Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

21. 11. 2022. 16:58   >>  17:00

MARIO MILOŠEVIĆ UPUTIO PISMO

"Tortura koju trpimo vidljiva na svakom koraku"

Mario Milošević, optuženi za ubistvo Radomira Đuričkovića na Cetinju, obratio se pismom preko advokatice Natalije Karadžić u kojem tvrdi da on i pojedini pritvorenici trpe demonstraciju sile od strane načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

"Dana 8. novembra izvršen je detaljan pretres sobe u kojoj sam se nalazio sa još 4 pritvorena lica. Detaljan znači da je svaka stvar iznešena iz sobe pojedinačno pretresana, prvo u sobi, a potom u hodniku, pred kamerama. Kompletna tehnika je nosena na skener "igla” nije mogla ostati u sobi a da ne bude pronađena, da je postojala", napisao je Milošević.

Pretres je, kako tvrdi, radilo oko tridesetak službenih lica što inače nije bila praksa do sada.

"Pretres se radio fizički, kao sa skenerima i detektorima. U sobi nije pronađeno ništa nedozvoljeno, tom prilikom oduzet mi je sportski sat za mjerenje pulsa i kalorija koji sam donio na ruci iz KP Doma i do sada to nije predstavljalo prekršaj. Ništa dalje mi niko nije saopštio sta se dogodilo sa mojom svojinom Tom prilikom polomljena je 1 kaseta za garderobu koju sam bacio. Bez “Izvini!”. Sve to shvatam kao demostraciju sile!", navodi Milošević u pismu.

Kako tvrdi, sledeći pretres dešava se 18. novembra.

"Iako je na prethodnom sve do detalja pretresano i ništa nije bilo nedozvoljeno, uz maksimalnu saradnju i korektno ponašanje, kako su sami službenici, koji su radili pretres i rekli. Tom prilikom slomljena je još jedna kaseta i frižider.  Oba puta soba je ostavljena u haosu, bez izvinite momci. Klasična demostracija sile načelnika Spasojevića. Ni tom prilikom nije pronađeno ništa nedozvoljeno, ponesen je "točak" za trening koji postoji u sobi duže nego i jedan što je od nas u istoj. Napravljen je od točka kolica za dijeljenje ručka, koja su polomljena i dijela džogera, u sredini je metal a sa dvije strane plastika. (Kasnije su nam rekli da je to bodež.) Po završenom pretresu uz “Laku noć momci", ostavljeni smo u haosu, da opet sređujemo sobu. Opet demostracija sile", navodi Milošević u pismu.

Ističe da su sledećih sat i više vremena proveli u sređivanju sobe.

"Kada smo bili pri kraju, kucao sam na vrata da pitam gdje mi je mp3 koji imam na dozvolu više od 30 mjeseci, uz redovnu dozvolu postupajućeg sudije u tom momentu, jer sam tek tada primijetio da ga nema, na šta mi je službenik koji otvara vrata rekao “Ne pitaj mene, haos je. Pitao sam da izbacim polomljenu kasetu iz sobe i prilikom ostavljanja kasete vidio sam hodnikom rijeku uniformisanih lica u pravcu sobe hodnikom. Mislio sam, vraćaju se negdje pored nas u pretres, i ušao u sobu bez interesovanja", objašnjava Milošević.

Kaže, kada je ušao u sobu ušli su i svi oni za njim i saopštili da uzmu jastuk i ćebe, i da idu u ćelije.

"Ništa od onoga “Laku noć momci”, izgleda načelniku Spasojeviću nije bilo dovoljno demostracije sile pa se ničim izazvan vratio i razbio sobu. Premješteni smo na prizemlje u male “sobe" za kaznu sa ćebetom i jastukom, u ruke bez hrane i higijene. Stupili smo u štrajk glađu i odbili sve aktivnosti i zatvorska hranu, koju inače ja ne uzimam, i koje sam se napismeno odrekao. Subota 10. novembar oko 12 sati, pozvan je Laličić Pero na raport. Kad se vratio u sobu saopštio mi je da mu je načelnik ponudio da pređe u grupnu sobu, što je on odbio, nakon sto mu je načelnik Spasojević crekao da mi ne možemo, jer smo se ružno ponašali i vrijeđali. Laličić ga je upitao čime smo ga vrijeđali na šta mu je on odgovorio da nije svo vrijeđanje riječima nego i “govorom tijela". Opet demostracija sile!", napisao je u pismu.

Poručuje da ne može da kaže da je ijedan od njih rekao jednu jedinu ružnu riječ.

"Takođe mu je saopštio da nismo kažnjeni nego razmješteni i da možemo da uzmemo sve naše stvari, i ako je to nemoguće u ćeliji u kojoj trenutno boravimo. Pošto smo mi štrajkovali zbog hrane, koja nam je oduzeta, i ličnih stvari, pozvali smo nadzornika, i saopštili mu da nam omogući preuzimanje stvari, i da prekidamo štrajk, jer je to i razlog štrajka. Nadzornik nam je rekao da su u gužvi, pa će druga smjena posle 19 sati... Oko 17 sati (subota 19. novembra) tražili smo od saniteta da nam donese po tabletu za glavu. Kada je došao sanitet nas je pitala zašto nas boli glava i tada sam joj saopštio da sam zadnji put jeo u petak 18.novembra u 15 sati posle posjete. Pitala me je zašto ona ne zna da smo u štrajku, i tada sam shvatio da se prikrivaju i te stvari", istakao je Milošević.

Opet, kako navodi Milošević, "demostracija sile načelnika Spasojevića".

"Zašto da ne, kad mu se i može!?! Subota oko 20 sati pozvali su nas da podemo po stvari. Mislio sam da ćemo do sobe, ali su nas poveli u produžetak hodnika, ondje su nam bile komplet stvari na gomilu. Tu smo razvrstavali stvari i rečeno nam je da moraju opet da se pretresu, na šta mi nismo imali primjedbu, i zajedno smo to uradili, oni pretresali a mi slagali. Ništa nedozvoljeno opet nije pronađeno. Prilikom preuzimanja stvari pola kaseta je bilo slomljeno i van funkcije, bez vrata, razvaljeno, slomljeno, iščupano. Opet demostracija sile!!! U trenutku dok ovo pišem i dalje je polovina stvari i inventara na hodnik dostupno svakom", poručuje on,

Nemoćni su, napominje Milošević, da išta drugo urade, kao i da nemoju kome da se žale.

"Osjećamo se oteto, zato koristimo priliku preko advokata da se obratimo javnosti i da zamolimo nadležne da stanu na kraj tiraniji načelnika Spasojevića, proruskog četničkog psihopate, lenjinovskog izgleda a staljinsko- nacistickog ponašanja. Ako ikome u je ovoj državi stalo da ljudi iz ove ustanove izađu fizički i mentalno sposobni da nastave sa normalnim zivotom, treba reagovati hitno! Svakodnevno smo izloženi raznim mijenjanjima pravila uz pozivanje na “nekog gore", a ustvari klasičnoj demostraciji sile uz poruku “Može mi se"!", objašnjava Milošević.

Poručuje da je tortura je vidljiva na svakom koraku, kako prema njima tako i njihovim porodicama.

"Žene nam dolaze tresući, majke i sestre uplakane i uvrijeđene.... Dug je spisak, a ako nekog interesuje stanje neka nas posjeti. Zdravlje nam je ugroženo, uskraćenom fizičkom aktivnošću koja nas po zakonu sleduje u minimumu od 2 sata kao i neuslovnim prostorijama u kojim boravimo, koje mi sređujemo, očistimo i održavamo koliko je to u mogućnosti... A koje se lome, ruše, razbijaju... Bukvalno demoliraju od kad je na čelo ove ustanove načelnik Spasojević", piše u otvorenom pismu Mario Milošević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније