Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М./М.В.

15. 01. 2023. 07:08   >>  14:52 2

VUJISIĆ ZA PORTAL

"Aćimića trebalo procesuirati ranije, rijeke sačuvati"

Vlasnik i izvršni direktor firme “Tehnoput” Saša Aćimić uhapšen je juče po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je izvršio produženo krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumetacije za građenje i krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka, ali poslovanje te kompanije već duže vrijeme je pod lupom istražnih organa, rečeno je Portalu RTCG. Radnici "Tehnoputa" juče su, iako je stavljen službeni pečat od građevinske inspekcije i policije na bazu na lokaciji Cijevna, nastavili sa nelegalnim aktivnostima. Da se nelegalno proizvode asfaltne baze upozoravano je i ranije.

Novinar i ekološki aktivista Vuk Vujisić, koji se u prethodnom periodu bavio ovom problematikom, u razgovoru za Portal RTCG kazao je da je Aćimićevo hapšenje trebalo da se desi mnogo ranije.

"Aćimić je morao biti uhapšen poslije svega, a ovo je trebalo da se desi još prošlog proljeća kad je takođe po njegovoj naredbi kršeno zapečaćenje asfaltne baze. Tehnoput doo i Tehno put MNE duguju državi ukupno preko sedam miliona eura, a dobijaju državne tendere gdje kasne sa radovima tako da je država dvostruko oštećena. Pitanje koje se postavlja je ko je godinama štitio ove firme. Ako ODT ne bude radio svoj posao vjerujem da će glavni specijalni državni tužilac imati pune ruke posla", ocijenio je Vujisić.

Kako kaže, Aćimić mora da odgovara, "ali moraće da odgovaraju i ostali poput Cijevne komerc, Montenegro petrola, ali i Bemaksa".

"Nije dovoljno pisati male kazne, već se ove nelegalne aktivnosti moraju posmatrati kao organizovani kriminal jer to zapravo i jesu. Sada je vrijeme da Moraču, Cijevnu, ali i Taru oslobodimo nelegalne esksploatacije. Nadam se da će oni iz institucija koji žele da rade shvatiti da je došlo to vrijeme kada se mora braniti državni interes i zakoni ove zemlje", poručio je Vujisić.

Na navode ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da u tom resoru razmišljaju o angažovanju Vojske Crne Gore kako bi zaštitili obale rijeka i vodoizvorišta, Vujisić je rekao da je mišljenja da nema potrebe za tim.

"Nema potrebe angažovati Vojsku. Policija je ta koja zajedno sa postojećim institucijama ima sijaset zakona i mehanizama da stane eksploataciji na kraj pitanje je samo volje i profesionalizma, da ne kažem da sve ukazuje na mogućnost korupcije kod dijela institucija. No vjerujem da će ovi slučajevi pokazati i trule daske u institucijama", poručuje Vujisić.

Govoreći o snimku razgovora sa Aćimićem, koji je objavio na svom Fejsbuk kanalu, Vujisić objašnjava da je snimak nastao u avgustu.

"Kada smo uhvatili Tehnoput u proizvodnji asfalta u zapečaćenoj bazi na državnoj parceli koju su ovih dana selili. Tog dana su radnici Tehnoputa presrijetali i zastrašivali mještane koji su u dogovoru sa mnom snimali ove nelegalne aktivnosti. Bukvalno smo morali držati straže jer kad god pozovete inspekcije oni ne rade to jest, prestanu sa radom. A rad se pravdao održavanjem baze iako je bilo jasno da se asfalt proizvodi za bulevar u Gornjoj Gorici i za jedno gradilište na Cetinju. Bez dozvola ova firma je zagađivala vazduh mještanima Cijevne i rijeku Cijevnu i opet se drznula da bazu prebaci na obližnju parcelu - ponovo bez dozvola i opet uprkos pečatu. Vjerujem da je neko ubjeđivao Aćimića da požuri sa izgradnjom i da će moći da nastavi sa nelegalnom proizvodnjom, ali to je na SDT-u da istraži", zaključio je Vujisić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније