127 KO Bečići.

"U Budvi je zaključio kupoprodajni ugovor sa M.M. za jedan stan, a za drugi sa Z.Đ. i to pred notarom Irenom Polović. Za treći stan kupoprodajni ugovor je zaključila Ana Vukčević sa kupcem T.G. U ugovorima je navedeno da je kupoprodajna cijena plaćena, a radilo se o predugovorima s obzirom da u tom trenutku nijesu imali PD brojeve, jer je zgrada bila u izgradnji. Novac nije dobijao, kupoprodajna cijena mu nije isplaćivana, već su stanovi dati kako je dogovoreno za uslugu koju je dobio od Miloša Medenice. Prije nego što je "Gugi Komerc“ podnio tužbu Privrednom sudu Branislav Savić (vlasnik firme "Gugi Komerc) pozvao je njegovog oca Jovana i tražio od njega da predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću završi neku bravariju na kući u Nikšiću, u vrijednosti od oko 25.000 eura ali njegov otac na to nije pristao. Nakon par mjeseci su dobili tužbu kojom je "Gugi Komerc“ tužio "Fab Live“ pred Privrednim sudom", citirane su Popovićeve riječi u tekstu optužnice.

Pojasnio je da kada je Branislav Savić tražio od njegovog oca Jovana da ugradi bravariju Blažu Jovaniću, da za tu bravariju nije trebalo da se plati cijena, već da se učini čovjeku. Naglasio je da ga niko nije obavještavao da je postupajući sudija Vrhovnog suda odsutan, te da je predmet ekspresno završen.

"Dalje je naveo da je Bojan Popović njegov brat od strica, a Jovan Popović njegov otac, da njegov otac Jovan nije imao bilo kakvu ulogu u svemu ovome, a njegov brat od strica Bojan je imao ulogu na način što je predao novac N.R. u Podgorici, i kontaktirao je sa N.R. oko imena lica koja će se javiti kao kupci nekretnina i bio prisutan dogovoru između njega i N.R. s tim što je on odlučivao o tome hoće li ovo prihvatiti ili ne. Dodao je da poznaje Vasilija Petrovića, da mu je isti kum, s obzirom da je krstio njegovo dijete. Jedini postupak sudski koji mu je poznat je postupak gdje su on, odnosno "Fab Live“ tužili "Cijevnu Komerc“ zbog duga od 156.000 eura", piše u tekstu optužnice.

Prema tekstu optužnice, Popović se sjeća da je došlo do oštrih riječi između njegovog oca i Dana Petrovića, da su oni dobili taj postupak i da je Dano Petrović to platio.

"Kasnije je on nešto radio sa privrednim društvom "Cijevna Komerc“, a i zbližio se sa Vasilijem, tako da su postali kumovi. Tvrdi da nikada nije posjedovao kriptovani telefon", navedeno je u tekstu optužnice. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније