Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М.

15. 12. 2022. 23:01 >> 22:59

SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

"Policajac zlostavljao građanina"

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je policijski službenik Odjeljena bezbjednosti (OB) Ulcinj C.L. neprofesionalno i protivzakonito postupao prema građaninu P.K.

Pojašnjavaju da se P.K. iz Ulcinja obratio građanskom nadzoru policije pritužbom "zato što ga je policijski službenik C.L. 10. avgusta 2022. godine istukao u stanici policiji zato što mu se navodno obraćao povišenim tonom. P.K. je u službene prostorije policije doveden zbog učešća u tuči sa dvojicom stranih državljana. U prilogu pritužbe dostavio je prateću ljekarsku dokumentaciju".

"Uprava policije je informisala Savjet da je navedenog dana ispred zgrade OB Ulcinj, došlo do narušavanja javnog reda i mira tučom kada je došlo do fizičkog obračuna između P.K. i dvojice stranih državljana. Učesnici tuče dovedeni su u stanicu policije a prema P.K. primjenili su i sredstva prinude - fizičku snagu, jer se oglušio izdatom naređenju policijskog službenika da prestane sa tučom na način što je nastavio fizički napadati druge učesnike", saopšteno je iz Savjeta.

Dodaju da je nakon dovođenja u prostorije Stanice policije OB Ulcinj imenovani je poveden u jedinicu hitne medicinske pomoći zbog zadobijenih povreda u tuči, o čemu je sačinjen izvještaj ljekara, "a nakon prikupljanja potrebnih obavještenja u vezi predmetnog događaja uhapšen je na osnovu člana 166 stav 1 tačka 3 Zakona o prekršajima, zbog počinjenog prekršaja iz člana 10 stav 2 Zakona o JRM i u zakonskom roku uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sproveden u Sud za prekršaje Budva, Odjeljenje u Ulcinju".

"Iz Uprave policije je Savjetu još saopšteno da su policijski službenici sačinili službenu zabilješku i izvještaj o upotrebi sredstava prinude i isti dostavili komandiru Stanice policije, koji je dao mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i isti proslijedio direktoru Uprave policije koji je ocjenio kao opravdanu, zakonitu i u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima", kaže se u saopštenju.

Dodaju da je P.K. čim je bio u mogućnosti, već 12. avgusta 2022. godine, podnio pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije i usmenu krivičnu prijavu zbog zlostavljanja neposredno u stanici policije protiv policajca C.L. "koji ga je dok je sjedio u prostorijama dežurne službe, udario više puta zatvorenim šakama u predjelu glave i tijela".

"Savjet je povodom ovog slučaja istakao i pohvalio profesionalan i odgovoran pristup načelnika OB Ulcinj Arbena Taganija koji se odlučno i objektivno odnio prema navodima o zlostavljanju. Savjet je odlučio da, i po zaključenju, nastavi da prati dalji tok ovog slučaja u sklopu svog programa Monitoring sankcionisanja zlostavljanja. S tim u vezi, Savjet se kod ODT u Ulcinju interesovao za status ovog predmeta a direktoru Uprave policije je uputio preporuku da se policijski službenik privremeno udalji iz službe do okončanja postupka", navodi se u saopštenju.

ODT u Ulcinju povratno je informisalo Savjet da je nakon završenog izviđaja podnijelo optužni prijedlog Osnovnom sudu u Ulcinju protiv policijskog službenika C.L. zbog krivičnog djela Zlostavljanje iz člana 166 stan 2 Krivičnog zakonika.

"Savjet je ocijenio da je od posebne važnosti da policijski službenici koji se dovode u vezi sa zlostavljanjem nemaju dalji kontakt, komunikaciju i neposrednu primjenu ovlašćenja prema građanima", zaključeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније