Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ R.B. ]

15. 02. 2023. 13:14 >> 13:13

APELACIONI SUD ODBIO ŽALBU

Jovanić ostaje u pritvoru

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu branioca okrivljenog Blaža Jovanića, podnijetu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici od 16. januara, kojim se dobija ponuđeno jemstvo za slobodu nekdašnjeg predsjednika Privrednog suda. On će, shodno tome, ostati u pritvoru. 

"Rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijeni su kao neosnovani predlozi branilaca okrivljenog Blaža Jovanića za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na nepokretnostima koje čine stambeni i poslovni prostor u Podgorici, vlasništvo članova porodice okrivljenog Jovanića, ukupne procijenjene vrijednosti 634.000,00 eura", saopšteno je iz Apelacionog suda. 

Ponuđeno jemstvo, kako su dodali, nije dovoljna garancija da okrivljeni do kraja postupka neće pobjeći.  

"Odlučujući o žalbi branioca okrivljenog izjavljenoj protiv navedenog rješenja ovaj sud je prihvatio razloge koje je dao prvostepeni sud da ponuđeno jemstvo u konkretnom slučaju ne predstavlja dovoljnu garanciju da će se obezbijediti prisustvo okrivljenog za dalji tok postupka i da okrivljeni do kraja postupka neće pobjeći, kao i da se svrha obezbjeđenja prisustva okrivljenog može postići samo mjerom pritvora koja se u konkretnom slučaju javlja kao nužna", dodaje se. 

Podgorički Viši sud odbio je jemstvo koje je ponudio Jovanić u iznosu od 634.000 eura, koje je njegova porodica ponudila kako bi se branio sa slobode. Prvobitno je za Jovanićevu slobodu ponuđeno 442.000 eura, a njegovi rođaci dodatno su ponudili hipoteku na nekretnine vrijedne skoro 200.000 eura.

Odluci o neprihvatanju jemstva prethodilo je negativno mišljenje tužioca Lidije Mitrović.

Blažu Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je, tokom 2015. godine, organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila 2022. godine. Cilj organizacije je bio vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje je planirano za neograničeni vremenski period. Bilo je zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu. U djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce.

Jovaniću je blokirana imovina radi utvrđivanja porijekla, a na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva. U međuvremenu je na to izjavljena žalba advokata odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније