Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

10. 11. 2022. 15:20 >> 15:23

ZBOG PODSTICANjA RASIZMA

Romski savjet podnio prijavu protiv Markuša

Romski savjet u Crnoj Gori podnio je policiji i tužilaštvu prijavu protiv Jovana Markuša, publiciste i bivšeg komuniste sa Cetinja, zato što je, kako navode, 9. novembra na društvenim mrežama imao neprimjereno i rasističko ponašanje prema pripadnicima romskog naroda.

U saopštenju navode da je Romski savjet upoznao i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišu Bjekovića sa javnim objavama Markuša, putem kojih je javno omalovažavao i vrijeđao dvojicu Roma samo zato što su istakli državna obilježja Crne Gore i zato što je objavio fotografiju četvorogodišnje djevojčice i njenog oca S. G. iz Podgorice bez zaštite njenog lica i "otvoreno je nacionalno i rasno targetirajući uz omalovažavanje po osnovu pretpostavljene političke orjentacije njenog oca".

"Markuš je na društvenim mrežama, koje predstavljaju javno mjesto, objavio više objava koje omalovažavaju i ismijavaju Rome i nepotrebno prema njima podsticao negativno i rasističko raspoloženje samo zbog činjenice, da se isti, kao i drugi građani Crne Gore, koriste osnovnim pravima i slobodama što uključuje i pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja. Činjenica da su određeni Romi pristalice neke od partija ili imaju bilo koja sopstvena uvjerenja na bilo koji način ne treba i ne smije da se koristi za njihovo nipodaštavanje, a njihov lični izbor i opredjeljenje predstavlja kao manje važan i vrijedan u odnosu na bilo čije drugo mišljenje ili opredjeljenje", objašnjavaju iz Romskog savjeta.

Ističu da Markuš za Rome koristi i neprimjeren i neosnovan naziv, koji i vrijeđa, nazivajući ih “Romiti”.

"U sklopu fotografije na kojoj su dvojica Roma sa vidljivim crnogorskim državnim simbolima objavio je i fotografiju izvjesne porodice Petrović Njegoš tvrdeći, bez ikakvog razloga i razumnog opravdanja i osnova, da “Romiti” navodno “brane Crne Goru” od te porodice i da toj porodici bilo šta sprečavaju ili ne dozvoljavaju. To nije istina", poručuju u saopštenju.



Naglašavaju da kao što ova porodica ima pravo na svoja uvjerenja tako i Romi imaju pravo na sopstvena pri čemu na bilo koji način nijesu osporavali prava drugima, čime Markuš manipuliše i tako podstiče antiromsko raspoloženje u kontekstu već prisutnih društvenih podjela u Crnoj Gori.

"Da su mladići drugačije boje kože i da nijesu istakli simbole države u kojoj žive, i koju očigledno poštuju, Markuš ih ne bi ismijavao i javno omalovažao niti proglašavao drugorazrednim i manje bitnim u odnosu na druge. Žao nam je što Markuš, kao javna ličnist i intelektualac, ovom prilikom zloupotrebljava i imena i integritet osoba iz časne porodice Petrović Njegoš, prema kojima iskazujemo naše puno poštovanje, bez ozbira na njihova politička, vjerska ili etnička opredjeljenja", navode iz Romskog savjeta.

Poručuju da je Romski savjet u Crnoj Gori snažno posvećen zaustavljanju i sankcionisanju izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje kao i remećenju javnog reda i mira koje se zasniva javnom ismijavanju i drskom ponašanju prema Romima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније