Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

24. 01. 2023. 06:58   >>  06:53

INVESTITORA OPTUŽIVAO I ABAZOVIĆ

Ben-Ari osnovao dvije firme u CG pa izručen zbog pranja 150 miliona dolara

Izraelac Majkl Ben-Ari, koga je premijer Dritan Abazović pominjao u kontekstu međunarodne istrage o pranju novca koja vodi do Crne Gore, izručen je iz Bosne i Hercegovine izraelskim vlastima koje namjeravaju da mu sude zbog optužbi za pranje 150 miliona dolara. Vijest o izručenju prenio je list "Times of Israel", ističući da su izraelske vlasti potvrdile tu informaciju. Ekstradicija je obavljena krajem prošle godine. 

Ben-Ari, takođe poznat kao Majkl Grinfild, optužen je da je prevario stotine ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu od 2005. godine do 2020. godine. 

Majkl Grinfild osnovao je dvije firme u Crnoj Gori, prema registru privrednih subjekata. 

U decembru 2021. godine Abazović je pitao vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, da li sa njegovim kompanijama sarađuje izraelski državljanin Majkl David Grinfild, protiv kojeg se, kako tvrdi, vode istrage za pranje 150 miliona.

"Sudeći prema podacima od naših međunarodnih partnera iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), protiv Grinfilda je pokrenuta međunarodna istraga, jer se sumnja da je vodio najveću finansijsku prevaru u Izraelu, tešku preko 150 miliona. Postoji sumnja da je preko kompanije EGFE i svojih ličnih računa, plasirao novac i u Crnu Goru“, kazao je tada Abazović.

On je tom prilikom podsjetio na činjenicu da je u 2021. godine američki sud naredio oduzimanje imovine Grinfildu.

"Lior Dagan, imenovan od izraelskih sudova da predvodi globalne napore za povraćaj novca koji je pronevjerio Grinfild, počeo je aktivnosti zapljene njegove imovine u Crnoj Gori. U novembru se Dagan upisuje kao osnivač i ovlašćena osoba u dvije crnogorske kompanije u kojima je Grinfield bio izvršni direktor. Adresa obje kompanije je Beogradska 10, na kojoj se nalazi i hotel Zija, koji je u vlasništvu Uniprom hotela", izjavljivao je Abazović. 

Pejović je, s druge strane, potvrdio da je saradnje bilo, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim nezakonitim radnjama. 

Po pisanju izraelskog lista, Ben Ari je prvo uhapšen u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali je pobjegao iz zemlje mjesec dana kasnije, koristeći tuđi pasoš pošto je pušten u kućni pritvor jer je položio garanciju od 625.000 dolara. To je zvanično navela i izraelska Uprava za vrjednosne papire.

U avgustu 2021. godine, američki federalni sud za stečaj u Njujorku ovlastio je advokata koji zastupa Izrael da povrati imovinu koju je Ben-Ari stekao krivičnim djelima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније