Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

ртцг.ме [ N1/RTS ]

03. 02. 2023. 19:40 >> 20:46

SVJEDOK SARADNIK

Lalić Belivuku: Ubio si Adisa Spahića u Crnoj Gori

Okrivljeni saradnik Vuka Belivuka Srđan Lalić u unakrskom ispitivanju u Specijalnom sudu u Beogradu, iznio je podatak da je Belivuk ubio Adisa Spahića u Crnoj Gori. Uz to, Lalić je rekao kako mu je Belivuk potvrdio da je u Atini slučajno sreo osumnjičene pripadnike "škaljarskog klana" iz Crne Gore, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Njih dvojica su ubijeni u Atini 2020. godine.

Unakrsnim ispitivanjem Lalića nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih djela. Kako prenosi N1, Lalića je ispitivao Veljko Belivuk.

Kako prenosi RTS, okrivljeni-saradnik je ispričao da je "Rista", koji je takođe, kako se sumnja, ubijen od strane "kavačkog klana", ubijen u Istanbulu i da je siguran da je to Risto Mijanović koji je nestao prije dvije godine.

Turska policija je pronašla slike mučenja Mijanovića. Ističe se da kada su nakon objavljivanja rata mafiji od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pripadnici ove grupe pobjegli u Tursku, tamo ih je sačekao i smjestio pripadnik "kavačkog klana" Radoje Živković, sa djevojkom iz turske Ajšom.

Pričajući o ubistvima u Crnoj Gori, Belivuk je pitao Lalića kako je mogao da tvrdi da je Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojšu Jankovića tamo srdačno dočekao muškarac "Zema" kada nije tome prisustvovao, na šta mu je Lalić odgovorio da su mu to oni ispričali.

Lalić je rekao da je Belivuk ubio Adisa Spahića u Crnoj Gori, kada je ubijen i Damir Hodžić, a Mile Radulović zvani Kapetan otet.

Po izvještaju N1. prije nego što je ispitivanje počelo u sudnicu je ušao drugooptuženi Marko Miljković, koji je želio da saopšti predsjednici sudskog vijeća da su advokati odbrane savjetovali okrivljene da traže njeno izuzeće zbog Lalićevih tvrdnji od prošlog ročišta u kojima je Lalić Miljkovića doveo vezu sa ubistvima dvojice vlasnika Pink taksija, kao i u vezu sa ubistvom Mirka Kojića.

"Mi, optuženi, ne želimo vaše izuzeće, ne želimo da odugovlačimo ovaj proces, ali ja sudija želim da ovo svakako uđe u zapisnik, a mi ćemo vam u pauzi dostaviti kako su mediji poslije tog ročišta izvještavali“, kazao je Miljković predsjednici sudskog vijeća.

Laliću je potom pitanja počeo da postavlja optuženi Vlade Draganić, koji je Belivukovom klanu dao na raspolaganje kuću u Ritopeku u kojoj je ova grupa ubijala svoje žrtve.

Draganić: U tim navodnim terorističkim napadima i navodnom atentatu na predsjednika (Aleksandra) Vučića koje je po tebi grupa planirala, šta sam ja radio?

Lalić: Pa ne znam šta bi ti drugo imao da radiš osim da lageruješ oružje. Svo oružje koje je korišćeno ti si otključavao.

Draganić: Šta sam ja dobio od ove navodne organizovane kriminalne grupe?

Lalić: Evo na primjer novac koji je imao kod sebe pokojni Kojić, zatim sat pokojnog Ljepoje. Stan na Zvezdari si dobio u zamjenu za korišćenje tvoje kuće u Ritopeku, koja se inače i dalje vodi na ime tvoje žene.

Nakon Draganića još dvadesetak pitanja je Laliću postavio optuženi Nemanja Đurić i kao poslednji među optuženima u sudnicu da ispituje Srđana Lalića je ušao Veljko Belivuk.

Belivuk je inače ranije tražio da poslednji postavlja pitanja Laliću jer je to, kako je kazao, njihova taktika.

Belivuk: Laliću, rekao si da smo bili prijatelji. Kad smo ti i ja prestali da budemo prijatelji, prije ili posle hapšenja?

Lalić: Ne mogu tačno da kažem.

Belivuk: Zašto si sebe postavio na peto mjesto u ovoj navodnoj kriminalnoj grupi, ako smo mi tebe obavještavali sve i ako si nas ti savjetovao i tako dalje?

Lalić: Nisam ja bio sveštenik da vi budete kod mene u ispovjedaonici, mi smo provodili sate zajedno.

Belivuk: Ako su braća Budimir po tebi glupi kao ona stvar, kako su oni bili više pozicionirani od tebe u grupi?

Lalić: Bili su mnogo lojalniji, bili su bliži sa Miljkovićem.

Belivuk: Ko je ovdje vođa, druže, Miljković ili ja?

Lalić: Obojica, njegovo mišljenje je bilo dominantnije u poslednje vrijeme u grupi.

Belivuk: Rekao si da ti je motiv za potpisivanje sporazuma bio i odnosi u kavačkom planu. Kako to?

Lalić: Pa evo jedan primjer. Nisu uplaćivali kantinu, ako se tako ponašaju na početku procesa, kako će posle. Ne želim da mi Miljković kroji odbranu, da mi on govori šta ću ja da kažem.

Belivuk: Rekao si da smo mi bili ćelija kavačkog klana. Laliću, da li smo mi bili organizovana kriminalna grupa ili teroristička grupa? Gdje si to čuo?

Lalić: U školama vjerovatno.

Belivuk: Dobro bre, sve vrijeme nas ovde predstavljaš kao zlikovce. Da li si ti išao sa mnom ikad na neki politički skup?

Lalić: Nisam išao ni na jedan politički skup.

Belivuk: Pa sjećaš se, nas 200 smo se skupili u tržnom centru Ušće, išli smo pješke do zgrade SIV-a, tamo smo vidjeli i neku osobu, da mu sad ne spominjem ime, onda smo išli do Skupštine, tamo su prišli Branko Ružić i onaj Trivan koji je bio neki ministar ekologije. Je li se sjećaš?

Lalić: Ne sjećam se.

Belivuk: Da li se sjećaš ili se nije desilo?

Lalić: Pa ako se ne sjećam nije se desilo.

Odgovarajući dalje na pitanja Belivuka, Lalić je rekao i da je 2020. godine kupio stan u Lisičjem potoku, a 2021. godine objekat sa tri lokala na Dedinju od vojske. Postavljao je dalje Belivuk pitanja u vezi sa dva ubistva u Atini – Igora Dedovića i Stevana Stamatovića.

Lalić je rekao da mu je Belivuk pričao kako ih je slučajno sreo dok je šetao u Atini.

Belivuk: Znači ti kažeš da sam ih ja uveče sreo?

Lalić: Ja nisam znao da je bilo veče, evo ti sad kažeš da je bilo uveče. Ja sam rekao slučajno.

Time je Belivuk nesvjesno potvrdio da zna za detalje tih ubistava, piše N1. 

Zatim su u razgovoru Belivuk i Lalić raspravljali o tome koga su u grupi zvali „Debeli“, a koga „Svinja“. Rekao je Lalić da su u grupi Belivuka zvali „Debeli“, a da su u akciji za Mirka Kojića koristili kodni naziv „Svinja“, kako ne bi pominjali njegovo ime.

Naime, na prethodnom ročištu Srđan Lalić je rekao da mu je Marko Miljković pričao da je on ubio vlasnika Pink taksija.

Rekao je Lalić i da mu je Miljković rekao da je tada bio prisutan „Debeli“ i da je bio prestravljen.

Danas je utvrđeno da je bio prisutan sa Miljkovićem Mirko Kojić, a ne Veljko Belivuk. Lalić je tada rekao da je riječ o vlasniku Pink taksija Rankoviću, jer je znao da je drugi vlasnik ubijen iz vatrenog oružja.

Inače, ubistvo jednog vlasnika Pink taksija i dalje je nerasvijetljeno, a drugi vlasnik Miroslav Ranković vodi se kao nestao od 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније