Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

08. 02. 2023. 06:30   >>  06:27 4

AFERA "TELEKOM"

Suđenje Obradoviću i Ivanoviću počinje 3. aprila

Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću povodom optužbi da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju počinje 3. aprila, potvrđeno je Portalu RTCG u Višem sudu. Njima dvojici se na teret stavlja da su pribavili korist u iznosu od 2,3 miliona eura kompaniji "Rawleigh Trading” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Obradović i Ivanović su početkom juna prošle godine oslobođeni optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da su zloupotrebom službenog položaja, fiktivnim ugovorom o konsultantskim uslugama oštetili državnu kompaniju Telekom.

Optužnica protiv Obradovića i Ivanovića već je jednom bila na kontroli u Višem sudu, ali je vraćena na dopunu jer, po ocjeni vanraspravnog vijeća, Specijalno tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza. Nakon što je to riješeno, uslijedio je sudski postupak u kome su Ivanović i Obradović oslobođeni "zbog nedostatka dokaza":

Ipak, u decembru prošle godine, Apelacioni sud ukinuo je presudu, zbog čega počinje novo suđenje u Višem sudu, pred Specijalnim vijećem.

Po navodima optužnice, Obradović i Ivanović su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju pribavljajući korist u iznosu od 2,3 miliona eura kompaniji ,,Rawleigh Trading” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama "ispitivanja tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi".

Crnogorska državna kompanija Telekom prodata je 2005. godine Mađar Telekomu, u vlasništvu Dojče Telekoma, za 114 miliona, od čega su tri miliona izdvojena za dotaciju otkupa akcija manjinskih akcionara.

Početkom 2012.godine Komisija za hartije od vrijednosti SAD-a objavila je da je Dojče Telekom, navodno, preko svoje podružnice crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije isplatio mito.

U tužbi američke komisije ukazivano je da su podmićivanje omogućila dva člana uprave crnogorskog Telekoma i advokatica, sestra jednog od vodećih funkcionera. U pitanju su četiri lažna konsultantska ugovora, preko četiri of-šor firme koje su agažovane navodno od Mađar Telekoma za konsalting ali su u stvari poslužile da bi se isplatilo mito kako bi mađarski investitor došao do željenog procenta vlasništva.

Dio javnosti odmah je u navodima američke komisije prepoznao Anu Đukanović, sestru crnogorskog predsjednika Mila Đuanovića. Ana Đukanović je kasnije tužila jedan broj medija koji su pisali da je ona "prva sestra".

Postupak u SAD, pred njujorškim sudom, vođen je protiv trojice mađarskih direktora, ali je u kasnijoj fazi dio o Crnoj Gori obustavljen. Optužnica se potpuno bazirala na navodima o korupciji u Sjevernoj Makedoniji, gdje je takođe Telekom privatizovan na krajnje sumnjiv način. Postupak u SAD je, međutim, završen vansudskim poravnanjem.

U Crnoj Gori, slučajem "Telekom" bavio se i Anketni odbor Skupštine Crne Gore, ali je ipak na kraju usvojio samo tehnički izvještaj o radu, bez direktnog zaključka je li ili ne u ovoj privatizaciji bilo sumnjivih poslova i kombinacija.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније