Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. [ Bloomberg Businessweek ]

16. 12. 2022. 18:15 >> 18:14

BLUMBERG OBJAVIO

Crnogorskim pomorcima MSC spustio rampu na Panamski kanal

Crnogorski pomorci više se ne angažuju na brodovima MSC Mediterranean Shipping Co koji prelaze Panamski kanal, objavio je Blumberg (Bloomberg Businessweek), pozivajući se na izvor upoznat sa internim donošenjem odluka. Nedjeljnik je u onlajn izdanju objavio tekst o zapljeni gotovo 20 tona kokaina u Filadelfiji u junu 2019. godine, ističući da je kompanija MSC Mediterranean Shipping Co, na čijem je brodu Gayane droga otkrivena a tom prilkom uhapšeno više crnogorskih državljana, morala da plati kazne da bi mogla opet da ga koristi. Blumber navodi da je MSC Mediterranean Shipping Co izrasla u dominantnu silu u globalnoj trgovini, ali je i glavni kanal trgovine drogom za balkanske bande. Događaj u Filadelfiji, po pisanju ovog media, povezuje se sa balkanskim kartelom, sa sjedištem u Crnoj Gori.

Kako se ističe zapljena broda je ekstremna mjera, ali otkrića o umiješanosti članova posade u trgovinu toliko velikom količinom kokaina ohrabrila su  američke vlasti. Pošiljka je otkrivena u junu 2019. godine a ujutru, 4. jula, agenti Vlade SAD su se ukrcali na Gayane i predali kapetanu nalog za zapljenu. Skoro u istom trenutku, obavještenje o zapljeni poslato je mejlom rukovodiocima MSC Mediterranean Shipping Co.

"Kada brod dopremi tako nečuvenu količinu smrtonosne droge u vode Filadelfije, moja kancelarija i naše partnerske agencije će težiti najtežim mogućim posljedicama“, rekao je tada američki tužilac Vilijam Meksvejn u saopštenju.

MSC Mediterranean Shipping Co je, navodi Blumberg brzo krenuo kako bi svoj veoma skupi teretni brod ponovo zaplovio. U zamjenu za isplatu od deset miliona dolara u gotovini, kao i garanciju od 40 miliona dolara i obećanja da će kompanija sarađivati u bilo kojoj istrazi koja je u toku, Gayane je dozvoljeno da nastavi do svog prvobitnog odredišta, odnosno Roterdamu. Skoro mjesec dana nakon blokade, brod je izašao uz kauciju.

"Carinski službenici su suspendovali status 'pouzdanog trgovca' koji je MSC Mediterranean Shipping Co dobio u okviru programa koji je nastao nakon 11. septembra koji omogućava prevoznicima da izbjegnu duge provjere i kašnjenja u američkim lukama u zamjenu za poštovanje određenih bezbjednosnih protokola. U međuvremenu, tužioci u istočnom okrugu Pensilvanije podnijeli su krivične prijave protiv osam članova posade, uključujući prvog i drugog oficira. Svi oni su na kraju priznali krivicu i osuđeni su na kaznu u saveznom zatvoru. Iza kulisa, američke vlasti su identifikovale frakciju Balkanskog kartela koja je finansirala i organizovala operaciju, saznavši da je banda dovela partnere iz Kolumbije i Sjeverne Evrope da podijele rizik", naveo je, između ostalog, Blumberg.

Kako se ističe, tokom narednih nekoliko mjeseci Vlada SAD je ušla u razgovore sa MSC Mediterranean Shipping Co sa ciljem da ih natjera da pristanu na nove bezbjednosne mjere, kao što su češće rotiranje ekipa i zahtijevanje od njih da se testiraju na poligrafu.

"Zauzvrat, američka vlada je ukazala na mogućnost da značajno smanji kazne sa kojima se MSC Mediterranean Shipping Co suočava. Uključujući ranije zapljene na brodovima Charlotta i Desiree, one su sada iznosile više od 700 miliona dolara, na osnovu zakonske kazne od 1.000 dolara po unci kokaina", piše u članku.

Iako MSC Mediterranean Shipping Co kaže da već dugo ozbiljno shvataju bezbjednost, priznaju da je Gayane bio "poziv za buđenje".

"Nakon incidenta, kompanija je rekla da će potrošiti 100 miliona dolara tokom pet godina na bezbjednosne aktivnosti protiv krijumčarenja. Kaže da sada koristi stražarske patrole na brodovima koji plove duž zapadne obale Južne Amerike, pse koji traže drogu u lukama visokog rizika i daljinski nadgledane kamere na njenim plovilima. A MSC Mediterranean Shipping Co je napravila još jednu veliku promjenu, kaže osoba koja je upoznata sa internim donošenjem odluka: crnogorski pomorci se više ne angažuju na njenim brodovima koji prelaze Panamski kanal", objavio je Blumberg.

U međuvremenu, navodi se, Gayane nastavlja da plovi svjetskim okeanima. Nedavno se zaustavio na Tajlandu, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Portugalu - daleko od morskih puteva Južne Amerike.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније