Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Libertas press ]

01. 03. 2023. 17:58 >> 18:04

VIŠI SUD

Sin saradnika Slobodana Kašćelana pušten iz pritvora

Kotoranin Vladimir Božović, sin Igora Božovića, navodne desne ruke vođe kriminalnog kavačkog klana Slobodana Kašćelana, danas je, odlukom Vijeća Višeg suda u Podgorici, pušten iz spuškog pritvora.

Time je vijeće, na čelu sa sudijom Nadom Rabrenović, uvažilo zahtjev Božovićevog advokata, koji je na današnjem glavnom pretresu u podgoričkom sudu, zatražio da mu se, umjesto pritvora, izreknu druge mjere kojima će biti obezbijeđeno njegovo prisustvo u krivičnom postupku.

Sa tim zahtjevom se, prije odluke vijeća, saglasio državni tužilac Vukas Radonjić, koji zastupa optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv Vladimira Božovića, njegovog oca Igora, Kašćelana i ostalih optuženih za krivična djela stvaranje kriminalne grupe, zelenašenje, iznude, šverc, pranje novca i davanje mita.

Vladimir Božović, koji je sa ocem Igorom uhapšen u aprilu 2021. u Portugalu, po potjernici NCB Intertpol Podgorica, na današnjem ročištu je odbacio optužbe da je član kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao njegov otac, kao i da se bavio iznudom, ugrožavanjem sigurnosti i da je nedozvoljeno držao oružje i eksplozivne materije. 

“Optužnica protiv mene je izmišljena. Procesuiran sam i optužen bez dokaza. Otac mi nikada nije davao bilo kakve zadatke ili uputstva koja je trebalo da prenosim ostalim optuženim. Nije tačno ni da sam ugrozio sigurnost Krsta Bujkovića. Sa njim sam imao samo nesporazum u saobraćaju, prilikom mimoilaženja vozila na putu Dobrota-Kotor. Nije bilo nikakvih prijetnji, ni nasrtaja. Neka sud pozove Bujkovića i suoči ga sa mnom”, rekao je danas Božović u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Sa policijskim službenikom Zlatkom Samardžićem, kojeg tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, kazao je Vladimir Božović, sastajao se isključivo na porodičnim okupljanjima “jer mu je Zlatko zet”.

“Nikada nijesmo pričali o njegovom poslu”, rekao je on.

Na pitanje sudije čime se bavio u vrijeme kada je optužen za krivična djela, Vladimir Božović je odgovorio da je radio u kazinu. Ali, nije se sjećao naziva kazina, vlasnika, kao ni koliko dugo je obavljao taj posao.

"Spreman za smrtnu kaznu ako se ispostavi da je organizator kriminalne grupe"

Njegov otac, Igor, kazao je danas sudskom vijeću da je spreman za smrtnu kaznu ako se ispostavi da je organizator kriminalne grupe.

“Prvi put se, pred Bogom, kunem u djecu i unučad da nikakve veze sa ovim nemam. Katnić mi je namjestio ovo krivično djelo iz njemu znanih razloga”, rekao je Igor Božović.

Tvrdi da nikom nije davao nikakva naređenja.

Slobodan Kašćelan kazao je danas u sudnici da nije istina da je davao novac Milanu Dragoviću i zatražio od suda suočavanje sa njim.

“Istragu je napakovao tadašnji načelnik Odjeljenja bezbjednosti u Kotoru, Igor Popović. Fukara”, izjavio je Kašćelan, nakon čega ga je sudija Rabrenović nekoliko puta upozorila da ne može da koristi pogrdne riječi.

Isti termin je iskoristio odgovarajući na pitanje Rabrenovićeve čime se Dragović bavi.

“Bavi se fukarlukom. To je ovo što je meni napravio”, kazao je Kašćelan.

Jedan od optuženih za članstvo u kriminalnoj organizaciji i zelenašenje, Goran Ljubatović, negirajući djela koja mu se stavljaju na teret, optužio je Milana Dragovića da mu duguje novac.

“On je klasični prevarant. Vodi luksuzan život, ali sa tuđim parama. Uzimao je pare da bi kupio brod. Predlažem da ga sud sasluša, jer bih imao nekoliko pitanja za njega”, rekao je Ljubatović.

Optužbe su danas negirali i ostali optuženi – Stefan Brnović, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogdanović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov i Ilija Dedović.

Daliboru Preleviću, Milošu Radonjiću, Siniši Vlahoviću, Aleksandru i Igoru Đurišiću, sudi se u odsustvu.

Samardžić: Saša Čađenović mi je prijetio

Zlatko Samardžić, kojem se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, a koji je radio u kotorskoj policiji kada su privođeni Vladimir Božović I Aleksandar Đurišić, optužio je danas bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića za teror.

“Čađenović mi je prijetio pritvorom od 15-20 godina i govorio mi da je zaključivanje sporazuma o priznanju krivice jedini način da izađem na slobodu. Zato sam pristao da priznam krivicu. Taj sporazum sam kasnije povukao jer želim da istina izađe na vidjelo”, rekao je Samardžić u sudnici Višeg suda u Podgorici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније