Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

П.Р. [ Mina ]

18. 11. 2022. 13:58 >> 14:11
1

UPRAVA POLICIJE SAOPŠTILA

U saobraćaju za deset mjeseci poginulo 65 osoba

Na putevima u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se 4.685 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetne, saopšteno je iz Uprave policije.

Uprava policije je, kako su kazali, ovu sedmicu posvetila obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Prema njihovim riječima, jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju, kao i ciljna grupa koju na vrijeme, kroz školski sistem, treba edukovati o bezbjednosti u saobraćaju, su djeca osnovnoškolskog uzrasta.

Navodi se da su zato u susret obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, odlučili da organizuju predavanja o bezbjednosti u saobraćaju u osnovnim školama u svim gradovima u Crnoj Gori.

Iz policije su kazali da su njihovi službenici predavanja „Saobraćajni čas“ održali u 33 osnovne škola u svim opštinama, za djecu koja pohađaju Peti razred osnovne škole.

Kako su objasnili, starješine saobraćajne policije održali su 37 predavanja kojima je prisustvovalo 1.680 učenika I da su učenici upoznati sa saobraćajnim pravilima i bezbjednim ponašanjem svih učesnika u saobraćaju.

“Djeca su pokazala veliko interesovanje, pa su kroz prezentovanje propisa, navođenje primjera iz prakse i interaktivnu diskusiju imala priliku da nauče dovoljno o tome kako se odgovorno ponašati u saobraćaju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Sektor policije opšte nadležnosti – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja kontinuirano, cijele godine, na terenu sprovodi preventivne i represivne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

“Aktivnosti koje su usmjerene na podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, prevenciju i smanjenje broja najtežih posljedica u saobraćaju, kao i na poboljšanje ukupnog stanja u ovoj oblasti”, kazali sui z Uprave policije.

Oni su istakli da se za deset mjeseci ove godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetna.

Navodi se da je u saobraćaju povrijeđeno 2.498 osoba od kojih 2.016 lakše, a 482 teže.

Iz Uprave policije su istakli da je, na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom naveden ljudski faktor

“Koji se ogleda dominantno u prekoračenju dozvoljene brzine kretanja vozilom, prelasku na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, korišćenju mobilnih telefona tokom upravljanja vozilom, nedozvoljenom preticanju, upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola i nepropuštanju pješaka”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, da poštuju saobraćajne propise, kako bi svi zajedno doprinijeli smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније